Riku Hämäläinen firar 4-0, hans andra mål för kvällen. Foto: Kolsmyr

Kontrollerad seger mot Hammarby

Det blev inte en av de större matcherna vi sett. Men vi vann med 4-1 och segern var bergsäker.

Ikväll var det dags för den andra matchen i årets elitserie för Bollnäs och återigen på hemmaplan i SBB-arena. Det var skönt att kliva in i arenavärmen ikväll när vintern har tagit ett litet grepp om oss. Hammarby stod för motståndet och det är ett lag som på förhand kändes ganska svårbedömt. Många kompetenta spelare finns i laget vilket borde innebära potential för att kunna leverera på en åtminstone hyfsad nivå. De har också precis fått en ny tränare efter Jonas Claesson som klivit av med hänvisning till hälsoproblem. Det är Misja Pasjkin som återvänder till Hammarby efter en sejour som tränare i Ryssland, ett inte helt okontroversiellt beslut av Hammarby vilket vi kunnat läsa om i media.

Men i ärlighetens namn så blev matchen ikväll inte någon glimrande historia. Bollnäs vinner matchen utan att briljera och segern är egentligen aldrig hotad. 

Bollnäs försöker sätta fart direkt från start och Oskar Westh är helt ren med Hammarbys målvakt redan i den tredje minuten, men på något sätt lyckas han inte göra mål där. Bollnäs bygger upp ett tydligt grepp om matchen och skapar en del halvchanser. Man fixar en del hörnor och provar med skott från distans. Hammarby, å sin sida, försvarar sig väl och provar med lite högre press för att störa Bollnäs. Men så i den 23:e minuten så får i alla fall Bollnäs hål på Hammarby. Oskar Westh får möjlighet att revanschera sig för det missade friläget i inledningen av matchen. Nu kommer en mycket väl avvägd passning från Anton Dahlberg som friställer Oskar Westh som denna gång fintar bort bortalagets målvakt och 1-0 är ett faktum. Detta följs tre minuter senare av 2-0 när Riku Hämäläinen trycker in en hörna. Med tanke på att Bollnäs kändes så pass mycket tyngre infann sig här vissa förhoppningar på att Bollnäs skulle kunna gå ifrån ganska snabbt. Men 2-0 stod sig till halvtidsfikat.

Oskar Westh firar vid sitt andra mål i afton som betydde 3-0.
Foto Kolsmyr

Den andra halvleken börjar ungefär som den första slutade. Ett tyngre Bollnäs där känslan är att de inte går på alla cylindrar. Lite småslarvigt spel med ett par bjudhörnor från båda lagen. Ett missat friläge från Kasper Sandgren där också i början av halvleken. Kasper som kämpar och sliter men inte riktigt får till avsluten i de chanser han skapar.  Men känslan är att det när som helst kommer att lossna för honom. Men mål skulle vi få se också i den andra halvleken. Och dessutom från samma målskyttar som i första halvlek. Oskar Westh trycker in en hörnretur i den 54:e minuten. Riku Hämäläinen gör ett vackert 4-0 i den 60:e minuten där han, på ett vackert pass från Erik Pettersson, rundar målvakten och lägger in bollen. När matchuret kom upp i 72 minuter tog sedan Bollnäs timeout. I ledning 4-0. Det säger ändå något om att lagledningen inte var helt nöjd med leveransen på isen. Det känns på nåt sätt hälsosamt att man känner att det finns en del bitar att vässa på, så att säga. För det fanns det. Lite okoncentrerat ibland. Lite dåligt bolltempo. Det känns som det finns ganska många procent upp till den nivå som finns i laget. Så mycket mer hände inte i matchen. Men vi vann med 4-1 och vi har full pott efter två omgångar.

I elitserien förra året vann Bollnäs hemma mot Hammarby med 4-0. Det borde blivit det i år också. Minst. Kändes onödigt att vi inte kunde ge Erik Persson möjligheten att hålla nollan. Precis i slutet gavs Hammarby möjlighet att reducera. Men viktigast av allt är ändå att vi tog de två poängen. 

Nä, vi ska som sagt vara ärliga och säga att detta inte var någon match som direkt går till historien av oförglömliga fighter. Men det var en match som skulle vinnas och den utmaningen löstes. Viktigast så. Och säsongen är ung. Jag är helt övertygad om att det blir allt bättre framöver. Och vad gäller Hammarby så känns det som de har ganska mycket att jobba med framöver.

Extraplus till våra båda tvåmålsskyttar ikväll, Oskar Westh och Riku Hämäläinen.

Nu väntar bortamatch mot IFK Motala på fredag kväll.

 

Roger Henningsson