Oavgjort i Stockholm

Det är tätt på given med matcher. Ikväll åkte Bollnäs ned till Stockholm för sin tredje match inom loppet av en vecka. För motståndet stod Tellus. En match som många kanske skulle tycka är en av de enklare bortamatcherna för Bollnäs den här säsongen. Men med tanke på förra säsongens uddamålsseger (1-0) borta mot Tellus så kändes det ändå lite oroligt. Och svettigt skulle det bli.

Förutsättningarna för bandy var inte de bästa. Lätt nederbörd innan matchstart i kombination med alldeles för många plusgrader gjorde att isen var någorlunda spelbar i endast några enstaka minuter i början av första halvlek. Det blev helt enkelt en halvlek där lyft och krigande skulle vara melodin. Den melodin spelade Tellus bäst som var aggressiva, fulla av energi och vann de flesta andrabollarna. Bollnäs hade väldigt svårt att få till ett bra spel och de kändes inte riktigt på tårna i närkamperna.

Första målet kom efter en kvart. Filip Skoglund i Tellus placerar ett skott snyggt nere i vänstra hörnet bakom Niklas Prytz i Bollnäsmålet.

Tellus var det lag som skapade de flesta och de farligaste målchanserna under första halvlek. Det kändes farligt varje gång de gick på attack. Bollnäs hade ett bra kvitteringsläge när Christian Mickelsson kom fri men kom lite ur vinkel och skottet kunde räddas på mållinjen av en Tellusspelare.

Istället var det Tellus som utökade sin ledning. Ett lyft in mot Bollnäs straffområde, styrningen räddas av Prytz men returen slås in av Jonas Enander. 2-0 stod sig till halvtid och hade inte Prytz stått för en kalasräddning minuten efter 2-0 målet hade Tellus gått till pausvila med en ännu större ledning. Sista tio minuterna av halvleken krigar Bollnäs på lite bättre och skapar lite mer men det ger inget resultat.

Matchens andra halvlek bjöd på bättre förutsättningar. Möjligtvis hade temperaturen sjunkit för isen var hyfsat bra under i alla fall 20-25 minuter. Bollnäs kom ut till andra halvlek med mer glöd och iver. Den spelbara isen gjorde också sitt till att Bollnäs sakteliga kunde börja äta sig in i matchen. Reduceringen kom i minut 50. Per Hellmyrs drar upp på högerkanten och sätter reduceringen med ett skott från strax utanför straffområdet. Minuten senare var Mickelsson nära att kvittera för Bollnäs men Tellus reder ut situationen.

Bollnäs spelar bra men minuterna tickar på och man har otroligt svårt att komma till några vassa målchanser. Tellus försvarar sig också riktigt bra men har inte samma tryck framåt som under första halvleken. Med halvtimmen kvar faller en Tellusspelare i eget straffområde. Domaren ger Oskar Olsson grovt matchstraff för våldsamt slag. Trots fyra repriser kan jag inte se vad som händer men domaren måste ha sett något som kameran missar. Bollnäs får försöka jaga ikapp med en man mindre resten av matchen.

Med tio minuter kvar kommer också kvitteringen på hörna. Mickelsson ser ut att behöva backa tillbaka när bollen slås in mot honom, men han lyckas ändå få en bra träff på bollen som smiter in i mål.

Några fler mål kom dock inte i matchen. Isen blev dålig igen under de avslutande tio minuterna och Bollnäs fick aldrig till någon riktig slutforcering. Istället var det Tellus som var närmast ett segermål i slutet då de vaskade fram en hörna och några halvfarliga anfall.

Matchen slutar 2-2. Tellus gör en taktiskt riktigt bra match. Krigar på och är aggressivare i första halvlek och hanterar de dåliga förutsättningarna bättre än Bollnäs. De står också emot bra under andra halvlek då Bollnäs försöker dra upp tempot och de är mer än värda den vunna poängen.

Nu får Bollnäs en dryg veckas vila från match. Nästa drabbning blir en intressant bortamatch mot Sandviken nästa fredag.

Anders Gårdestig