Foto Micael Kolsmyr

Prytz lägger målvaktshanskarna på hyllan och blir tränare

Idag kom beskedet att Bollnäs målvakt Niklas Prytz lägger ned sin karriär som bandymålvakt för att istället bli tränare för Skutskärs damlag.

Niklas Prytz har varit Bollnäs a-lag trogen i hela sin elva säsonger långa karriär. Den senaste säsongen blev dock helt förstörd i och med en knäskada under försäsongen och istället för att vakta målet fick han ägna säsongen åt rehab. Nu tar karriären en helt ny vändning då han lägger ned målvaktskarriären för att bli tränare för Skutskärs damlag.

”Det har varit ett omtumlande dygn, men annars är det bra” säger Niklas när webbredaktionen når honom på telefon på torsdagskvällen. ”Det har gått väldigt fort det här. Skutskär ringde för två veckor sedan ungefär och sedan dess har tankarna gått upp och ned och jag bestämde mig fullt ut igår hur jag skulle göra. Det känns såklart jättetråkigt att lämna Bollnäs i det läge som de är i nu men för min personliga del så har jag landat lite i att jag vill lägga min aktiva spelarkarriär på hyllan men fortfarande inte släppa bandyn helt. Så Skutskär kom med ett väldigt lämpligt upplägg.”

Niklas sambo Malin Andersson har tidigare spelat i Skutskär men lägger efter den här säsongen av med bandyn så nu är det alltså Niklas tur att pendla.

”Hon har ju flyttat till Bollnäs nu till mig så vi har köpt ett hus och allting så nu är det jag som får börja sätta mig i bilen och pendla istället. Hon pendlade hela förra vintern till Skutskär. Hon har varit en jättestor del i det här beslutet också och hon är helt med på tåget. I början kände jag väl att ska jag börja pendla nu när du ska sluta pendla? Men hon har stöttat mig otroligt mycket i det här beslutet. Det gick ju inte i en halvvändning att säga nej till Bollnäs och göra något helt annat för många av mina absolut närmsta vänner spelar där fortfarande och klubben har ju gett mig otroligt mycket bra genom åren. Så det är vemodigt.”

Men samtidigt som det är vemodigt så är det också inspirerande att få testa på något annat.

”Det här är något jag känner att jag får jäkligt mycket energi av. Annars hade jag aldrig hoppat på det här uppdraget.”

Niklas knäskada förstörde ju hela förra säsongen och det är en av anledningarna till att han nu tagit beslutet att sluta med bandyn som spelare.

”Det är ju en ganska stor del i mitt beslut. Jag har spelat elva säsonger och jag har väl varit skadad tre av dem. Jag har haft tre rejäla skador och sedan har jag haft lite småskavanker varje år. Det tär på kroppen så jag känner någonstans att det får räcka med aktivt spel för egen del nu.”

”Jag skulle gärna vilja tacka alla i hela föreningen. Framför allt alla supportrar och sponsorer som har varit där i alla år som jag har varit där och har förgyllt väldigt många kvällar på Sävstaås för mig och det är något jag kommer att bära med mig hela livet. Bollnäs kommer alltid att ligga mig väldigt varmt om hjärtat. Så är det ju.”

På frågan om Niklas har några favoritminnen från karriären frågar han hur lång tid han har på sig.

”Det är svårt att sätta fingret på någon speciell grej. Jag har fått spela med många fantastiska spelare och haft bra ledare och allt runt omkring. Man har fått lära känna så otroligt mycket folk och jag är överväldigad över allt jag har fått uppleva i Bollnäs. Det är vemodigt att sluta men samtidigt känner jag att det är helt rätt beslut för mig.”

Webbredaktionen tackar Niklas för alla säsonger i Giffarna och önskar honom stort lycka till med hans nya uppdrag.

Anders Gårdestig