Foto Micael Kolsmyr

Samuli Helavuori ”Jag har en stark tro på att det kommer att bli bra”

Idag blev det klart med ytterligare en mycket viktig pusselbit i Bollnäs lagbygge inför nästa säsong. Samuli Helavuori väljer, trots hårt uppvaktande från flera klubbar, att stanna kvar i Bollnäs.

Många bollnässupportrar har nog suttit och nervöst bitit sina naglar och funderat på om trotjänaren Samuli Helavuori, med nio säsonger i Bollnäs bandy bakom sig, skulle bli kvar. Idag kan de andas ut då Samuli skrivit på för en tionde säsong.

Samuli berättar hur tankarna har gått:

”Det har varit en lite speciell vår. Det har varit ganska mycket olika tankar och funderingar fram och tillbaka. Mycket kring allting. Det är ju ändå lite så att jag har mina bästa år som bandyspelare framför mig och då har man funderat lite på helhetsbilden. Var allting kommer att landa och hur det kommer att se ut. Det är kanske därför det har tagit så lång tid. Det har varit en ganska jobbig period med att fundera över hur man ska göra, men jag har ju varit i Bollnäs så pass länge också, så det har varit självklart att kolla hur allting skulle bli i Bollnäs och utgå ifrån det. Men samtidigt så har det varit en lite konstig tidpunkt. Det är så sent. Vi är ju inne i maj nu och det har ju inte gjort saken lättare. Då blir det så att man måste börja fundera på olika scenarion, hur det skulle kunna bli. Men till slut var det ändå mycket magkänslan som avgjorde, och givetvis den bra dialogen som vi har haft. Speciellt den senaste tiden innan allt blev klart med Bollnäs. Jag tog en liten paus ifrån allt och tog lite egen tid med familjen. och då började man skapa en magkänsla. Man har ju väldigt starka känslor för Bollnäs. Jag har ju varit här länge och då började jag tänka lite större och då var det det här som kändes helt rätt på något sätt. Och sedan med allt jobb som görs. Det är mycket jobb nu och det kommer att finnas mycket jobb att göra framöver och då vill man ju liksom… jag tycker det ska bli intressant att se var allt landar och givetvis vara delaktig själv i det också.”

”Det har varit otroligt mycket tankar och funderingar fram och tillbaka, men någonstans har magkänslan och de bra diskussionerna gjort att det blev så här till slut och det känns jättebra allting att ha det klart nu.”

Samuli har ju, som han säger, de bästa åren framför sig och vill såklart verka i en förening där han kan utvecklas. Den möjligheten tycker han att han ser även i ett framtida Bollnäs.

”Ja så är det. Personligen är det prio ett att kunna fortsätta att utvecklas och det är det som driver mig. Så är det ju. Laget är ju inte helt klart än, men samtidigt så tror jag starkt på att det kommer att bli en förening som ger bra möjligheter för samtliga att kunna utvecklas i och plocka fram några procent till hos var och en. Sedan är det också en process på något vis. Det kommer säkert att vara lite annat än vad det har varit, men samtidigt kan man inte säga hur det kommer att bli heller. Tiden får utvisa vilket lag det blir först och främst när truppen står klar och hela den biten, men det kommer nog att bli bra till slut. Jag tror det kommer bli bra.”

Trots att Bollnäs börjar om lite från ruta ett så har Samuli en tro på att Bollnäs kommer att ha ett slagkraftigt lag även nästa säsong.

”Det blir ju lite så när det blir så här att laget får börja på en ny kula. Det är väl någonstans det som kanske krävs i det här läget också, med allt vad det innebär. Jag funderar ju mycket på det sportsliga, på hela den biten också. Var det kommer att landa. Och jag hade inte landat i det här beslutet så här fort om jag inte trodde att det kommer att bli bra förutsättningar innan allt är färdigt. På det viset så har man ju någonstans en stark tro på att det kommer att bli bra.”

”Det är fortfarande mycket jobb kvar och det är väl ingen hemlighet så. Men samtidigt så har man kommit ganska långt vad gäller truppen den senaste veckan. Det har varit otroligt viktigt nu med de påskrifter som har kommit. Att det händer saker. Det känns bra, det gör det” säger Samuli.

Även om Samuli har Narukerä i Finland som moderklubb är det nog ändå många som ser honom som en djupt rotad Bollnässpelare. Och att folk bryr sig om hur det blir med honom och föreningen är något han märkt av i dessa tider.

”Man har ju fått många frågor från folk runt omkring bandyn och man har förstått att det är många som undrar hur det blir. Det känns ju roligt att det är folk som tänker så. Och man märker ju nu också vilket stöd och engagemang det är, det är det ju alltid men det syns kanske lite mer tydligt nu när det har blivit sådana här tider. Sådana saker påverkar ju också mitt beslut. Någonstans i det hela så tror jag det går att hitta positiva saker runt omkring. Sammanhållningen till exempel. Det har säkert alltid funnits här men det kommer fram på ett annat sätt när det blir såhär.”

Det är inte heller bara de sportsliga bitarna som fått Samuli att välja att stanna kvar i Bollnäs utan det är många andra saker som också spelar in.

”Det vore ju annat om man bara skulle tänka på sig själv. Men det är så mycket annat som också är med i bilden med familj och hela den biten. Man har bott här länge och har skapat ett kontaktnät och ett band till klubben. Det är svårt att beskriva hela situationen, hur det har varit. Men det känns skönt att kunna släppa alla funderingar på var man ska spela bandy nästa säsong nu och bara kunna fokusera på andra saker” avslutar Samuli.

Jocke Olsson från Elitgruppen kommenterar:

”Vi är väldigt nöjda att Samuli, trots hård uppvaktning från flera klubbar, väljer att fortsätta i Bollnäs! Han har sina bästa år framför sig och vi fortsätter att bygga för framtiden.”

Anders Gårdestig