Jens Christian Nielsen

Jens Christian Nielsen, erfaren sportreporter i Elitgruppen

För några dagar sedan presenterade vi den ene av de två nya medlemmarna i Elitgruppen, Mikael Ingeroth. Den andre, Jens Christian Nielsen, är en person med bred erfarenhet inom sportjournalistiken.

-Jag är dansk från första början. Flyttade till Bollnäs 2002 och där förstärktes ju såklart bandyintresset. När man är dansk så känner man ju till Bollnäs och Edsbyn utifrån all sport man tittat på på TV. Även om man var dansk så kände man till Bollnäs uteslutande utifrån bandyn.

-Jag har jobbat på Canal +, som nu heter C More, i närmare 20 år och har nog kommenterat närmare 1000 livesända matcher. Det har varit Premier League, La Liga, Bundesliga, NHL och Elitserien (numera SHL) samt en del övriga sportevenemang. Bland annat friidrott, speedway, tennis, simning och diverse vintersportgrenar. En stor del av matcherna har jag kommenterat på plats i England, Italien, Spanien, Tyskland och USA. Under mina sista fyra år på Kanal Plus var jag programledare på lördagarna i Premier League- studion i Danmark. Så jag tycker att jag kan det här med sport. Det har varit mitt intresse sedan jag var fyra år då jag bestämde mig för att bli sportkommentator.

-Jag har också varit lagledare för Österrikes landslag i A-VM i hockey 1995 när det spelades i Sverige.

Strax före 2015 skulle flyttade kanalen studion till Danmark och då beslutade han sig för att avsluta sin tjänst där.

-Det skulle betyda att jag skulle vara i Köpenhamn varje helg. Tidigare åkte jag bara från Bollnäs ned till Stockholm. Så då kände jag att det räckte med dessa 20 år. Det blev min avslutning där. Jag kan ibland fortfarande göra lite små uppdrag för olika evenemang. Jag har ofta varit konferencier vid olika tillställningar och jag har intervjuat många spelare i England. Jag har nog pratat med alla fotbollsspelare eftersom vi hade access till alla. Så det där har varit en stor del av mitt liv kan man säga.

Jens Christian har också haft ett stort engagemang i olika verksamheter i Bollnäs sedan han flyttade hit.

-På ett mer lokalt plan så har jag varit med här och startat en gratistidning en gång i tiden med fokus på idrott och sport. Jag har varit med och startat fotbolls- och innebandyverksamhet för de yngsta och så har jag de senaste tio åren fungerat som ungdomsledare inom fotbollen, där jag varit tränare, och inom innebandyn där jag varit tränare och lagledare. Sedan var jag lagledare en säsong för P-18 inom bandyn då min bonusson spelade där. Jag har också under flera års tid suttit i sekretariatet, främst på hans matcher då, men också under Mini World Cup där jag suttit som speaker bland annat. Det är väl i stora drag vad jag har gjort.

-Att jag hamnade i Bollnäs från första början beror på kärleken. Jag skulle upp och vara toastmaster på ett bröllop och så gick det som det gick. Jag blev fast här.

Nu är det då alltså dags för JC som han kallas att gå in i Elitgruppen i Bollnäs bandy.

-Jag fick en förfrågan från föreningen. Jag har fått en del förfrågningar från andra saker genom åren men det har varit så att jag har lagt all ledig tid på familjen. Men nu börjar sönerna bli äldre så det var väl helt enkelt rätt i tid nu. Sedan inser man ju att man har ett hjärta för föreningen. Det enklaste hade väl varit att säga ”nej varför skulle jag engagera mig i det”. Men man kan också vända på det. Om man vill vara med och driva en utveckling, ja då kanske man ska kliva in. Jag fick alltså en förfrågan och jag tyckte att det skulle bli roligt att få jobba med Jocke och Anders och sedan kom ju Micke med också. Det är väl tänkt att jag ska assistera och komplettera de andra i Elitgruppen. Att jag kommer in med mina kompetenser. Jag tror att det är bra att man i en förening samarbetar och tar in olika kompetenser om man väl klarar av att samarbeta och kommunicera. Det tror jag starkt på. Kommunikation. Jag tycker det ska bli roligt att försöka driva en utveckling framåt. Så det är väl det.

-Det känns väl kanske lite som en nystart i föreningen men jag går in härifrån och nu och ser vad man kan bidra med. Förhoppningsvis blir det någonting bra utifrån de ramar som kommer att finnas. Men det är ganska nytt för mig, jag har träffat Anders och Jocke bara ett par gånger. Men jag ser fram emot det, annars skulle jag såklart inte gå in i det här. Det är bra om man är fler människor som vill driva saker framåt och komplettera varandra. Sedan får man inte glömma bort att det också ska vara roligt någonstans på vägen för att det ska bli bra. Så tänker jag.

-Jag tar mig an uppgiften med ro och tillförsikt. Jag är inte så rädd för att kliva in i något sånt här. Jag brukar säga att har man fått en rejäl utskällning av Alex Ferguson en gång i tiden, då är det inte så mycket som kan knäcka en. Och jag tänker att det här är någonting som man går in i frivilligt. Det är ideellt och man gör sitt bästa. Det är utifrån mitt hjärta för föreningen som jag gör det här. Man vill ju att bandyn ska finnas kvar. Det är ju något som knyter ihop orten på något vis. På gott och ont.

Anders Gårdestig