Tjejerna är laddade inför deras första säsong i damallsvenskan. Foto: Anders Gårdestig

Damerna siktar mot Allsvenskan

Det har gjorts några försök genom åren att starta upp ett damlag och nu verkar det äntligen bli verklighet då Bollnäs siktar på att ha ett lag i damallsvenskan nästa säsong!

I söndags, då de flesta kanske antingen lapade sol eller sökte efter svalka i sommarvärmen, hade damlaget barmarksträning på Sävstaås IP. Webbredaktionen mötte ett glatt och laddat gäng som kämpade på i värmen med både löpträning, backintervaller och klubbteknik. Efter träningen fick vi en pratstund med lagledaren och eldsjälen Emilia Ingeroth.

Emilia Ingeroth, spindeln i nätet när det gäller dam- och flickbandyn i Bollnäs. Foto: Anders Gårdestig

Emilia berättar att de smygstartade lite förra säsongen, även om det inte var tal om något seriespel då.

-Vi körde litegrann säsongen som var med träningar på isen för att få tjejerna att klämma och känna lite på det hela. Vi spelade en träningsmatch mot Uppsala, annars så matchade vi litegrann mot F17-laget bara för att de som aldrig hade spelat bandy förut skulle få känna på det lite, berättar Emilia.

Nu är dock damlaget officiellt uppstartat och nu vankas det seriespel i damallsvenskan nästa säsong.

-Ja nu blir det riktigt seriespel för hela slanten! Då är det Allsvenskan som gäller. Det finns två serier i dambandyn, Allsvenskan och Elitserien. Det känns som att det är en hel del nya lag på gång att anmäla sig så det blir nog många lag som spelar i Allsvenskan nästa säsong. Det är jättepositivt. Det kommer att bli en Allsvenskan norra och en Allsvenskan södra och jag hoppas på att det blir många lag i både norra och södra så att det blir lite matchande.

Det är dock ganska många månader kvar innan säsongen drar igång. Så hur förbereder laget sig nu under sommarhalvåret?

-Just nu består förberedelserna av att vi gymmar och tränar på ganska mycket på egen hand, mycket beroende på Corona. Sedan har vi inte så bra tillgång till gym heller. Det är svårt att klämma in 23 spelare i ett och samma gym, så vi tränar på litegrann på eget håll och håller oss uppdaterade via Facebook och försöker att träna ute de gånger det går, säger Emilia.

En pusselbit som ganska nyligen fallit på plats för laget är att de har fått en tränare.

-Ja vi har fått vår förste tränare nu, Stefan Åkesson. Så det är riktigt roligt att det börjar att fyllas på lite nu. Det börjar kännas mer redo inför kommande säsong, säger Emilia.

Stefan Åkesson, damlagets tränare. Foto: Anders Gårdestig

Men hur ser det då ut på spelarsidan? Finns det en trupp för ett damlag?

-Själva kontraktsskrivandet har vi avvaktat lite med just med tanke på hela den ekonomiska biten, så vi får väl se hur det blir med det. Om vi kan börja skriva kontrakt inom en snar framtid i alla fall. Men vi har tjejer som är sugna på att spela som bara väntar på att få ta fram pennan och signa. Så det är härligt!

Hur många spelare har ni som är i träning nu?

-Vi är någonstans mellan 15 och 23 stycken som är med och tränar nu. Vi är 23 stycken i grund och botten, men där inte alla är riktigt säkra på om de vill vara med och satsa ordentligt eller inte. En del kanske bara vill vara med och lattja lite grand för att det är så kul med bandy.

Natali Ingeroth tränar bollkontroll. Foto: Anders Gårdestig

Högst på Emilias önskelista just nu är att knyta till sig ytterligare någon tränare.

-Vi hoppas väl på att kunna få in någon mer tränare som känner sig redo att ta sig an en utmaning med ett helt nyuppstartat damlag som kanske inte har de bästa förutsättningarna som man vill ha för att bygga vidare och ta sig till elitserien. Det är ju ändå målsättningen och dessutom är det riktigt härliga tjejer som vi har att jobba med. Bra stämning i laget. Man är positiv och glad och även om det känns skittråkigt att träna någon dag så kommer man i alla fall och så blir det roligt innan det är färdigt.

Emilia har blivit lite av en alltiallo i dambandyn i Bollnäs med sitt driv och sitt engagemang.

