En halvlek räckte mot Sirius

Inför bortamötet med Sirius, åker Bollnäs på två tunga skador, både Daniel Berlin och Christian Mickelsson på skadelistan. Dessutom har i nästan halva startelvan ett VM i benen.

Ändå hoppades jag på att andra spelare i laget, liksom i fjol när exakt samma spelare saknades hemma mot Edsbyn, skulle ta ett större ansvar.

I första halvlek grusades alla sådana förhoppningar. Alla uppspel som man försökte gick via en för kvällen punktmarkerad Hellmyrs, som fick det trångt och svårt att komma till rätta. Ändå var det Per Hellmyrs som stod för det kvalitativa i laget. De flesta andra underpresterade.

Bollnäs spel såg ut att brista i tålamod och laget ställer upp och försvarar ovanligt lågt, framåt åker man ensam med boll. Jag blir också förvånad över att Bollnäs inte svarar på punktmarkeringen av Hellmyrs, genom att punkta Lars Fall, vilket brukar vara ett effektivt svar. Istället får Fall vara stor fältherre för hemmalaget, och kan styra och ställa lite som han vill. Självklart straffar detta sig när Fall hittar fram med en perfekt lyftning och Spinnars drar på sig sin andra utvisning för kvällen. Och en straff. Straffen av Johan Jansson Hydling var ganska klent slagen, men hittar ändå in mellan benen på Aihonen. Straffmålet för Sirus var också halvlekens enda.

I kaffebreaket hoppas man efter det som visats upp på planen så här långt att tonen i omklädningsrummet är hårdare och högre än vanligt.

170210 Bollnäs Samuli Helavuori i kamp om bollen med Sirius Markus Kumpuoja under bandymatchen i Elitserien mellan Sirius och Bollnäs den 10 Februari 2017 i Uppsala.
Foto: Kenta Jönsson

Nånting förändras i alla fall i spelet i andra halvlek. Bollnäs kommer ut med mer pondus. Ironiskt nog behöver man ha Hellmyrs på bänken (slipar skridskor eller något) för att alla ska dra sitt strå till stacken. Och mest av allt gjorde matchens man, Patrik Nilsson just detta. Först genom att på egen hand åka sig igenom tre Siriusförsvarare och sätta en kanon bakom Kjellsson i Siriusmålet. Sedan mindre än minuten senare genom att passa fram till Samuli Helavuori, som med ett rappt skott vände matchen.

Sirius tar här direkt en time-out för att stoppa läckaget, vilket man också lyckas göra. Man kan arbeta sig in något i matchen och kvitterar till 2-2 på en lång vänsterhörna. Victor Lundberg målskytt.

Bollnäs äger dock andra halvlek på ett helt annat sätt och kan gå ifrån till 4-2 efter mål av Tobias Björklund på hörna och åter igen Patrik Nilsson som med en ny soloprestation lurar samma backtrio i korvkön, som vid sitt första mål. Denna gång petar han bollen förbi Kjellsson. Då står matchuret på 84 minuter. Här skulle det väl ändå vara klart tyckte man, men Sirius ville annat och fick till en rafflande avslutning.

Mot matchens slut desperatspelar Sirius och kan komma lite närmare efter att Kjellsson ställer hela Bollnäsförsvaret med ett långt utkast och når en helt osannolikt fri Teemu Määttä som gör matchens sista mål.

Svårt att dra några riktigt klara slutsatser av dagens match. Sirius, särskilt på hemmais ska inte underskattas. Bollnäs har 2 viktiga kuggar i spelet borta och många spelare som gått hårt i VM-turneringen.  Glädjande var Nilssons andra halvlek. Visade upp både vilja och kvalitet. Även Hellmyrs strålade med fantastiska passningar ur omöjliga lägen. Passningsspelet haltade i första halvlek, men tog sig i andra. Och jag personligen tyckte att det var kul att både Helavuori och Björklund fick göra mål. Lite oroande dock är tendensen att Bollnäs verkar ha svårt att stänga matcherna, och att lyror mot försvaret ser ut att skapa viss panik.

Bollnäs Samuli Helavuori jublar med Tobias Björklund efter 2-1 under bandymatchen i Elitserien mellan Sirius och Bollnäs den 10 Februari 2017 i Uppsala.
Foto: Kenta Jönsson

Bollnäs tog i och med dagens seger viktiga poäng inför kvartsfinalspelet. Västerås SK kan i praktiken och med något lättare spelprogram ännu peta ner Bollnäs till femteplatsen, men behöver då alla resultaten på sin sida och hämta upp -10 mål.

Tommi Karppanen