Delad poäng i ett tätt annandagsderby

En fullsatt och kokande SBB Arena hade kanske hoppats på mer i en match som aldrig riktigt lyfte, men där Bollnäs kan glädjas åt en disciplinerad laginsats.

Annandagsderby mot ärkerivalen Edsbyn, lapp på luckan i SBB Arena och ett Bollnäs som förhoppningsvis hunnit smälta julmaten och både mentalt och fysiskt laddat upp för ännu en het drabbning. Förutsättningarna för en riktig bandyfest kunde knappast vara bättre och med tanke på vädret, plusgrader och lite duggregn så kunde ett historiskt första annandagsderby inomhus i SBB Arena inte ha känts mer rätt. Bollnäs som varit inne i en tung period med småskadade spelare och mindre bra resultat kunde senast studsa tillbaka med en vinst borta mot Vänersborg i en match där tränare Pinch mest var nöjd med spelarnas inställning. Edsbyn har liksom Bollnäs haft en svajig inledning på serien och kom till derbyt med två raka förluster i bagaget. Men som vanligt är derby alltid ett derby och vad som helst kan hända. Innan matchen pratades det om ställningskrig och att fasta situationer förmodligen skulle bli avgörande.

Det var en kokande arena som tog emot hemmalaget när dom gjorde entré men det var Edsbyn som öppnade bäst och skapade snabbt flera lägen vilket resulterade i tre hörnor som Bollnäs dock kunde avvärja. Bollnäs stack upp stundtals och från egentligen ingenstans lyckades Erik Pettersson få med sig bollen långt ner från vänster upp i banan och ett snabbt skott senare var 1-0 ett faktum. Edsbyn fortsatte att spela aggresivt högt upp i banan vilket gjorde att Bollnäs slarvade bort några bollar och gav även Edsbyns Oscar Wikblad ett fritt läge framför mål som dock styrdes utanför. Nu svajade matchen rejält och inget av lagen fick till något ordnat spel. Edsbyn fick ändå lite momentum och kunde till slut också kvittera genom ett skott långt utifrån bakom en skymd Erik Persson i Bollnäsmålet. Resterande del av halvleken fortsatte att svänga med lägen åt båda hållen. Erik Pettersson hade bland annat ett hårt skott tätt utanför.

Om man ska summera första halvlek så ligger ordet svajigt lätt till hands. Det kändes som att båda lagen var övertända då den allra första delen inte bjöd på något direkt skönspel med slarvigt spel och många tilltrasslade situationer. Edsbyn startade dock bäst och Bollnäs blev väldigt låga i sitt försvarsspel. Men efter det viktiga 1-0 så kunde dock Bollnäs jobba sig in matchen och försökte spela sig fram till lägen men skapade inte så många mot ett tätt försvarande Edsbyn som chansade med mycket lyror som gav en del lägen men framförallt många hörnor. För den fullsatta arenan var det en helt klart underhållande halvlek men förmodligen var ingen av tränarna speciellt nöjda.

Andra halvlek började i stort sett samma stil som den första men med ett Bollnäs som tog mer initiativ framåt även om det fortfarande var väldigt tätt i Edsbyns försvar och svårt att skapa några riktigt farliga chanser. Nu följde en period där båda lagen spelade väldigt försiktigt och inte gav bort nånting. Matchen stod och vägde och det kändes som att nästa mål skulle bli avgörande för hur matchbilden skulle bli resterande del. Med tio minuter kvar hade det fortfarande inte hänt så mycket mer än en handfull halvchanser åt båda lagen. Det var väldigt avvaktande och man väntade på ett misstag, utvisning eller en fast situation för att få till ett avgörande. Bollnäs fick till slut en jättechans när Flodstam nära framför mål drog bort en Edsbyback men lyfte sedan bollen tätt utanför.

Andra halvlek förblir mållös och matchen slutar 1-1. Ett resultat som speglar matchbilden bra med tanke på att båda lagen spelade väldigt tätt bakåt och hade svårt att skapa några riktiga chanser framåt, även om det stundtals böljade fram och tillbaka . Bollnäs kan också glädjas åt att inte släppa in något mål på Edsbyns fjorton hörnor. Fasta situationer skulle bli avgörande men där stod Bollnäs upp på ett rikigt bra sätt. Den fullsatta arenan bjöd verkligen upp med bra stämning och hade kanske hoppats på en mer färgsprakande tillställning men får nöja sig med en poäng åt vardera håll i ett väldigt tätt annandagsderby.