Hellmyrs tankar om säsongen

Webbredaktionen gjorde ett besök hemma hos Per Hellmyrs för att prata lite om World cup, rysk bandy och den kommande säsongen.

Spelschemat för World cup släpptes nu i dagarna. Hur tycker du statusen är nu på turneringen?

-Jag tycker fortfarande att det är något visst med World Cup. Det var väl ännu mer speciellt förr när det spelades i Ljusdal och det hade nog att göra med den tradition som de hade byggt upp. Man åkte dit och tittade när man var liten. Publikmässigt var cupen större i Ljusdal, men det tror jag inte har att göra med att den flyttat till Sandviken. Skulle man flytta tillbaka cupen till Ljusdal så skulle det nog inte bli 5000 personer på läktarna igen. Bandyn har ju tappat i stort sedan turneringen spelades i Ljusdal. Det är mer konkurrens från andra saker.

Så World cup är en turnering som ni går in för att vinna, inte bara för att få till spelet och slipa på detaljer?

-Nej absolut inte. Det kan vi göra när vi spelar träningsmatcher. Den här cupen vill man vinna. Ryska lag kommer och de satsar hårt. De betalar mycket pengar för att åka över och spela. Därför blir det bra bandy och en rivstart.

Vad hände med Champions cup?

-Det blev ett lite annat upplägg där bara hälsingelagen är med. Den var ju stor i början, men nu är de ryska lagen inte lika intresserade. Men det är ju ändå kul att det blir någonting av det. Det blir roliga matcher med hälsingelagen.

Tidigare i veckan pratade vi med Andreas Westh angående utvecklingen av den svenska bandyn. Hur ser du på den ryska utvecklingen? Ser du någon fara i den utveckling som är nu att den ryska bandyn håller på att försvagas?
-Ryska bandyn hänger ihop med Ryssland i stort och det blev ju en pil rakt nedåt när det blev det här med Ukraina för några år sedan. Sedan dess har man inte hämtat sig. Det har drabbat idrottsklubbarna hårt. Det är jättetrist. Jag tycker att det är jätteviktigt att den Ryska bandyn går bra så att det finns en möjlighet för svenska spelare att åka dit och få testa på det och att ungdomar kan ha som målsättning att kunna åka dit. Sedan behöver ju också bandyn i stort ett starkt Ryssland.

Bollnäs ledning har varit väldigt tydlig med att det är SM-guld som gäller i år. Känner du att vi har laget som krävs för att nå ända fram i år?

-Ja, det har vi ju. Absolut. Vi nådde semifinal ifjol och gjorde en stark säsong om man jämför med säsongen innan. Nu har vi spetsat till truppen lite så det finns alla möjligheter att gå hela vägen. Men det är fler som vill det och det är ju det som är häftigt att det är fler lag nu som faktiskt uttalar att man kan vinna. Det har varit lite mjukt med det innan. Det är dock en otroligt lång väg att ta ett guld. Man ska ha tur, en skadefri trupp och vara i form när det gäller.

Ja, hur var det förra säsongen? Det gick ju rykten att du hade någon skada under slutspelet.

-Jag hade lite småkänningar i ena ljumsken, men det var inte något som hämmade mig direkt. Men säsongen var lång och det tog mycket kraft. Så även om jag kände mig hel och frisk i sista delen av slutspelet så hade jag ingen kraft i kroppen liksom. Både jag och Berlin led lite av samma syndrom. Vi hade ingen ”tjonga” i kroppen, och det behöver man ju ha. Men man kan ju lära sig av det här också. Går man in i ett slutspel och inte har någon ork så kanske man har gjort någonting fel som man kan ändra till nästa år. Kanske behöver vila lite mer.

Pär Törnberg blev ju också klar nu härom veckan.

-Det är jättebra att vi kan få in honom igen tycker jag. Att vi kan få en lite bredare trupp. Han ville ju jättegärna hit och han är glad att det ordnade sig. Han är en bra spelare och en rolig kille att ha med. Sen får ju han konkurrera som alla andra om en plats på mitten.

-Vi har en grymt härlig trupp med bra människor. Vi har kul ihop när vi träffas.

Patrik Nilsson har ju också kommit in. Har du spelat mycket med honom?

-Det är ju i landslaget som vi har träffats och spelat ihop. Han är grymt seriös och professionell. Han duktig att sköta om sin kropp och att komma väl förberedd och det har han varit i alla tider. Det har aldrig varit några problem i landslaget och han kommer och smälter in i vår grupp i Bollnäs på fem minuter och det känns hur naturligt som helst att han är med. Det ska bli kul att se en nytänd Nilsson i vinter.

Anders Gårdestig/Josef Persson