Neutral bild Foto Kolsmyr
Jens Wiik. Foto: Micke Kolsmyr

Jens Wiik: ”Jag vill vara med och driva den här klubben framåt!”

Jens Wiik väljer att skriva ett nytt 2-årskontrakt med Bollnäsgiffarna och han gör det med en tydlig ambition att ta ett stort ansvar i det nya lagbygget.

En viktig byggsten i Bollnäsgiffarnas lagbygge är Jens Wiik. Med sin erfarenhet och rutin kommer han att få en alltmer betydelsefull roll i laget. Därför är vi jätteglada för att han valt att fortsätta i klubben.

Hur har tankarna gått inför att förnya kontraktet med Giffarna, Jens?

Ja, det var dags att sätta pennan på pappret, och det känns viktigt att få saker att rulla igång. Och jag vet att det är mycket bra som är på gång. Vi har haft en dialog ända sen jul om att förnya kontraktet. Men det är mycket som ska klaffa. Och det är ju lite nya förutsättningar inför kommande säsong med de spelartapp som vi drabbats av och så. Men nu gäller det att se positivt och få en jäkla bensin och eld inför kommande säsong.

Har du funderat över anbud från andra klubbar?

Nä, inte speciellt. Vi valde att flytta hem till Bollnäs förra året och jag vill vara med och driva den här klubben framåt. Jag blir äldre och vill ta ett större ansvar.

Ja, du blir 29 år i år och börjar tillhöra de mer rutinerade i laget…

Ja, det stämmer. Jag gjorde första matchen i Giffarna när jag var 15 år. Så man har varit med ett bra tag nu.

Du sa förra året, när den ekonomiska krisen uppdagades, att man inte kan lämna ett sjunkande skepp…

Ja, jag sa så. Det blev förra årets slogan. Men man blir en ännu viktigare del i år med tanke på de spelartapp vi gjort och då måste jag kliva in i en mycket tydligare roll och bidra med det jag kan. Det blir ju en mycket yngre trupp där jag kan bidra med den erfarenhet jag har och på så sätt bygga upp individer. Och det ser jag fram emot, inte bara det att jag vill utvecklas själv utan också bidra till utveckling för andra i laget.

Vad känner du för moderklubben Bollnäs GIF?

Jag känner otroligt starkt. Det har funnits andra alternativ genom åren för klubbyte. Det är bara så tråkigt att vi har hamnat där vi har gjort som förening. Men som jag sa innan, man får en stor energi i att motbevisa alla i vad de tror kommer att hända efter de spelartapp vi gjort, att motbevisa dem som vill döma oss på förhand.

Vad tänker du kring den process som Giffarna är i just nu som förening?

Det har sett otroligt dåligt ut innan de tagit tag i klubbens ekonomi för att rädda klubbens existens. Och därför känner jag att jag vill vara med på den här starten, vi behöver tillsammans bidra för att bygga någonting nytt och ta ansvar i den här situationen. Det blir också mer tryck på mig att ta ansvar och vara en del av detta. Och det är också något jag vill vara med och förmedla till andra.

Om vi ska se lite mer på det sportsliga, du hade liberopositionen senaste säsongen, hur kändes det?

Som jag sagt förr, det är ingen som kan skriva samma historia som Andreas Westh har gjort vare sig i Bollnäs eller i landslaget. Det blir nytt både för mig och alla andra med de höga krav som finns på den positionen och med den höga prestationen som funnits där under lång tid. Men det har varit roligt att gå in i den rollen. Jag har naturligtvis högre krav på mig själv. Men jag har lärt mig otroligt mycket. Och jag förväntar mig att bli bättre. Men det har varit väldigt roligt att vara i den rollen. Men visst hade man önskat bättre resultat senaste säsongen.

Om du ser tillbaka på lagets säsong, vad tänker du om den?

Nja, man är väl lite besviken. Det var delar där vi spelade riktigt bra men vi hade för djupa dalar där vi inte riktigt kom igång i matcherna. Jag hoppas vi kan börja på nåt nytt, bygga upp en trygghet och tillsammanskänsla. Vi behöver sätta en ny målsättning utifrån de förutsättningar vi har. Men spelar man i Bollnäs ska man alltid kriga om slutspelsplatser.

Vad ser du framför dig med Bollnäs GIF?

Det är lite svårt att uttala sig när truppen inte är helt klar. Men jag går in med en jävla eld och energi för att vi ska lyckas. Jag kommer att peta in allt jag har för att bli en bärande spelare och bidra med ett positivt sätt. Att gå in med energi och positivitet så att vi kan skapa någonting bra.

Och så är det ju en hall på gång?

Oj, ja, det blir otroligt skönt! Jag tror inte det går att förklara den känslan, alltså hur skönt det är. Så skönt att åka till en träning och slippa ha dåliga förutsättningar. Vi kanske hade 20-30 träningar totalt senaste säsongen med bra förutsättningar. Topp-4-lagen har den mängden bra träningar på en månad, eller på en försäsong. Det är sån skillnad på vad man kan bygga och genomföra med laget med de förutsättningar en hall ger. Det blir bra is och bra förutsättningar hela tiden.

Fredagskväll på Sävstaås till vintern med publik, ser du fram mot det?

Ja verkligen! Säsongen som var har inte alls varit som att spela inför fulla läktare. Det har inte varit samma tillsammanskänsla liksom. Vi blir minst 20-30 % bättre när publiken är på plats. Det är många som ser fram emot det. Både de nya spelare som har kommit och som är på väg in.

Har du någon hälsning till fansen, Jens?.

Både vi som lag och förening är ingenting utan våra supportrar. Vi behöver supportrarna i ryggen både i med- och motgång, vi behöver dra åt samma håll såväl förening som supportrar. Och man har saknat dem senaste säsongen otroligt mycket. Man brinner för klubben och supportrarna, det är nåt jag vill stå för. Man är Bollnäskille, man är född här och har gått på bandy sedan man var liten. Man vill vara med och bygga det här nu och göra nåt riktigt bra av det här. Det är viktigt med en positiv känsla. Tror vi kan se fram emot en rolig säsong men det behövs stenhårt arbete för att lyckas. Det finns inga genvägar.

Tack Jens för att du stannar i giffarna och stort lycka till inför en ny säsong!

Elitgruppen:

“Vi är väldigt nöjda med att Jens väljer att fortsätta sin resa med moderklubben! Jens har tagit stort ansvar och axlat sin nya roll som libero alldeles utmärkt. Jens stora Bollnäshjärta och underskrift är oerhört viktigt för klubbens framtid.”

Roger Henningsson