Nilsson glödhet när Bollnäs kvitterade matchserien

Bollnäs kvitterade matchserien till 1-1 genom att slå Hammarby med 5-2 på Zinkensdamm. Patrik Nilsson svarade för tre läckra mål och var en av flera tongivande spelare i ett mycket gediget Bollnäs.

Mardrömsöppning! Bara tiotalet sekunder in i matchen åker Samuli Helavuori på en utvisning för bentackling. Bollnäs blir lite passiva och Hammarby kommer runt och skapar en hörna. Robin Sundin får kalasträff och det är 1-0 redan i den tredje minuten. Bollnäs blev åter fulltaligt i samband med målet. Med tanke på hur matchen artade sig efter Hammarbys tidiga ledningsmål i torsdags, samt hur förtvivlat svårt Bollnäs hade mot Hammarby senast vi var på Zinkensdamm, så var det nog många med mig som la pannan i djupa veck.

Men kvitteringen lät inte vänta på sig. Ett bolltapp av hemmalaget på egen planhalva snappades upp av Patrik Nilsson och kontringen mynnade ut i Bollnäs första hörna. Hörnan blev egentligen rätt så misslyckad men bollen studsade ut till Daniel Berlin som sköt mot mål. Parkerad i skottlinjen stod Helavuori, den nyss inkomne, och lyckades, med ryggen mot mål, förlänga Berlins skott förbi målvakten Hedberg till 1-1.

I torsdag hade Bollnäs tio hörnor. Alla resultatlösa. Idag behövde man två på tio minuter för att göra två mål. Nilsson mötte Marcus Ståhl inspel perfekt och Bollnäs hade vänt på steken till ledning 2-1.
I den 21:a minuten utökade samme Nilsson bortalagets ledning till 3-1. Berlin slog en långboll från egen planhalva som Patrik kunde tråckla med sig i en kampsituation med Rutqvist i Hammarbyförsvaret. Ur snäv vinkel tryckte Nilsson upp bollen i det första krysset. Ett mål signerat en riktig målskytt.
Bollnäs hade sedan bra koll på handlingarna och 1-3 var resultatet vi hade med oss till paus.

Andra halvlek hann knappt börja förrän Christian Mickelsson bjöds på ett helt fritt läge i straffområdet. Resultatlöst denna gång men Bollnäsanfallaren skulle få sin revansch.
Hammarbys första halvlek var inget vidare. I den andra visade man större vilja och desperation. Men man fortsatte också att tappa bollar på egen planhalva. I minut 63 snappade Nilsson återigen upp en förlupen boll, avancerade några skär mot mål och skickade iväg en projektil som borrade sig upp i nättaket. 1-4. Matchen kändes klar.

Hammarby lyckades reducera till 2-4 genom Pizzoni-Elfving på hörna i minut 83. Det gav förstås en viss nerv till slutminuterna. Men mitt i Hammarbys slutforcering spelade Ville Aaltonen fram Mickelsson till friläge och slutresultatet 2-5. Avslutet var riktigt elegant och var Mickelssons första mål sedan comebacken från skada.

Noterbart från matchens var att viktige Rimgård, han som avgjorde på Sävstaås senast, redan i första halvlek utgick efter en smäll på vaden. Efter sista målet bytte också Hammarby målvakt. Rapporter sade att Hedberg, den duktige, hade känningar i ryggen och var ett osäkert kort till start. Om ryggbesvär var skälet till bytet låter jag dock vara osagt.
Dagar för återhämtning är det ont om. Redan på måndag är det match igen. Plats: Sävstaås. Tid: 19:00. Återstår att se om dessa herrar är tillgängliga för spel då.
/ Josef Persson