#10 Emilia Ingeroth Foto:Anders Gårdestig

Första spelaren signerad för damlaget!

Damlaget har tränat på hårt sedan i våras med siktet inställt på deras premiärsäsong. Nu har nästa fas inletts; att kontraktera spelarna.

Först ut att skriva på för Bollnäs nystartade damlag är lagets grundare och stora eldsjäl, Emilia Ingeroth.

Vem är då Emilia Ingeroth?

-Jag är en utåtriktad och social tjej på 21 år och är 110 % driven för bandy och tjejers rättigheter att få spela bandy på samma villkor som herrarna.

Hur kom det sig att du började med bandy?

-Jag minns inte riktigt när jag började åka skridskor och spela bandy för jag var så pass liten då. Jag vet i alla fall att jag lärde mig cykla och åka skridskor samma år, så jag var väl kanske runt tre år när jag började åka skridskor då. Då var det mer allmänhetens åkning och så sedan blev det väl skridskokul från att jag var sex.

Emilia har varit Bollnäs trogen under alla aktiva år, förutom ett par säsonger då hon spelade i Sandviken och Grycksbo, 2017-2019. Inför förra säsongen flyttade hon tillbaka till Bollnäs igen. Tanken var att hon skulle spela med Grycksbo men det blev inte så.

-Nej det blev inget med Grycksbo, så då tänkte jag att nu får jag se till att jag har ett lag att spela i här hemma i Bollnäs istället!

Emilia Ingeroth signerar kontraktet med Bollnäs

Bandyintresset har funnits i Emilias familj i flera generationer.

-Pappa spelade när han var liten och hade min farmor som tränare. Sedan har mina två fastrar också spelat, så det är nog mycket därför som jag kom in i bandyn. Annandagen är vår familjs lilla julafton, för då samlas vi. Farmor och farfar, mormor och morfar, pappa, alla syskon, fastrarna och även morbrodern de gånger som han är hemma, och så kollar vi på annandagsderby. Det är heligt för oss. Jag ser alltid till att vara ledig den 26:e december. Det är vår tradition kring jul. Andra firar julafton väldigt stort. Vår julafton är på bandyplan.

Du startade upp damlaget på allvar nu inför den här säsongen. Hur har det känts nu under våren och fram till nu? Känns det som att laget börjar forma sig?

-O ja! Det gör det. Laget börjar verkligen att ta form. Nu är det något man kan ta på ordentligt. Förra vintern var det lite luddigt vilka vi var. Men nu är vi en ordentlig trupp med 23 spelare som kommer att spela i vinter. Så det känns otroligt skönt. En tjej i laget frågade mig efter en träning för två veckor sedan. ”Hur känns det Emilia? Det är ju du som dragit igång det här! Hur känns det när vi är så många nu?” Och jag hade inte riktigt reflekterat över det. Det är lite svårt att fatta. Men när den tanken väl börjar sjunka in lite så är det ju jävligt häftigt att man har fått varit med från start och har fått starta någonting som är så populärt och uppskattat av alla. Det känns overkligt men på ett jättebra sätt. Men utan alla spelare som har hakat på och ställer upp på det här så hade vi inte haft något lag.

Det är också redan klart att Emilia blir lagets kapten.

-Att jag får kaptensbindeln… Jag hade faktiskt inte förväntat mig att jag skulle få kaptensbindeln för jag gör så mycket annat kring laget så att jag trodde att min roll skulle vara självklar utan att vara kapten. Att jag skulle finnas med som en assisterande kapten eller vad man kallar det. Vi har så många andra fina tjejer i laget som hade kunnat bli kapten. Men jag är väldigt tacksam för att jag får ta mig an den rollen, och i och med den rollen har jag kunnat trappa ned på allt annat jobb. Lägga över det mer på ledarna Stefan och Annica så de får göra det jobb som de ska, och jag får göra det jobb som jag ska. Det gläder mig väldigt mycket att tjejerna litar på mig så pass mycket att de vill ha mig som kapten. Det känns ärofyllt.

Emilia kommer att spela med nummer 10 på tröjan. Ett nummer som inspirerats av herrlagets forne stormålvakt Timo Oksanen.

-Jag har alltid haft nummer 10. Jag minns när jag var 9-10 år och valde det numret. Anledningen till det var att min största förebild var Timo Oksanen och han hade nummer 10. Sedan är han målvakt och jag skulle aldrig kunna tänka mig att stå i mål. Så varför jag hade honom som förebild är en fråga som jag inte kan svara på.

Stefan Åkesson, lagets tränare, beskriver Emilia såhär:

-Emilia är en mittfältare med stor arbetskapacitet, bra klubbteknik, stark skridskoåkning och en fin blick för spelet.

Anders Gårdestig