Säsongens viktigaste kryss?

Sävstaås, onsdagen den 7 februari i nådens år 2018 -12 grader Celsius. Friskt och myggfritt. Gott om plats på läktarna. 833 köldföraktande supportrar kantar parketten. Mesta mästarna Västerås SK på besök. Jakten mot slutspel fortsätter.

Bägge lagen startar ganska piggt. Hellmyrs hittar Patrik Nilsson med ett lyft i andra minuten, som så när resulterar. Spelet böljar, och onsdagskören vaknar. Västerås försöker längs isen, Bollnäs i djupet.

20 minuter in har Bollnäs fastnat med för många spelare på rätt sida, och har svårt att skapa lägen förutom vid enstaka lyft som når Nilsson.

I 24 minuten får Västerås straff, då Spinnars vält omkull Folkesson. Förvaltar straffen gör naturligtvis Patrik Sjöstöm, och vi har 0-1 på tavlan.

Resultatet står sig till halvtid. Som skrivare tycker jag att Bollnäs nog varit värd ett likaresultat såhär halvvägs. Ville Aaltonen bränner ett friläge med Bergwall och nog borde vi haft åtminstone 2 hörnor till? Fast sånt kanske jämnar ut sig. De grön-vita vinkade också vid något tillfälle efter hörnslag som de inte fick med sig.

Andra halvlek inleds med en vass chans åt vardera håll. Först Bollnäs genom lyft till Ville, sedan Västerås genom Simon Jansson, som var VSK’s överlägset vassaste spelare för kvällen.

1-1 nr 55 Oscar Westh på pass av farsgubben. (Frislagsflipp in i straffområdet). ”Go West” skrålas från åhörarna. I sammanhanget tämligen passande. Matchen är då 54 minuter gammal.

2-1 Ville Aaltonen på hörna från höger. (Ståhl passningsläggare). Stämningen på både planen och läktaren hettar till i kylan. Minut 75.

2-2 Sjöström (igen och såklart) också det på hörna från höger. VSK har jagat den spelvarianten och skapat en hel del. Matchminut 84.

Efter 2-2 går bägge lagen för bägge poängen, utan att något lag får till skärpan i sista läget. Hjärtattackbandy Närmast var nog gästerna som bland annat hade 2 bollar i virket. Ett av dem på matchens sista hörna/skott.

En poäng som är fantastiskt värdefull, med tanke på att båda lagen som jagar Bollnäs i tabellen drog nitlotter i sina matchavslutningarna. Broberg förlorar i sista sekunden mot Motala och Vänersborg tappar en 2-3-ledning mot Vetlanda (som spelar utan både Löfstedt och Andersson). Att Bollnäs nu ska tappa mot bägge de lagen i de sista två omgångarna ser jag för helt osannolikt. Alltså ska kvartsfinalbiljetten vara säkrad även i år. Hatten av!

Tommi Karppanen