Foto: Micael Kolsmyr

Förlust i första set

Bollnäs kom till start denna första match i slutspelet med något så ovanligt som en skadefri trupp. Tyvärr höll den glädjen i sig endast tre minuter in i matchen då Anders Spinnars kör ihop med Stefan Larsson (tror jag) och blir liggandes på isen. Han fick sedan hjälpas av planen och kom aldrig tillbaka in i matchen igen. Bara några minuter senare fick sig också Helavuori en smäll och blev liggandes. Som tur var kom han dock tillbaka in på isen efter några minuter.

Till själva matchen då. Christian Mickelsson fick ett riktigt bra skottläge i inledningen av matchen men fick inte träff på den uppstudsande bollen. Patrik Nilsson fick ett liknande läge en kvart in i matchen men inte heller han fick någon träff. I den här matchen hade vi behövt dessa mål. Matchen stod här ännu 0-0.

Bollnäs höll mycket boll och försökte äga lite av spelet under första 20 minuterna men ju längre halvleken led desto mer nedtryckta blev Bollnäs av Edsbyns höga och aggressiva press. Bollnäs fick slå ifrån sig mycket och avsaknaden av Spinnars i backlinjen blev tydlig.

Bollnäs höll dock emot i drygt 20 minuter innan Mattias Hammarström dundrar in en hörna i nättaket bakom Prytz i bollnäsmålet. 1-0 till Edsbyn som fortsatte att pressa på. När både Hellmyrs och Ståhl blir utvisade i rask takt blev det för tunt i Bollnäs och Stefan Larsson kunde utöka Edsbyns ledning till 2-0 på en målvaktsretur. Innan dess hade Prytz, som var en av Bollnäs bästa spelare idag, gjort en hel del svettiga räddningar.

Anfallen för Bollnäs var få, men strax innan paus fixar Bollnäs i alla fall sin första hörna och på andra hörnreturen kan Jens Wiik trycka in reduceringen. En riktigt psykologiskt viktig reduceringsboll! Om det nu inte vore så att Edsbyn skulle hinna med att göra ett 3-1 mål på de få minuter som återstod. Och det var ett riktigt skitmål så att säga. Andreas Westh ska rensa iväg bollen på volley men får en kantträff vilket gör att bollen går bakåt i en båge över en utrusande Prytz och Toumas Määttää kan rulla in bollen i öppen kasse. Ett riktigt jobbigt mål.

I andra halvlek kommer Bollnäs ut piggt och tar åter igen tag lite mer i spelet och pressar Edsbyn lite högre. I 51:a minuten får Bollnäs en hörna som Ville Aaltonen sätter i nättaket. 3-2 och Bollnäs var med i matchen igen.

Edsbyn blev dock till slut för tunga för Bollnäs idag. 4-2 kommer med halvtimmen kvar. Daniel Burvall Jonsson åker upp rätt enkelt på högerkanten och frispelar Jonas Edling framför bollnäsmålet. 5-2 kommer några minuter senare då Oscar Wikblad får på ett kanonskott strax utanför straffområdet. Bollnäs reducerar till 5-3 med 20 minuter kvar då Patrik Nilsson drämmer in en hörnretur. Strax efter åker Anton Dahlberg igenom hela edsbyförsvaret och ska bara lägga in bollen men Anders Svensson räddar med skridskospetsen. I anfallet efter skapar Edsbyn hörna och sätter 6-3. Det var en avgörande sekvens i matchen känns det som. 6-3 istället för 5-4 och uppförsbacken blev för stor.

Bollnäs försöker ändå och reducerar återigen. Oskar Olsson frispelar Christian Mickelsson som sätter 6-4 med kvarten kvar. Men Edsbyn svarar återigen med ett mål. Stefan Larsson på kontring. Med bara minuter kvar gör Edsbyn också 8-4 genom Oscar Wikblad vilket också blir slutresultatet.

Ja, vad ska man säga om matchen. Edsbyn upplevdes mycket tyngre, särskilt i första halvlek. Bollnäs saknade dock inte målchanser och med lite mer flyt i avsluten hade det mycket väl ha kunnat bli en mycket jämnare tillställning. Niklas Prytz gör en fantastisk insats i målet trots åtta insläppta och spelet Bollnäs hade under delar av andra halvlek såg riktigt bra ut.

Nu laddar vi om till hemmamatchen på Åsen på söndag där vi ska göra allt för att jämna ut matchserien!

Text: Anders Gårdestig
Foto: Micael Kolsmyr