Bollnäs-Motala 2-1

Seger med beska i eftersmak

Bollnäs och Motala utkämpar en jämn kamp på Sävstaås, i vilken Bollnäs drar det längsta strået efter två fullträffar av Samuli Helavuori. Det är dock händelserna med en minut kvar på övertiden som överskuggar allt denna kväll.

Domaren har lagt till 2 övertidsminuter i andra halvlek. En av dem är spelad, Bollnäs har brutit ett av gästernas anfall och Oskar Westh för upp bollen längs högersidan. Då bryter Motalas Anders Persson in i åkvägen och sätter in en mycket ful tackling som skickar Oskar medvetslös i isen.

Grovt matchstraff. Inget snack om saken. Torde ge flera matchers avstängning. Även om tacklingen knappast hade skadeavsikt, så var den både medveten och vårdslös.

Efterspelet kändes mycket olustigt. Oskar blev liggande blick stilla på isen länge. Länge. Matchvärdar och ledare gjorde vad man kunde för att hålla Oskar varm, men hade order från läkare att inte försöka flytta på honom. Efter 20 minuter anländer en ambulans från Söderhamn (!), och så småningom lastas Oskar över till en ryggbräda och in i ambulansen. Ambulansen blir kvar på Sävstaås is i över en halvtimme, innan färden mot sjukhus (enligt tidiga uppgifter) i Gävle.

Domaren beslutar att matchen ska spelas färdigt. Den återstående minuten, och lagen får lämna isen medan ambulansen arbetar och planen rengörs med ismaskin.

När matchen återupptas efter 173 och en halv minut, så gör Motala det mycket sportsliga och låter tiden rinna ut. Bollnäs får åka i eget försvarsområde och trilla boll medan Jussi Aaltonen (målvakt i Motala) åker med uppfällt visir på egen mittplan och pratar med stillastående medspelare. Samtidigt lutar sig Patrik Aihonen avslappnat mot utsidan av egen målbur och hemmaspelarna åker små loja cirklar.

Bollnäs-Motala 2-1

Matchen spelades av i en minut båda lagen stod stilla.
Foto Kolsmyr

Undertecknad, som inte är insatt i regelverket, förstår inte meningen med att domaren inte kunde avslutat matchen, då man ändå redan nått över minuten in på övertiden. Särskilt med tanke på att han bara behövde se 30 sekunder av sportsligt uppträdande innan han satte pipan till munnen. Skulle lagen gått ”all in”, så torde skaderisken vara förhöjd, efter ett så långt avbrott (nästan en hel match, inklusive halvtidsvila).

Ja, själva matchen då?

Ingen höjdare. Undertecknad håller inte med bandypuls om att det var den sämsta matchen på länge. Få mål, men det var två täta lag som hade mycket på spel i matchen och inte bjöd på mycket i onödan, och inget av lagen släppte till klara målchanser. Ändå hade undertecknad känslan av att det var två lag som försökte anfalla (åtminstone i långa perioder), men hamnade ofta i otakt och stressade avslut.

Lagen hade var sin halvlek. Bollnäs var bättre i första, Motala i andra. Skillnaden mellan lagen var Helavouris skytte. Det första målet var delikat. En djupledspassning från Hellmyrs når Samuli, som går rakt på mål och får iväg ett skott i färdriktningen som Jussi Aaltonen är chanslös på.  Då hade det gått mindre än tre minuter. Det andra målet kom på Bollnäs tredje högerhörna 2-0 (74).

I slutet av andra halvlek tilldelas Motala 2 straffslag, den första sköt man i virket, och den andra i mål, till 2-1 (Philip Florén). Med närkontakt i målprotokollet satte Motala in en rejäl forcering med sju minuter kvar att spela, och satte hemmalagets försvar på svåra prov, utan att nå mål fler gånger. Sedan kom tacklingen. Efter drygt 91 minuters spel, och vi är tillbaka där matchrapporten inleddes.

Vi på webbredaktionen har våra tankar hos Oskar Westh, familjen och laget. Vi hoppas på en god prognos och återhämtning.

Tommi Karppanen