Foto: Kenta Jönsson
Philip Flodstam en av dagens målskyttar. Foto: Kenta Jönsson

Oavgjort i premiären

Idag var det äntligen dags för elitseriepremiär för Bollnäs och det var en tuff bortamatch mot Hammarby som väntade.

Zinkensdamm hade inte spelbar is, så matchen var flyttad till Gubbängens bandyhall vilket borgade för fina förutsättningar.

Att det var just Hammarby som Bollnäs fick möta i premiären var lite speciellt, eftersom tre spelare som spelade med Bollnäs förra säsongen, Milerud, Fagerström och Mossberg, nu spelar i just Hammarby. Och dessa tre skulle vara de som spelade huvudrollerna i målprotokollet för Hammarby idag.

Fagerström inledde målskyttet redan efter tre minuter då han blev friställd efter en passning av Robin Sundin. Bollnäs svarade bara minuten senare då Patrik Nilsson höll sig framme och petade in en målvaktsretur efter ett fint bollnäsanfall.

Kvarten in i halvleken hade Hammarby ett drömläge att ta ledningen i matchen, men en bollnäsförsvarare stod i vägen i ett annars öppet bollnäsmål. Istället gör Bollnäs 2-1 i anfallet efter då Oskar Westh lägger en snygg passning som friställer Philip Flodstam som sätter bollen säkert. Direkt efter målet tar Hammarby en time out.

Bollnäs spelade riktigt bra under första halvlek. Försvaret stod rätt och styrde bort många av Hammarbys försök till anfall. Även Bollnäs anfall var riktigt bra och det kändes farligt varje gång de gick till attack.

Anton Dahlberg utökar Bollnäs ledning i 25:e minuten efter en misslyckad rensning från Hammarby. 3-1 till Bollnäs. Men bara några minuter senare reducerar Hammarby till 3-2 genom Kasper Milerud på hörna.

Både Bollnäs och Hammarby vaskade sedan fram en del vassa lägen, men halvleken slutade med Bollnäsledning 3-2.

I början av andra halvlek tog Hammarby över taktpinnen allt mer. Det frejdiga anfallsspelet från båda lagen i första halvlek mattades av lite i andra, och det blev lite mer av ett ställningskrig där Hammarby var det lag som drev spelet. Bollnäs tar även en time out en kvart in i halvleken.

Med knappa halvtimmen kvar att spela kvitterar Hammarby. Och vem gör målet? Jo den tredje spelaren att gå över från Bollnäs till Hammarby inför säsongen, det vill säga Daniel Mossberg. Bollnäsförsvarare missar bollen i ett försök till rensning i straffområdet och istället hamnar bollen hos Mossberg som kan smälla in den i mål.

Bollnäs var i detta läge väldigt tillbakapressade av Hammarby som hade ett ganska stort spelövertag, och Bollnäs fick mest ägna sig åt att freda sitt straffområde. Men mitt i den pressen frispelar Anton Dahlberg Patrik Nilsson. Men istället för att själv göra mål friställer Nilsson Caspher Ekström som bara behöver sätta dit klubban och styra in bollen i öppet mål. Åter igen ledning för Bollnäs. 4-3.

Med tio minuter kvar av matchen hade det ännu inte varit några utvisningar. Men slutet av matchen skulle kompensera för det. Dahlberg åker ut i 81:a minuten. Wiik åter ut i 86:e minuten efter att ha vält omkull Fagerström. Denna utvisning får nog klassificeras in i kategorin nödvändiga utvisningar. Fagerström hade blivit helt fri med Erik Persson i Bollnäsmålet annars. Minuten efter åker Fredrik Larsson ut för Hammarby och minuten efter det får Wigren sätta sig tio minuter för olämpligt uppträdande. Ett domslut han inte alls var nöjd med, och han stod kvar länge och pratade med domarna efter matchen. En fasthållning som han försöker knuffa sig fri ifrån. Domarna ser knuffen men inte fasthållningen. Tre bollnässpelare och en hammarbyspelare på botbänken i matchavslutningen alltså. Bollnäs såg ändå ut att klara av anstormningen från Hammarby, men i den andra och sista övertidsminuten sticker Mossberg in en fin passning till Milerud, som kan runda Erik Persson i målet och sätta kvitteringen till 4-4. Det var det sista som hände i matchen som alltså slutar oavgjort.

Det var en riktigt sur kvittering på matchens sista skott. Men ser man till matchens helhet ska Bollnäs vara riktigt nöjd med vad man presterade. Första halvlek var riktigt bra. Vassa i anfallet och placeringssäkra i försvaret. Riktigt bra spel som bådar gott inför fortsättningen. I andra halvlek går man ned sig lite under en period i början av halvleken men står ändå emot bra och man är alltså snubblande nära att knipa båda poängen mot Hammarby på bortaplan.

Härnäst väntar ännu en tuff match mot ett stockholmslag då AIK kommer på besök till Sävstaås på onsdag.

Anders Gårdestig