Oavgjort i tätt derby

Det blev jämnt och spännande i kvällens drabbning mellan Broberg och Bollnäs. Den månghövdade publiken (publikrekord för den nya hallen) fick se lagen turas om att ha ledningen för att till slut åka hem med en varsin poäng.

Bollnäs öppnade bäst och spräckte nollan redan efter tre minuter. Ville Aaltonen lyfte fram bollen till Nilsson som kunde lägga in bollen bakom Rhenvall i Brobergsmålet.

Efter Bollnäs pigga öppning tog Broberg över spelet mer och mer och var det lag som drev matchen under stora delar av halvleken. Kvitteringen kom en kvart in i halvleken då Linus Forslund fick bollen och drev ut åt vänster in i Bollnäs straffområde och placerade bollen snyggt vid Aihonens vänstra stolpe.

Fyra minuter senare var Forslund åter igen i händelsernas centrum då han vackert lyfte fram bollen och friställde Jonas Engström som kunde lägga in ledningsbollen till 2-1.

Broberg fortsatte att ha det mesta av spelet och Bollnäs hade det riktigt svårt att komma fram i farliga lägen. Närmast var Nilsson som fick friläge strax efter Brobergs 2-1 mål, men bollen lyftes utanför. Annars var det Broberg som mycket väl kunde ha haft både 3-1 och 4-1 i pausvilan. Men det var Bollnäs som skulle komma att gå till vila i ledning, detta efter effektivt hörnskytte. 2-2 kom i minut 43 genom Mickelsson på hörna och 2-3 kom två minuter senare genom Nilsson. Den ledningen för Bollnäs var nog i ärlighetens namn inte helt rättvis sett till spelet.

Drygt tio minuter in i andra halvleken blev Helavuori liggandes kvar på isen efter en närkamp med en Brobergsspelare. Han blev ledd ut med hjälp av medspelare och det såg verkligen inte bra ut. Antagligen en rejäl ljumskskada som såg ut att kunna bli långvarig. Ett stort avbräck för Bollnäs som förföljts av skador hela säsongen.

Broberg hade mycket av spelet även under den andra halvleken men det var ändå Bollnäs som utökade sin ledning, åter igen på hörna och åter igen Patrik Nilsson. Bollnäs hörnskytte var väldigt effektivt ikväll! Ledning med 4-2 med knappa halvtimmen kvar att spela.

Broberg trummade dock på bra och gjorde det mycket svårt för Bollnäs att komma till bra lägen framåt. I matchminut 70 fick Joel Wigren skottläge från distans och satte bollen bakom Aihonen. Efter reduceringen skapade Broberg ett enormt tryck mot Bollnäs mål och det annars så säkert bollhållande Bollnäs fick aldrig tag i bollen utan fick mest slå ifrån sig. Med tio minuter kvar togs en välbehövlig time-out.

Time-outen lyckades dock inte förändra matchbilden utan Broberg fortsatte att pressa och med fem minuter kvar av ordinarie tid kom också kvitteringen. Arkhipkin fick på ett riktigt kanonskott från distans.

Båda lagen fortsatte att gå för seger och spelet böljade åt båda håll. Broberg drog på sig en utvisning efter att Moisala stängt Ståhl, men Bollnäs lyckades inte utnyttja övertaget utan matchen slutade 4-4.

Sammanfattningsvis var det ett underhållande derby. Inte alls så fult och grinigt som det brukar bli mellan Bollnäs och Broberg utan det var en match med bra, öppet spel. I alla fall periodvis. Isen verkar inte ha varit tipptopp eftersom många spelare tappade skäret och ramlade omkring.

Nu firar vi jul och ser sedan fram emot annandagsderbyt mot Edsbyn på tisdag!

Anders Gårdestig