Rasmus Skarps 3-målsskytt i kvällens match. Foto: Kolsmyr

Magisk stämning när Edsbyn nollades

Utsåld arena! Magisk stämning! Känslor på isen! Rasmus show! Väggen Persson! Råstabil seger! Det var en ynnest att uppleva det som skedde på SBB-arena ikväll!

Bollnäs kom till matchen ikväll efter att ha hämtat en poäng nere i Vetlanda i onsdags. En lång hemresa på natten gav i alla fall mig viss oro för att grabbarna inte skulle hinna återhämta sig till kvällens match. Edsbyn som kom till kvällens match med två raka förluster, borta mot Gripen och hemma mot Västerås. Matchen mot Västerås kunde dock lika väl ha gått i Edsbyns favör, så deras form verkade vara i stigande. En avbräck för Edsbyn var förstås att Oskar Wikblad är skadad. Även Bollnäs saknade två viktiga pjäser då Jens Wiik fortsatt har en känning och Denis Sadakov var sjuk.

Matchen ikväll började i något försiktigt tempo. Lagen kände en del på varann. Men med tiden så började Bollnäs styra matchen alltmer. Lite mer tyngd, lite mer fart. Edsbyn var inte alls ofarliga utan försökte hitta ytor bakom Bollnäs täta försvar. Det som ändå kom att sätta en tydlig prägel på matchen var det som skedde mellan minut 11 och 22. Bollnäs gör tre mål under den perioden vilket ger Edsbyn en enorm uppförsbacke mot ett tungt Bollnäs. 

1-0. Hans Andersson sätter bollen på djupet till Erik Pettersson som spelar in bollen till en helt friställd Rasmus Skarps som bara kan lägga in den.

2-0. Erik Pettersson återigen inblandad men bollen hamnar lite turligt hos Rasmus Skarps som stänker in sitt andra mål från nära håll.

3-0. Oskar Westh blir sopren efter ett fantastiskt lyft av Anton Dahlberg och rundar målvakten och lägger in bollen.

Bollnäs var nu inne i en period där man visade stor anfallsglädje. Edsbyn tog därför en timeout efter det tredje målet. Och det var nog bra för Edsbyn. För känslan var, i det här läget i matchen, att det skulle kunna rinna iväg. Bollnäs behöll ett tydligt initiativ och hade lägen för att utöka sin ledning, men sakta men säkert visade Edsbyn karaktär och tog sig in i matchen och försökte skapa tryck och försökte hitta ytor och luckor i Bollnäs försvar. Man spelade sig till ett antal hörnor som dock inte resulterade, men nära var det och jag tror det var ribbträff ett par gånger. Vi fick också se lite känslor i matchen med smågruff och snack. Bollnäs, å sin sida, tappade lite av sin koncentration den sista kvarten av halvleken och levererade en del felpass, och nån klassisk bjudhörna. När pausvilan kom var känslan därför att det nog skulle vara bra med lite snack för att komma ur den relativa dippen i slutet av halvleken.

Den andra halvleken inleds med att Edsbyn söker efter möjligheter att hitta en vägvinnande strategi för att ta sig in i matchen. Men det är svårt denna afton mot ett Bollnäs som väger lite för tungt. Och det blir tydligt ungefär en kvart in i halvleken när Bollnäs tar över allt mer och stänger ner Edsbyns försök att hota. Erik Pettersson, aktiv över stora delar av planen, tar efter ca timmen spelad fart, fintar sig in i straffområdet, men blir klockrent fälld. Straffen är odiskutabel. Och Rasmus Skarps kliver fram och sätter straffen rätt i handsken på Henrik Karlström. Men det dröjer bara ett par minuter innan vi ändå får se 4-0. Ett elegant lyft från Hans Andersson som plockas på klubban av Philip Åström och där han i farten på tennis styr in målet. Oerhört vackert och välförtjänt att Philip får sätta den. Matchen är här avgjord och Bollnäs äger den fullständigt fram till slutsignalen. Det sista målet gör Rasmus Skarps när han dunkar upp bollen i nättaket med en rapp sving i vänsterläge ungefär vid straffområdeslinjen.

Philip Åström gjorde ett fantastiskt vackert mål som betydde 4-0 ikväll.
Foto Kolsmyr

En tråkig incident i matchen är mitt i den andra halvleken när Rasmus Skarps, med fokus på bollen, träffar Jocke Svensk olyckligt på armen och magen med en hård klubbsving. Ingen avsikt från Rasmus att skada förstås, men jag har stor respekt för Edsbyns reaktion på både domarens bedömning av situationen och den utvisning som drabbar Jocke Svensk för olämpligt uppträdande situationen efter. Jag hoppas verkligen att Jocke inte fick någon allvarlig skada i den situationen. 

Totalt sett en gedigen match av Bollnäs som fortsätter att visa pondus och tyngd. Det är nästan så man får gnugga sig i ögonen emellanåt. Vilket lag vi har! Och vilket spel! Man spelar rolig och varierad bandy och är också väldigt noggrann i att värdera olika möjligheter i spelet. Det är verkligen en ynnest att vara Bollnässupporter! Och den breda truppen betalar sig bra just nu i Wiiks och Sadakovs frånvaro. Marcus Persson har klivit in i backlinjen de två senaste matcherna och visar stor trygghet i sitt spel. Och Philip Åströms attityd och inställning, och fart, betyder mycket för energin i laget.

Vi slog Edsbyn med 5-0 och det var knökfullt i arenan! Det var en magiskt stämning! Och vi spelar fruktansvärt bra bandy! Kan det bli bättre?

Ikväll är det massor med plus till hela laget, men självklart måste Erik Perssons nolla hyllas likväl som tremålsskytten Rasmus Skarps.

I övrigt ikväll så tog Sandviken en tung seger mot Gripen med 4-3 och Villa en bekväm seger mot Broberg med 6-2. Och Sirius fortsätter att överraska negativt. Återigen förlust och denna kväll hemma mot Hammarby med 3-6.

Nu blir det vila en vecka innan det nästa fredag blir dags för ytterligare ett derby mot Broberg i Söderhamn.

Roger Henningsson