Förlust i derbyt för Giffarna

Bollnäs har fortfarande stora problem i sista tredjedelen offensivt och det visade sig igen i dagens bortamatch mot Edsbyn. Trots stort spelövertag under hela andra halvlek kunde Edsbyn gå segrande ur striden.

Matchen började i friskt tempo. Båda lagen hade viljan att spela offensivt, så det blev ett fartfyllt och roligt spel direkt från start. Bollnäs spelade riktigt bra, men problemen offensivt håller fortfarande i sig. Man lyckas inte komma till några klara lägen framåt utan den sista passningen består oftast i chansbollar in mot straffområdet. Edsbyn däremot var riktigt snabba i sina anfall. I vissa stunder verkade det inte finnas en människa på mittplan utan Edsbyn kunde få upp en väldig fart när de attackerade mot Bollnäs straffområde. Edsbyn kom också mycket snabbare och rakare till farliga lägen. Patrik Aihonen står för ett par riktigt vassa räddningar när Edsbyn kommer till farligt skottläge. Åtta minuter in i matchen kan han dock inte stå emot längre när Hans Andersson rakar in en retur, otagbart för Aihonen.

Bollnäs fortsätter spela bra och försöker att ta sig framåt, men lyckas aldrig skapa någon riktig målchans av rang. Erik Persson i Edsbymålet fick nog bara göra ett enda ingripande under hela första halvleken. Istället är det Edsbyn som gör ytterligare ett mål genom Simon Jansson, framspelad av Mattias Andersson. Då hade dryga kvarten spelats.

Resten av halvleken blir ganska händelsefattig. Bollnäs kommer inte fram i några lägen, men kan på ett bra sätt avstyra Edsbyns snabba attacker.

I andra halvlek kommer Bollnäs ut som ett nytt lag och bjuder på ett helt annat spel. Mycket bättre aggressivitet och delaktighet än i första halvlek, men de där målchanserna lyser med sin frånvaro. Visserligen skapas några riktigt vassa lägen där både Helavuori och Hellmyrs får riktiga drömlägen, men bollen vill verkligen inte in för Bollnäs just nu.

Med dryga 20 minuter kvar av matchen lyfter Hans Andersson en långboll som Simon Jansson snyggt plockar ned och från nästan ingen vinkel alls lyckas han sätta 3-0 till Edsbyn. Riktigt snyggt!

Bollnäs fortsätter ändå att kämpa på i samma stil och vaskar fram en hel del chanser och hörnor. Hellmyrs tänder lite Bollnäshopp med tio minuter kvar av matchen med ett vackert solomål, men känslan var ändå att Bollnäs inte var tillräckligt vassa framåt för att ha någon verklig chans att vända på den här matchen. Inga fler mål görs heller under de sista tio minuterna utan matchen slutar 3-1 till Edsbyn. Sett till spelet och matchbilden så känns det inte helt rättvist, men sett till hur aggressiva och tunga respektive lag är i offensiven så var det helt klart en rättvis seger för Edsbyn.

Nu väntar ett långt landslagsuppehåll så nästa match för Bollnäs del är inte förrän den 10:e december då man möter Sirius borta.

Anders Gårdestig