Hammarby drog längsta strået på Åsen

En jämn match mellan Bollnäs och Hammarby slutade 3-4. Fagerström bröt likaläget med kvarten kvar att spela i en match som, sett till chanser, kunde slutat hur som helst.

Sista matchen för Bollnäs innan landslagsuppehållet spelades mot Hammarby. Egentligen skulle ju matchen spelats i onsdags men isproblem fick ge matchen ett nytt speldatum. Bollnäs kom till matchen med färsk förlust mot Edsbyn. Hammarby kom till matchen med sex raka segrar, och chans på serieledning vid vinst.
Matchen började jämnt och båda lagen bytte lite chanser. Vi fick vänta drygt 20 minuter på matchens första mål. Hemmalagets Patrik Nilsson satte ettan på högerhörna. Det blev startskottet på en händelserik kvart där ytterligare fyra mål skulle falla. 2-0 gjordes på långskott av Anton Dahlberg. Han och Christian Mickelsson kom upp i anfall mot sex Hammarbyförsvarare. Den sistnämnde drev med bollen in mot försvarslinjen och droppade bollen till Anton som pricksköt in bollen från 25 meter. Snyggt! Dahlbergs första elitseriemål!
Direkt efter hemmalagets mål hamnade Bollnäs i trångmål. Hammarby pressade ganska högt upp i planen och två bolltapp och en hörna senare var ställning 2-3, vilket också blev halvtidsresultatet. Annars kändes det som om hemmalaget hade fått matchbilden så som de ville ha den. Men jämnheten i spelet över längre tid är något som Bollnäs pratat om att förbättra. Här var det en period på fem minuter som gav Hammarby de chanser och utrymme de behövde för att vända på matchen. Patrik Nilsson hade innan paus ett fint långskott som tog klockrent i stolpen.

Matchbilden i andra var väl inte långt olik den första. Ett ställningskrig mellan två bra lag. Hammarby ägde lite mer boll och hade längre anfall. Men Bollnäs stack upp i riktigt lovande attacker. Kvitteringen till 3-3 skulle också komma. Mickelsson fick bollen långt ut till höger och drev ned mot kortlinjen. Framför mål störtade en Bollnässpelare och kanske Hedberg, bortalagets landslagsmålvakt, trodde att bollen skulle slås in mot Mickelssons anfallskollega, men Mickelsson sköt själv, från ingen vinkel alls, och satte bollen via en överraskad Hedbergs axel och in i nät.
Bollnäs hade sedan sin bästa period i matchen och skapade nya lägen och hörnor. Hammarby tog sin timeout med halvtimmen kvar av matchen och lyckades bromsa Bollnäs framfart något.

Hammarby bygger sitt spel på fler spelare än Bollnäs. När matchen stod och vägde efter kvitteringsmålet så kändes det som om de långa bortaanfallen gjorde att vågen tippades över till bortalaget fördel. Bollnäs kom fortfarande upp i sina chanser men Hammarby hade bättre tyngd och tryck i grejerna och fick även in det matchvinnande målet till 3-4 genom Fagerström, som avslutade ett väldigt fint anfall.
Bollnäs försökte ånyo hitta en kvittering och det osade hett några gånger runt Hedberg. Men Hammarby lyckades reda ut stormen och går till landslagsuppehåll som serieledare.

 

/ Josef Persson