Bollnäs Dam mot Edsbyn ExTe Cupen 2021 Foto: Pär Linde

Lyckad helg i Ljusdal för Bollnäs

I helgen var både herr- och damlaget igång och spelade uppe i Ljusdal då ExTe-cupen gick av stapeln.

Bollnäs herrlag inledde sitt gruppspel på torsdagskvällen då de ställdes mot finska Kampparit. Kampparit tog ledningen redan efter fyra minuter men sedan var det Bollnäs för hela slanten. På drygt tre minuter gick Bollnäs från underläge med 1–0 till ledning med 3–1 genom mål av Linus Westh, Riku Hämäläinen och Joel Wigren och den ledningen hölls sig till paus. I mitten av andra halvlek kom ytterligare två mål från Bollnäs på kort tid genom Joel Wigren och Philip Åström. Det blev också allt som hände målmässigt den halvleken och Bollnäs vann komfortabelt med 5–1. 

På fredagen var det sedan dags för dubbelderby. Bollnäs herrar mötte Ljusdal och strax efter den matchen mötte Bollnäs damer Edsbyn. 

Ljusdal kom ut piggt och hungrigt och blev en svårare nöt att knäcka för Bollnäs än vad Kampparit var. Saku Hämäläinen satte 1–0 för Bollnäs redan efter 22 sekunder, men det blev det enda målet som föll under första halvlek. Direkt i inledningen av andra halvlek utökade Joel Wigren ledningen till 2–0, men Ljusdal studsade tillbaka snabbt och satte reduceringen till 2–1 på hörna bara ett par minuter efter Joels mål. I slutet av matchen kunde Bollnäs gå ifrån lite. 3–1 genom Philip Åström och 4–1 genom Saku Hämäläinen. Ljusdal fick in en reducering till 4–2 innan matchen blåstes av. Ett stabilt försvar och en bra offensiv från Bollnäs den matchen.

Bollnäs damlag har inte haft möjlighet att träna så många pass på fullstor is ännu, men de stod ändå upp väldigt bra mot Edsbyn. Bollnäs började väldigt bra och tog också ledningen genom Mikaela Rödin. Edsbyn kvitterade innan halvtidsvilan. Edsbyn har sedan en bra period under andra halvlek (en match som, till skillnad från herrarnas, spelades 2 X 45) där de rinner ifrån med några mål. Sara Lindholm reducerar på straff i slutet av matchen men vi förlorar med 4–2. Detta var ändå ett stort fall framåt för Bollnäs som står upp mycket bra mot Edsbyn.

För herrarnas del fortsatte cupspelet mot Hammarby i en nattmatch, klockan 0:20 natten mot lördagen. Två mål genom Oskar Westh i första halvlek gav Bollnäs en 2–0 ledning i halvtid. Saku Hämäläinen och Ere Verhelä gjorde varsitt mål i andra och matchen slutade 4–0 och Bollnäs stod som obesegrade gruppsegrare.

På lördagseftermiddagen väntade då en gruppfinal, tillika semifinal, mot Team Sweden U21. Det blev en tuff och målsnål match. Bollnäs ledde med 1–0 i halvtid efter mål av Riku Hämäläinen på frislag. Team Sweden kvitterade sedan i början av andra halvlek på straff och 1–1 stod sig långt in mot slutet. Med tre minuter kvar av ordinarie matchtid satte Oskar Westh en hörna till 2–1 och Bollnäs kunde sedan hålla undan till seger.

Hammarby besegrade Ljusdal i sin semifinal och blev då Bollnäs motståndare i finalen. Det var tredje gången Bollnäs ställdes mot Hammarby under den här försäsongen. De två första matcherna hade Bollnäs vunnit med ganska klara siffror. Nu i finalen blev det dock Hammarbys tur att vinna. Hammarby klev på högt och fysiskt och får därigenom momentum och får matchen dit de vill. Vi får väldigt svårt med att komma till på deras planhalva. Vi är ändå med bra i matchen i halvtid då vi ligger under med 2–1 (Bollnäs mål av Saku Hämäläinen). I andra halvlek rinner dock Hammarby ifrån genom några enkla mål och vi orkar inte riktigt komma tillbaka in i matchen. Slutresultatet skrevs till 6–2 till Hammarby. Tim Stjernström reducerade i sista matchminuten på straff.

Sammanfattningsvis gör Bollnäs ändå en väldigt bra helg i Ljusdal, speciellt då Hasse Andersson endast spelade första matchen på grund av lite känningar och att även Ere Verhelä saknades i finalen då han åkte på en förmodad lårkaka i matchen innan. Positiva besked även från damlaget. Bra signaler från båda våra lag inför seriestarten om ett par veckor. För herrarna väntar träningsmatch mot Edsbyn på torsdag som också blir det sista genrepet inför seriestarten.

Anders Gårdestig