Poängtapp mot Kalix

Ikväll var det dags för bortamatch på svårspelade Kalix IP. Uppladdningen för laget blev inte heller den bästa. I Sundsvall havererade bussen så de fick vänta i en dryg timme på ersättningsbuss och väl framme i Kalix låg en död älg och blockerade vägen.

Vädret var inte heller så bandyvänligt med stark vind i första halvlek som kryddades med snöfall i andra. Bollnäs saknade Markus Ståhl idag på grund av smittorisk då han har magsjuka i familjen. Hos Kalix saknades Olov Englund.

Kalix startade matchen med kraftig medvind men det var Bollnäs som startade bäst. Patrik Nilsson gav Bollnäs ledningen efter sju minuter på en spelvändning. Bollnäs fortsatte att skapa chanser men Kalix målvakt Abbe Bodin stod för ett par bra räddningar. Matchbilden var som väntat. Bollnäs ägde boll och Kalix anföll snabbt så fort de fick läge.

Halvtimmen in i matchen jobbar Kalix fram ett läge och Johan Sundquist sätter kvitteringen. Tre minuter senare tar Kalix sedan ledningen efter ett snyggt anfall som avslutas med att Leonid Bedarev lägger bollen mellan benen på Niklas Prytz i Bollnäsmålet. Bollnäs replikerar dock snabbt då Patrik Nilsson kvitterar på hörna. En till synes misslyckad hörna som på något sätt ändå letar sig in i mål.

I halvlekens sista minut sågar sig Berlin och Helavuori sig igenom Kalixförsvaret och Helavouri avslutar snyggt i mål från snäv högervinkel. 3-2 ledning för Bollnäs i halvtid.

Inför andra halvlek började snön att falla men det gick ändå att spela ganska bra bandy under första halvan av halvleken. Bollnäs utökar sin ledning tidigt i andra halvlek. Berlin slår ett snabbt frislag från mittlinjen. En lyra som friställer Christian Mickelsson som enkelt kan sätta 2-4.

Inget talade för Kalixpoäng i detta skede. Men snön tilltog och det blev en klassisk snömatch av avslutningen. Många lyrbollar och långa utkast från respektive målvakt. I 75:e minuten misslyckas Bollnäs med ett uppspel på mittplan. Kalix kontrar och Simon Viklund reducerar till 3-4. I anfallet innan hade Bollnäs ett friläge som Abbe räddade.

Bollnäs hade svårt att skapa några riktigt heta chanser men med fem minuter kvar av matchen vaskar man i alla fall fram en hörna. Berlin stoppar bollen som förste skytt och rundar ruset och sätter 3-5. Tvåmålsledning med fem minuter kvar kändes säkert, men Kalix ville annorlunda. I 88:e minuten kom en lyra som styrs in nära mål av Anders Englund och i 90:e minuten får Johan Sundquist fritt skottläge och sätter kvitteringen.

En poäng i denna match var nog en riktig missräkning för Bollnäs och eftersom Villa vann sin match mot Västerås försvann nog chansen att vinna Elitserien. Andraplatsen ligger dock fortfarande i egna händer och jakten på den inleds redan på fredag då en tuff bortamatch mot Broberg väntar.

Bäst i dagens match för Bollnäs var Daniel Berlin med tre assist och ett mål.

Anders Gårdestig