Jens Wiik tar över kaptensbindeln i Giffarna. Foto: Kenta Jönsson

Giffarnas nya lagkapten # 2 Jens Wiik, om en ny roll och en ny säsong

“Det ska bli otroligt roligt att ta oss an de utmaningar vi kommer att möta efter vägen, att som lag hantera det, och jag känner en stor glädje i att få bidra i rollen som lagkapten.”

Hur ser det ut för er just nu då det gäller uppbyggnad inför den stundande säsongen?

Vi ligger i en hård period just nu med väldigt mycket träning där vi ska “köra ner” oss lite för att kunna vara starka långt in i säsongen. Vi har en period nu där vi kommit överens om att vi ska ligga på hårt på träningarna för att bygga upp oss inför framtiden. Vi är inte som starkast och bäst just nu utan ligger i stenhårt på träningarna.

Känner ni er lite nerkörda eller?

Nä, det känns hyfsat bra ändå faktiskt. Många killar som kört jävligt bra under sommaren och som kommit bra förberedda. Tycker flera ser riktigt starka ut fast vi ligger på rätt hårt nu.

Hur ser det ut i den fas ni är nu? Har ni börjat prata spelidé och så, eller hur ser det ut?

Allting kretsar kanske inte kring spelidé och så idag utan nu handlar mycket om att få igång rören ordentligt. Vi kör tre ispass i veckan nu ungefär där två är på stor is. Vi försöker ta tillvara tiden på stor is så mycket det går för att spela och ha roligt. Sen kommer vi successivt att börja bygga vidare på spelidé och hur vi tänker inför vintern, hur publik och motståndarna ska uppfatta oss som lag osv.

Och där har ni en tydlig idé om hur ni vill spela?

Ja, vi har planterat lite tankar om hur vi vill spela och uppträda men det kan ju ändras också med tiden när vi ser hur vi formas som lag men det är klart att vi har en grundtanke om hur vi vill uppfattas som lag och hur spelet ska se ut.

Neutral bild Foto Kolsmyr

Jens Wiik Foto: Kolsmyr

Har ni börjat sätta upp någon målbild för säsongen än?

Nä, det är på tok för tidigt. Vi är en ny trupp och ett nytt lag och skulle vi ta risken att sätta upp lite för höga mål nu så är det risk för att det inte alls blir bra. Vi har ju haft en match mot Rättvik som vi tycker att vi fick med oss mycket bra ifrån på alla möjliga sätt. Nu så tar vi det lite som det kommer och sen när säsongen börjar närma sig får vi sätta en ambition i vad vi vill uppnå med säsongen. Men det vill jag säga att vi vill absolut inte hamna på samma placering som förra säsongen, utan vi är betydligt hungrigare nu.

Det kanske mer handlar om att sätta delmål istället för slutmål?

Ja, men lite så är det ju. En säsong är lång och mycket kan hända. Det är långa bortamatcher, det kan bli skador. Man får se det över olika perioder under säsongen liksom. Vi gör lite så nu också att vi kör en period med hård träning, sen blir det perioder med lite mer matcher, och sen utvärderar vi efter som för att se var vi står.

Jens, så är du ju också lagkapten nu då. Inte så där särdeles oväntat tycker jag då. Men hur känns det med den rollen?

Jag känner en otrolig stolthet! Jag har spelat här i många år och Westh (Andreas) har burit bindeln och man har väl tänkt nån gång att vilken stolthet det skulle vara om man skulle nå dit att få bära kaptensbindeln, och nu står man där vid 29-års ålder. Man kan nästan inte vara gladare än jag är över att få ha kaptensrollen.

Vad känner du att kaptensrollen bär med sig för ansvar?

Jag har tänkt på det där och fått frågan många gånger. Men jag har aldrig känt någon press när jag spelar bandy utan jag har alltid tyckt att det har varit så jävla roligt, just detta att få vara delaktig och påverka det som händer ute på banan. Även fast jag är kapten nu så känner jag ingen större press i det mer än jag haft innan. Jag ser mer möjligheter i att kunna bygga något nytt den här vintern, med alla unga spelare och de mer erfarna spelare vi har. Det ska bli otroligt roligt att ta oss an de utmaningar vi kommer att möta efter vägen, att som lag hantera det, och jag känner en stor glädje i att få bidra i rollen som lagkapten.

Alla individer i ett lag har ju lite olika framtoning, tar lite olika stor plats osv. Jag har ingen aning om vilken roll du har i omklädningsrummet till exempel. Men kommer kaptensrollen att göra att du kommer att ta mer plats i omklädningsrummet, inför matcher och träningar osv?