-Jag är väl limmet i det hela tror jag. Jag har väl blivit både en form av lagledare för F17 laget och damlaget och samtidigt är jag dam- och flickansvarig. Jag sköter kontakterna med spelare, ledare och styrelsen. Och så är jag ju själv spelare också. Min förhoppning var att starta ett damlag som jag kunde spela i själv, men jag fick ta på mig lite mer ansvar. Det blir så. Med knappa resurser så får man göra mer än vad man hade tänkt, berättar Emilia.

Tuff barmarksträning i värmen. Foto: Anders Gårdestig

Solen gassar på ordentligt där vi står och pratar, och en ispremiär känns långt borta. Men om bara några månader kan det bli isträning inne i ishallen.

-Förhoppningsvis får vi gå på is i ishallen som vanligt i augusti/september. Det är väl målsättningen just nu. Vi har vårt träningsschema för barmark fram till sista augusti, så i september hoppas vi att kunna kliva på någon form av is någonstans.

-Jag har dålig koll på när serien drar igång. Det är nog inte helt spikat än, men den brukar dra igång någon gång i oktober/november. Så innan dess vill vi ju ha hunnit gå på is, och förhoppningsvis spelat någon träningsmatch mot något lag också, för att verkligen kunna vara bra förberedda inför serien, säger Emilia.

Bollnäs är inte ensamma om att dra igång ett damlag till nästa säsong. Även Edsbyn startar ett damlag vilket Emilia tror kommer att öka intresset för dambandyn ytterligare här i regionen.

-Edsbyn startar också ett damlag till nästa säsong och det är riktigt roligt. Att vi har möjlighet att få till ett annandagsderby på damsidan också. Det har man sett fram emot ända sedan man var liten. Det bygger ju mycket intresse kring bandyn också när man har dessa derbyn. Jag tycker att det är väldigt viktigt för alla småtjejer också. Vi har ju trots allt även två flicklag i Bollnäs. Ett F17 och ett F10. Så det är väldigt viktigt för dem med, att vi kan visa att det finns damspelare. Att det finns en framtid för dem också att kunna spela bandy. Det är viktigt för föreningen att ha förebilder som de kan se upp till. Jag själv har ju inte haft så många förebilder i mina unga dar. Man har ju fått se på herrspelarna och tänkt att ”vad kul det skulle vara, bara man kunde byta kön”, säger Emilia och skrattar.

-Dambandyn har funnits jättelänge. Damerna började spela redan 1915 och första SM-finalen spelades 1973, så de har spelat länge, men det har ju inte varit uppmärksammat från något håll egentligen. Och det är väl det framför allt som jag vill försöka att lyfta. Att det faktiskt finns damer också. Att bandyn inte är en herrsport. Min dröm är ju att bandyn ska vara helt jämställd mellan damer och herrar. Att man som dam också ska kunna satsa på bandy, avslutar Emilia.

Foto: Anders Gårdestig

Johanna Strandberg, ordförande i Bollnäs bandys styrelse, gillar engagemanget som nu finns kring dambandyn i Bollnäs. Hon ser positivt på starten av ett damlag även om det på grund av dagens ekonomiska situation i föreningen kanske är fel att kalla det för en satsning.

– I nuläget så startar vi ett lag, så får vi se hur mycket tjejerna är beredda att göra och hur intresset kommer att växa. Vi har en budget för damlaget, även om den inte är jättestor. Såklart skulle vi vilja kunna satsa mer pengar på damlaget men som det ser ut just nu så finns inte de pengarna. Vi har inte de starkaste musklerna rent ekonomiskt men det finns ett starkt driv hos eldsjälarna kring damlaget och de förstår förutsättningarna. Om alla är med på det här tåget så är det möjligt med de resurser vi har. Det är inte det bästa eller roligaste året att starta ett nytt damlag just i år i föreningen såklart, så nu blir det mycket vilja i det hela, säger Johanna till webbredaktionen.

På frågan om det är på grund av kravet utifrån som vi startar ett damlag eller om det finns en annan tanke bakom beslutet svarar hon att det är en kombination av flera saker.

-Jag skulle säga att det är en kombination. Dels så har vi det trycket på oss. Det går inte att gena i den frågan och säga att vi inte har råd. Men nu sammanfaller det ju med att det finns tillräckligt många engagerade som kan ansvara för den delen av föreningen. Det är lätt att säga att man ska starta ett damlag, men det ska finnas spelare, tränare och ledare som vill det också. Annars kan man ju ha ett damlag på pappret fast det är helt tomt.

-Nu lever vi upp till de krav som vi har på oss att faktiskt ha ett damlag och dessutom ser det ut som att vi faktiskt kan ställa upp med ett lag, säger Johanna.

Anders Gårdestig