Möte med en materialförvaltare

Ulf Kire Eriksson har varit materialförvaltare åt Bollnäs Bandy i 8 år och han delar jobbet med Tobbe Sedvall och Rune Andersson. Kire har själv spelat ishockey som ung i både Bollnäs och Viksjöfors A-lag och det är också intresset för sport som gör att han idag väljer att jobba som materialförvaltare. Han blev som han säger ”hitlurad” av en god vän för åtta år sedan och har sedan blivit kvar.

Jag undrar om det är någon skillnad på försäsong och säsong. Kire berättar att det är ganska lika men en del nytt material som kommer på försäsongen ska tas om hand och eller testas. Sedan skadas skridskorna mer när vi tränar på en liten hockeyrink och resorna till och från Edsbyns bandyhall skapar också lite extra jobb.

Annars är alltid matchdagarna roligast och speciellt när vi vinner. Det är mer jobb på träningarna än på matchdagarna eftersom spelarna vill testa mer på träningarna. Däremot är det skillnad på matcherna om vi leder eller ligger under i halvlek. Leder vi är det mesta bra men ligger vi under ska dom flesta skridskorna slipas om plus en del klubbor bytas.

En vanlig vecka utan match lägger Kire ner cirka fyra timmar om dagen och det är träning fyra vardagar i veckan sedan kan det bli några timmar en lördag eller söndag också. Är det match blir det förstås lite mer jobb och framförallt sena kvällar. När jag frågar om det finns en drömspelare för en materialförvaltare skrattar Kire och säger ”en ny juniorspelare kanske” men säger samtidigt att det faktiskt är mycket bra killar i laget.

Jag undrar sedan om det är några speciella egenskaper man bör ha för att bli en bra materialförvaltare. Tålamod och ärlighet samt att inte göra skillnad på någon svarar Kire. Sedan måste man älska sport och speciellt bandy om man ska trivas. När jag frågar om han får beröm så skrattar han igen och säger ”man får mer reda på om man inte är här, än om man är här”.

Kire tycker att laget aldrig sett bättre ut och tror att Bollnäs är ett av dom lag som kan gå hela vägen. Han är imponerad över tempot på träningarna och det fokus spelarna har redan nu. Som avslutning frågar jag om någon rolig incident och det blir den kvarglömda väskan i Göteborg som vi kan berätta om i ett annat reportage.

Per Jarefjord, Bollnäs Bandy