Både ja och nej. Det är klart att jag ska bidra med det jag kan och min erfarenhet. Men bara för att jag är lagkapten ska inte jag styra och ställa med allt, utan det är vi i gruppen som tillsammans ska bli starka som lag. Jag ser inte att en kapten ska dra ett helt lag utan det är högt i tak i omklädningsrummet och alla har rätt att påverka och säga vad man tycker. Och tillsammans ska vi bygga utifrån det.

Du låter som en demokratisk lagkapten.

Ja, jag är kanske inte den som har pratat mest i omklädningsrummet men jag känner också att inte allt ska vila på kaptenen. Nu finns möjligheten för fler Bollnäsgrabbar att kliva fram och ta större roller i laget.

Ett antal nyförvärv har kommit in i laget sedan förra säsongen. Hur tycker du att de har kommit in sig i gruppen?

Alla som har kommit hit ser väldigt taggade ut och förberedda på det som väntar. De gör väldigt bra träningar. Vi har en väldigt bra period i giffarna nu där flera verkligen visar framfötterna där många vill ta nästa steg och bli bättre. Vi har haft väldigt roligt på träningarna och har en god stämning inom laget.

Vi har ju bl a fått in tre finska killar. Kan du säga nåt om vad du ser hos dem och vilka kvalitéer de tillför laget?

De är bra tränade och kommer upp på varje träning och gör väldigt bra ifrån sig. Otroligt bra på skridskorna alla tre och bra attityd. De är ju bra på olika sätt men har ju tre olika positioner också. Men ska vi rabbla upp vad alla nya spelare är bra på får vi sitta här i timmar, men de finska killarna kommer med mycket energi och jag tror det kommer bli roligt för fansen att se dem i vinter.

Vi har ju en bra tradition med finska spelare i giffarna. Det är väl egentligen utan undantag som de som kommit till giffarna visat fantastisk attityd?

Ja, så är det. Men så har det också varit en väldigt bra miljö för dem som har kommit hit för att träna och spela med Bollnäs. Just möjligheten till att utvecklas och hitta sin roll och plats i laget. De ser ut som de här nya killarna mår bra här i Bollnäs och vi mår bra med dem.

Vad ser du för potential i det nya Bollnäs?

Man vill inte spänna bågen för mycket. Vi har tappat mycket erfarenhet och det kommer vi att få jobba mycket med. Vi är väl fyra spelare nu som är lite äldre och det är ju vår uppgift att dela med oss och få med oss de yngre killarna. Och det är väldigt bra att de yngre visat framfötterna så mycket under försäsongen också. Att säga var vi hamnar i tabellen är svårt i dagsläget men jag tror att vi har förutsättningar för att kunna bidra med en bra bandy i vinter, det är jag helt säker på. Men vi är i en uppbyggnadsfas. Det är inte kommande säsong vi ska vara som bäst utan många unga killar kommer utvecklas med tiden. Men vi kommer inte att lägga oss platt utan vi kommer att kriga för varje poäng. Och så länge vi har roligt, som vi har nu, så kan mycket bli bra. Vi är inget topp 4 lag idag men kanske om ett par, tre år.

Hur ser planen ut fram till serien startar?

Vi har Sirius borta på söndag, och jag tror det är DM efter det. Men som jag sa innan så har vi en hårdare träningsperiod som vi kommer att utvärdera sedan efter DM för att resonera om lite var vi står och så där.

Jens, det låter spännande och förhoppningsfullt och just träningsviljan och den positivism som finns i gruppen kan bära långt på sikt.

Ja, och så länge vi har roligt och det är tävling på varje träning så kommer vi att utvecklas som grupp också. Det är roligt att åka upp till varje träning och se hur vi utvecklas som lag och som grupp för varje vecka som går. Det är också roligt att det kommer lite matcher här så vi får spänna bågen i såna sammanhang också.

Och matchen ni hade mot Rättvik nyss, fanns mycket positivt där?

Ja, det var positivt. Vi fick till mycket där som vi vill ha i vårt spel i vinter, men sen är det klart att det är första matchen och så där men hellre en seger med 6-2 än förlust med 6-2.

Jag drar mig till minnes att ett par träningsmatcher mot Rättvik de senaste säsongerna slutat 1-1 och 9-8 med på pappret starkare lag, så då ser det väl väldigt bra ut nu då?

Ja, men det behöver inte heller vara fel. Vi gick ju och vann World cup efter det sen då…Men vi får väl se vart det här landar innan det är klart.

Härligt Jens! Tack för samtalet och lycka till i rollen som kapten och med allt som väntar framöver!

Roger Henningsson