Delad poäng på Jernvallen

Elitserien går mot sin upplösning och ikväll spelades den näst sista omgången innan slutspelet. För Bollnäs del betydde det bortamatch mot Sandviken utomhus på Jernvallen.

Undertecknad följde matchen via webbsändingen och innan matchen drog igång talade kommentatorerna om risken att det hela skulle kunna bli en defensiv och tråkig match. De fick delvis rätt. Det blev en defensiv men bra match. I alla fall under första halvlek.

Matchen inleddes med ett ganska böljande spel där lagen turades om att anfalla utan att för den sakens skull komma fram till några särskilt vassa lägen. Patrik Aihonen i Bollnäsmålet fick dock visa sin klass med ett par bra räddningar på Sandvikenskott. Patrik gjorde för övrigt en helgjuten insats ikväll. Sög in bollar bra och släppte väldigt få returer.

Bollnäs, fortfarande med Berlin och Mickelsson på skadelistan, var laget som inledde målskyttet. Kvarten in i matchen får Patrik Nilsson bollen ute på högerkanten. Istället för att skjuta så frispelar han Oskar Olsson som blir hakad i skottögonblicket och domaren blåser straff. En straff som Nilsson sätter mitt i målet.

Bara ett par minuter senare kunde samarbetet Nilsson-Olsson ha gett frukt igen då Nilsson åter igen når Olsson med en genomskärare, men Olsson hinner inte få iväg skottet innan Sandvikenförsvaret får undan bollen.

Båda lagen spelar mycket bra i defensiven vilket leder till att inget av lagen skapar direkt mycket framåt. De gånger det händer något framåt så är det långskott som målvakterna relativt enkelt kan plocka. Men i 24:e matchminuten tar Linus Forslund i Sandviken fart och åker igenom hela Bollnäsförsvaret och sprätter in bollen i mål. Riktigt snyggt och matchen är kvitterad. Resultatet står sig sedan halvleken ut.

Andra halvleken blev en lång och ganska händelsefattig historia. Det enda som hände i anfallsväg de första 25 minuterna av halvleken var att Mossberg tog sig igenom Bollnäsförsvaret då Andreas Westh satte sig på rumpan men skottet gick utanför stolpen. Bollnäs enda läge under denna tidsperiod var ett snyggt lyft som Patrik Nilsson plockade ned men Joel Othén i Sandvikenmålet kunde rädda skottet.

Anfallen lyste som sagt med sin frånvaro och när omställningsmöjlighet gavs så följde få spelare med i vändningen. Men med knappa 20 minuter kvar drar Samuli Helavuori upp bollen på vänsterkanten och slår in bollen framför mål. Bollen studsar rund i straffområdet och når till slut Caspher Ekström som får sätta sitt första elitseriemål för Bollnäs. 1-2 och med tanke på matchbilden kändes det som att målet kunde bli avgörande. Men med 10 minuter kvar blir det ett minst lika slumpartat mål åt andra hållet. Sandviken får hörna och på en hörnretur från nästan ingen vinkel får Hannes Edlund in bollen bakom Aihonen.

Helavuori, som jag tycker var en av de spelare det hände mest kring under andra halvleken i Bollnäs, ordnar fram en hörna i matchen sista minut. Den blir dock resultatlös och matchen slutar oavgjort. Resultatet känns rättvist då matchen var mycket jämn och det hade nog känts snöpligt får båda lagen att förlora idag.

I och med dagens poäng så säkrar Bollnäs sin fjärdeplats i tabellen eftersom Västerås som ligger femma nu ligger tre poäng efter med bara en match kvar. Bollnäs ligger fyra på samma poäng som Sandviken så här blir sista matchen helt avgörande vem som blir trea och får välja motståndare i kvartsfinal. Sandviken möter Västerås borta och Bollnäs möter Vetlanda hemma på fredag. Varken Västerås eller Vetlanda har något att spela för annat än äran, så det återstår att se om Västerås har kraften nog att ändå besegra Sandviken. Villa och Edsbyn får slåss om förstaplatsen men båda har säkrat topplaceringarna.

Anders Gårdestig