Säker seger i derbyt

Derbyn mellan Bollnäs och Broberg brukar sällan bjuda på någon frejdig gladbandy. Så blev det inte heller i dagens drabbning då Broberg tog emot Bollnäs på ett kylslaget Hällåsen. Efter en tät första halvlek kunde dock Bollnäs, med god hjälp av Brobergsslarv, gå ifrån till en säker 7-3 seger.

Men vi tar matchen från början. Bollnäs tar tag i taktpinnen direkt och visar upp stor effektivitet i hörnskyttet. Med tio minuter på matchuret har Bollnäs skapat två hörnor och gjort mål på båda genom Mickelsson och Berlin.

Broberg visar sedan på lika stor effektivitet då Adam Wijk solokör och sätter reduceringen på Brobergs första riktiga målchans efter 13 minuter. Bollnäs får sedan ett gyllene läge att utöka ledningen när Oskar Olsson blir helt frispelad och får fyra chanser att sätta bollen, men Henrik Rehnvall i Brobergsmålet lyckas stå i vägen för alla skott.

Bollnäs dominerar spelet under hela första halvlek och bollinnehavet måste ligga på runt 70/30 i Bollnäs favör. Men det skapas väldigt få farliga målchanser. Både Bollnäs och Broberg försvarar sig bra och räknat i riktigt farliga lägen så känns det ändå som att det var ganska jämnt lagen emellan. Man fick lite känslan av att det ingick i Brobergs taktik att låta Bollnäs driva spelet för att sedan försöka kontra. Broberg saknade idag dock helt den fart som de är kända för, mycket kanske beroende på att viktige Jonas Nygren stod på skadelistan.

Halvleken slutar 2-1 till Bollnäs och matchen kändes helt öppen inför andra akten.

Till Brobergs förtret inleder Bollnäs andra halvlek på samma sätt som den första med två snabba mål. Först är det Oskar Olsson som skickligt, i trängt läge, plockar ned en passning från Helavuori och sedan föser in 3-1. Sedan bjuder Broberg på 4-1 målet då försvaret bokstavligen ger bollen till en påpasslig Hellmyrs som rundar sista gubben och sätter bollen säkert.

Brobergsmissarna skulle sänka laget denna afton. 5-1 målet är nästan en kopia av det tidigare. Ett felpass som Hellmyrs åter igen snappar upp, fintar ett par försvarare och sätter femman från samma fläck som han satte fyran. Detta mål kom direkt efter en Brobergs-time out vilket måste ha känts riktigt tungt för de gulsvarta.

6-1 målet kom med kvarten kvar att spela och det var matchens delikatess. Berlin driver fram på vänsterkanten, passar in till Hellmyrs som uppvaktad av tre Brobergsspelare i blindo passar tillbaka bollen till Berlin bakom ryggen. En boll som helt friställer Berlin som sätter 6-1. Ett otroligt vackert bandymål!

Ett uppgivet Broberg kan sedan bara titta på då Helavuori sätter 7-1 i öppen kasse på pass av Oskar Olsson. De sista tio minuterna luftar Bollnäs några av sina yngre förmågor och Broberg får ett par tröstmål innan domaren blåser av matchen.

Den här matchen trodde nog många skulle bli en tät, tuff och jämn match. Så blev inte fallet. Matchen var mycket snäll för att vara ett derby mellan Bollnäs och Broberg och det noterades endast en utvisning som drabbade Broberg. Bollnäs fortsätter sin fina trend med att kontrollera och styra matcherna. Chansmässigt var matchen jämn under första halvlek även om Bollnäs drev spelet, men i andra halvlek var det skillnaden i passningskvalitet som fällde avgörandet. Medans Bollnäs passningar sitter perfekt på spelare i fart så kommer Brobergs passningar ofta bakom bollmottagaren eller till stillastående spelare. Två av Bollnäs mål i början av andra halvlek uppkom också genom rena felpass från Broberg.

En stor eloge ska ges till den tappra publiken. Hela 2294 personer hade sökt sig till Hällåsen trots -15 graders kyla! Bra där!

Nu väntar en härlig fight på fredag på Sävstaås då Bollnäs ställs mot seriens suveräner Västerås.

Anders Gårdestig