Poängen viktigast

Gästande Vetlanda är ett av lagen som skuggar bakom topp-6 lagen. Ett lag som gärna petar ner Bollnäs från sin placering och på så vis själva slipper kvala för en kvartsfinalplats. Varje poäng i den striden betyder massor.

Gästande Vetlanda är ett av lagen som skuggar bakom topp-6 lagen. Ett lag som gärna petar ner Bollnäs från sin placering och på så vis själva slipper kvala för en kvartsfinalplats. Varje poäng i den striden betyder massor.

Inför en blygsam söndagspublik på 1030 personer, startar hemmalaget sömnigt och trevande. Vetlanda utnyttjar sin andra hörna och tar en ledningen redan i den tredje minuten (Eeto Peuhkuri). En ledning som man utökar efter en något tilltrasslad situation kort efter att matchuret passerat 7 minuter (Pontus Wilén).

Inledningsvis präglades matchen av ganska mycket nerver, och slarvigt spel, men efter den uppfriskande kallduschen i matchinledningen så vaknar Bollnäs upp och tar över mer och mer av spelet.

1-2, och därtill första elitseriemålet för nyförvärvet Oskar Lundgren, ser något slumpmässigt ut, när Oskar stillastående får bollen vid straffområdesgränsen och klipper till.

2-2 däremot, var riktigt bandygodis. Per Hellmyrs hittar luckan där Christian Mickelsson forsade fram mot öppen yta med ett delikat lyft. Mickelsson, som för övrigt såg extra pigg ut ikväll, plockar i hög fart ner bollen till sig själv och avslutar snabbt och nästan med ryggen mot mål.

Vetlandas offensiv handlade mycket om kontring, och flera av dessa oroade. Men det är en hörnretur som åter sätter Vetlanda i förarsätet, 2-3 (Philip Lennartsson).

Bollnäs ordnar ändå kvittering till 3-3 innan halvtidsvisslan går, efter en snygg uppåkning av Oskar Westh, som sedan serverar en fristående Christian Mickelsson.

Patrik Nilsson, som ende mållöse anfallare i första halvlek är den som står för målen i andra halvlek. Först en straff. Kanske den mest tveksamma Bollnäs någonsin tilldömts efter att Helavuori gått på genombrott men bryskt stoppats i närheten av straffområdesgränsen. Det gick inte från undertecknads vy se om det var innanför eller utanför linjen. Utvisningen var solklar, men straffslagspåföljden? Kanske något hårt dömt, och Vetlanda protesterar ganska emfatiskt. Nå, straff var dömt, och Nilsson satte den säkert i nättaket ca 2 decimeter nord-nordväst om Borvalls hjälm. 5-3 var dock en läckerhet, med en touch av dråplighet och kanske en liten uns tur. Nilsson går för genombrott, vänder om med en klassisk Dallas-fint, kommer i snävt läge och ur balans, men kan ändå peta in kvällens sista mål, med dryga halvtimmen kvar att spela.

Bollnäs Vetlanda 5-3 Nilsson går igenom sätter 5-3
Foto Micael Kolsmyr

Vetlanda tar en time-out, och försöker sätta mer press på Bollnäs, men kommer inte riktigt igenom den sista biten. När man sedan med mindre än kvarten kvar drar på sig 2 utvisningar på lika många minuter, tror man att Bollnäs ska kunna dra plösen över gästernas huvuden, men man spelar istället på säkerhet. Förutom en hörna, som skrämde lite, kunde hemmalaget tryggt ro hem de bägge – så viktiga – poängen denna afton.

Bland jagande lag i tabellen räddade Vänersborg en poäng, efter att ha lyckats nå oavgjort 5-5 i den 8:e(!) tilläggsminuten borta mot Söderhamn/Broberg.

Till matchens lirare utsåg matchsponsrande Socialdemokraterna Oskar Westh, och efter bland annat hans åkning före 3-3, så var han inte en ovärdig pristagare. Extra pigga ikväll var annars Mickelsson, Lundgren och Wigren, tillsammans med allt mer trygga Jesper Larsson och Anton Dahlberg.

I och med kvällens förlust ser Vetlanda ut att tvingas till kvalspel om man vill nå en kvartsfinal i årets upplaga av elitserien. Däremot lever Vänersborgs chans kvar, med 2 poäng upp till Hammarby som skuggar poängen bakom Bollnäs GIF.

Tommi Karppanen