Seger i premiären

Premiär är premiär. Bara aningen för varmt för propagandabandy, men en härlig inramning. Hela 2335 besökare hade letat sig upp till Sävstaås för den elitseriematch som avbröt Kosa Mini World Cup. Undertecknad var lite sen till parkeringen och fick därifrån lyssna på nationalsånger från de deltagande ungdomslagens hemländer. Det kändes sedan dock lite andefattigt med en lagentré där de bengaliska eldarna fått myndighetsförbud.

Man har inför matchen pratat om att inget lag i elitserien kan undervärderas, ändå kändes det lite som om det var precis det som hände med Bollnäs i matchupptakten. Det, eller premiärnerver. Eller handlade det om för hård styrketräning av underarmar, för det var stela klubbor i passningsmottagningar. Bollar hoppade och slank ifrån hemmaspelarna.

Hur som helst var nog Tillberga och den skara sångglada supportrar som följt med norrut, nöjda med matchbilden. Det var även gästerna som kopplade greppet och skapade de få chanser som matchinledningen bjöd på. Det var också helt rättvist med Tillbergaledning efter knappt 21 minuters spel. Kim Barklund målskytt.

Trots att Daniel Berlin efter underläget drog på sig en hakningsutvisning som fick Bollnäs ytterligare ur rytmen, så lyckade man ändå gå upp i en ledning genom två mål av Nyförvärvet Christian Mickelsson, som visade spetskompetens. Först på framspelning av Per Hellmyrs, och sedan på hörna. Det hann bra precis gå 1½ minut mellan målen.

Halvleken slutade i likaläge, efter att Ivan Ledbedev utan assist kvitterat.

Så här långt såg Bollnäs ut att ha det jobbigt med TB Västerås snabba skridskoåkare, och i eget försvar. Det hade inte på något sätt varit orättvist om gästerna hade gått till vila i ledning.

En ledning som man tog ganska tidigt i andra halvlek. Åter igen Ledbedev, denna gång i samarbete med Rinat Shamsutov.

Bollnäs fortsatte att se ganska trögt ut, man hade svårt att hitta igenom till verkliga farligheter, och Tillberga hotade ofta med snabba åkningar. Personligen imponerades jag av Jesper Hermansson, som vann mycket terräng i uppspelen. Naturligtvis glödde det även under rören på ryssduon som ständigt kändes livsfarliga framåt.

Bollnäs jobbar sig segt med envist in i matchen, uppspelsalternativen blir mindre statiska och till sist (en evighet senare – 68:e matchminuten) hittar Berlin fram till Tobias Björklund innan han går in för en hård landning i asfalten bakom målburen. Björklund kan peta in 3-3 och Tillberga tar snart en time-out._DSC5579

Time-outen hjälper föga. Momentum svänger allt mer till hemmalagets fördel. I den 77:e minuten är det Hellmyrs som når Berlin med ett pass, och Bollnäs är åter i en uddamålsledning.

Sista kvarten av matchen har sedan en helt annorlunda karaktär. Lite Hawaii, där lagen byter kontringslägen med varandra. Tillberga hotar ofta och kommer ibland otäckt nära kvittering, innan till slut Tobbe Björklund i matchens näst sista minut lyckas på hockeyvis styra ett halvmisslyckat skott från Christian Mickelsson förbi duktige Rasmus Eriksson i Tillbergas mål. På övertid får till slut även Per Hellmyrs näta, efter att Anders Spinnars hittat fram med en lång djupledare._DSC5695

Slutresultatet 6-3 måste, även om det till slut starkare laget vann, kännas nesligt för Tillberga, som verkligen spände musklerna och bjöd upp till dans. Hade universum känt mer behov av rättvisa, så hade lite jämnare siffror speglat matchen bättre.

Det finns inga lag i elitserien som är så dåliga att man kan kosta på sig att underskattning, sa någon av Bollnässpelarna inför match. Var det Daniel Berlin? Jag minns inte vem. Men TB Västerås lyfte ett varnande finger, och påminde Bollnäs om att det kommer matcher där vaksamheten måste upp ett par snäpp för att säkra dubbelpoängen.

Tommi Karppanen