Ineffektivt Bollnäs föll på Zinken

Bollnäs reste idag ned till huvudstaden för att möte Hammarby på Zinkensdamm. En arena där Bollnäs inte vunnit på sedan 2005. Och segern skulle inte komma idag heller. Trots spelmässigt övertag under stora delar av matchen vinner Hammarby matchen med 3-1 mycket tack vare sin effektivitet, eller kanske snarare Bollnäs ineffektivitet.

Första halvlek

Bollnäs inledde matchen lysande. Första kvarten dominerade man matchbilden men som i många matcher tidigare så har Bollnäs förtvivlat svårt med att komma till vassa lägen och att förvalta lägen när man väl kommer fram till dem. Mitt i Bollnäsdominansen så får Hammarby sin första hörna och emot all logik är det Hammarby som tar ledningen på ett av lagets första lägen i matchen. Då har matchklockan tickat fram till minut 18.

Efter Hammarbys mål kommer Bollnäs spel av sig lite och spelet jämnar ut sig. Det svänger fram och tillbaka och båda lagen skapar en del vassa chanser. Patrik Aihonen i Bollnäs mål gör en del riktigt bra ingripanden och ser till att det inte blir några mer mål under första halvleken utan 1-0 står sig till vilan.

Andra halvlek

Matchen fortsätter att stå och väga i början av andra halvlek och när knappa tio minuter gått stoppar Erik Stoor Ulf Einarsson lite väl bryskt och domaren blåser straff till Hammarby. Robert Rimgård drar dock bollen utanför och 1-0 står sig.

Några minuter senare kommer en avgörande situation för matchen. Helavuori går in i straffområdet och får en höfttackling, men utan åtgärd från domaren. Där skulle det nog ha blåsts för straff. Istället kan Hammarby sätta 2-0 i anfallet efter. En riktigt kalldusch för Bollnäs.

Bollnäs kämpar vidare och vaskar fram en del halvchanser men det märks tydligt att man har inte har den riktiga spetsen i anfallet utan det blir många halvdana skott och missade lägen. Och som det så ofta blir när ena laget inte får in bollen så blir det motståndarna som får målen. 3-0 till Hammarby kommer i 64:e minuten på en hörna.

Daniel Berlin tänder dock ett litet hopp för Bollnäs ett par minuter senare då han lyckas trycka in en hörnretur. 3-1 med cirka 25 minuter kvar av matchen. Bollnäs radar upp en del farliga chanser men det vill sig fortfarande inte med målskyttet. Bästa läget får Marcus Stålh som helt fri med målvakten lyfter bollen i magen på denne. Minuten efter åker Andreas Westh ut för en bentackling och uppförsbacken blir ännu tyngre.

I slutet av matchen väntade nog många på en riktig slutforcering av Bollnäs för att försöka komma ikapp, men Bollnäs får inte riktigt igång snabbheten i anfallen samtidigt som Hammarby, likt ett bottenlag, parkerar i eget straffområde och spelar på kontringar. Patrik Aihonen, grym i Bollnäs mål idag, står för några fler frilägesräddningar och gör så att Hammarby inte heller får in några fler mål i matchen utan den slutar med förlust 3-1.

Som sagt, sett till spelet idag skulle Bollnäs nog ha vunnit dagens kamp, men det är brist på självklara målskyttar och aggressivitet i straffområdet som gör skillnaden idag. Riktigt roligt ändå att Aihonen får föra en så bra match i Bollnäsmålet!

Nu tar vi nya tag på lördag då det vankas derby mot Edsbyn i arenan.

Anders Gårdestig