Jenny Larsson, Bollnäs nya lagkapten. Foto: Anders Gårdestig

Jenny Larsson ny lagkapten

Damlagets första säsong blev bara en match lång innan pandemin stoppade seriespelet. Nu står ett taggat och suget lag redo att ta sig an denna säsong med en ny kapten vid rodret; Jenny Larsson.

Jenny, om vi börjar med att backa tillbaka tiden ett år. Bollnäs bildade ett damlag och satsade stort inför säsongen och sedan blev det bara en seriematch innan det blev helt stopp i er verksamhet resten av vintern. Hur upplevde ni det? Hur har ni hållit engagemanget och lågan uppe när det nästan inte blev något spel alls förra säsongen?

-Ja det var ju väldig tråkigt när det bara blev en match. Sedan fick vi inte ens vara på is under en 30 dagarsperiod. Sedan släppte de på restriktionerna så att vi hann med en isträning och sedan blev det nedstängt igen. Men vi har ändå försökt att hålla igång på utegym i grupp och peppat varandra. Men nu känns det väldigt roligt att vi fått en bra försäsong där vi kört mycket och att vi har fått gå på is. Lite tråkigt dock att vi inte har fått tränat något på stor is än utan bara i ishallen. Men vi har väl haft isträningar sedan vecka 36. Två pass per vecka på is plus ett fyspass och sedan helst pass på egen hand. Så det blir en hel del träning.

Hinner ni träna något pass på full is innan cupen nu på söndag?

-Nej, sista träningen hade i tisdags och sedan teori i torsdags och sedan är det cup på söndag, så det känns ju lite sisådär att komma ut på stor plan för att spela match utan att ha tränat på stor plan innan. Vi har ju en del nya spelare i laget också. 

Ja hur ser laget ut i år? Har ni bytt många spelare från förra säsongen?

-De flesta är kvar sedan förra säsongen. Sedan har vi fyllt på med en del yngre som spelade i flicklaget förra året. De har utvecklats väldigt mycket och fyllt på med bra energi i laget.  Sedan har vi fått hem Kristin (Hellström) från Uppsala och det är jätteroligt för det är en stark person. Annars är det väl samma lag sedan förra året. Några har hoppat av men där har vi fyllt ut med yngre spelare. Malin (Andersson) kommer att vara med och spela i år och det känns också jätteroligt. Hon har mycket att lära ut till oss på plan.

Och du blir ny kapten efter Emilia Ingeroth som var kapten förra säsongen. Hur känns det?

-Det känns roligt och skönt att man har förtroende från lagkamraterna och tränarna. Jag var kapten under en period när jag spelade fotboll förut och sedan är jag en sådan som tycker om att prata och jag skriker mycket på plan. Jag är också bra på att tagga ned lagkamraterna så de inte tjafsar med domarna och sådana saker. Visst, det ska vara allvar när vi är på plan, men vi ska inte behöva tjafsa till oss utvisningar.

Kommer din roll på planen att förändras i och med att du är kapten tror du?

-Jag har alltid varit back eller libero så jag har alltid pratat och styrt laget från min position, och jag känner väl att det ska jag fortsätta med och även peppa lagkamraterna. Så jag tror inte att det blir någon jättestor skillnad. 

Vad tror du om cupen i helgen då? Vad har ni för målsättning med de två matcher ni kommer att spela?

-Vi har ju som sagt bara tränat i ishallen och där är det ju lite trångt. Vi har inte provat på laguppställning och det är många som känner sig osäkra på sina platser av de nya i laget. Så det känns mer som att vi får ta den här cupen som en chans att få träna på stor is. Sedan är det skönt att sista matchen är mot Edsbyn så att vi har en match i kroppen innan vi möter dem i alla fall. 

Hinner er nya målvakt hit från Finland innan helgen?

-Ja, henne ska Emilia hämta på Arlanda på torsdag (läs igår) och hon skulle vara med på träningen som P-19 har så att hon hinner få åka lite skridskor innan helgen. Hon kommer att stå sista matchen mot Edsbyn och så har vi Ellen från Skutskär som kommer att stå första matchen. Vi har ett utbytesavtal med Skutskär så att vi får låna in henne. 

Då får jag tacka för intervjun och önska er lycka till i helgen!

-Tack så mycket!

Damlagets tränare Stefan Åkesson kommenterar utnämnandet av Jenny som lagkapten så här:

-Jenny är en lugn och trygg spelare med stor pondus som gärna styr och ställer på isen och på så sätt får med sig övriga i laget.  Jenny har ett riktigt stort bollnäshjärta och brinner för bandyn.

Anders Gårdestig