Riku Hämäläinen Bollnäs ende målskytt idag. Foto: Anders Gårdestig

Broberg numret för stora i kvällens match

Ikväll spelades den första matchen av två i DM Champions cup i Edsbyn. Edsbyn hade tidigare under dagen slagit Ljusdal så denna match skulle avgöra vem som skulle få möta Edsbyn i lördagens final.

Det var bra kamp och tuffa närkamper direkt i matchinledningen. Det märks att det är mycket prestige i dessa matcher mellan Broberg och Bollnäs.

Bollnäs var nära att ta ledningen en kvart in i matchen då Ere Verhelä fick på ett bra skott från distans som smet strax utanför stolpen. I anfallet efter blev det istället Broberg som satte bollen i mål. Burvall Jonsson frispelade Jonas Engström som satte bollen bakom Erik Persson i Bollnäs mål.

Broberg tog över matchbilden mer och mer efter ledningsmålet och Bollnäs körde ofta fast i Brobergs aggressiva och höga försvar. Bollnäs kvittering kom därför lite oväntat. Saku Hämäläinen vinner tillbaka bollen från Broberg på mittfältet och passar brorsan Riku som drar på ett skott från distans som smiter in i mål.

Efter Bollnäs kvittering blev matchbilden helt omvänd för en stund. Bollnäs hittade farten och spelet samtidigt som Broberg tappade det driv de haft. Bollnäs skapade också ett par vassa lägen att ta ledningen i matchen, men bollen ville inte studsa Bollnäs väg idag. 

Broberg kom tillbaka in i matchen och kopplade ett segergrepp när de inom loppet av sex minuter satte 2–1 och 3–1. Då återstod cirka tio minuter av halvleken. Riku, som verkligen var på skotthumör idag, fick till en ny bra träff. Bollen letade sig upp mot krysset, men Max Bergström i Brobergs mål fick ut en näve och styrde ut bollen. 3–2 där och matchbilden hade nog kunnat bli en helt annan. Istället gjorde Broberg 4–1 på halvlekens sista skott och uppförsbacken kändes väldigt brant för Bollnäs.

Andra halvlek blev målsnål. Bollnäs skapade en handfull målchanser men idag var en sådan dag då inget ville gå vägen. Broberg kunde relativt enkelt kontrollera händelserna genom hela halvleken och deras ledning kändes aldrig riktigt hotad. Wiik blev utvisad med dryga tio minuter kvar. En lite märklig utvisning då det såg ut som att brobergsanfallaren körde rakt in i Wiik. Men med en man kort kom jakten av sig än mer, och Broberg kunde sätta spiken i kistan i den 89:e minuten då bollnässonen Mattias Brolin Munther frispelad framför mål satte 5–1.

Ja det blev en tung kväll för Bollnäs. Broberg var ett par nummer för stora för Bollnäs idag och hade bättre fart under skridskorna. Det är dock tidigt på försäsongen och i dessa första matcher syns det verkligen vilken skillnad det gör att ha tillgång till egen hall och kunna träna på stor is tidigt.

För Bollnäs del väntar nu en match om tredjepris mot Ljusdal på lördag klockan 11.

Anders Gårdestig