Fagerström het med sina tre mål idag. Foto: Kenta Jönsson

Seger på Zinken

Det blev en tät och jämn drabbning idag när Bollnäs mötte Hammarby på Zinkensdamm. Bollnäs rann dock ifrån målmässigt sista kvarten och vann matchen med 7-3.

Det var länge frågetecken kring om det skulle gå att spela matchen över huvud taget. För några dagar sedan var det flera hål i isen på Zinkensdamm och prognosen lutade mot blidväder och regn. Nu höll sig regnet borta och isen verkade helt OK, i alla fall under halvlekarnas inledande 20 minuter.

Båda lagen inledde matchen offensivt. Det kändes som att båda lagen ville utnyttja den förmodade korta tiden med bra och spelbar is. Hammarby tar ledningen tidigt i matchen. Virtanen i Bollnäs mål gör en riktigt bra frilägesräddning men i anfallet efter uppstår ytterligare ett friläge för Hammarby. Det kan Virtanen inte stå emot utan tvingas se David Thoren lägga in bollen bakom sig för 1-0 till Hammarby. Då stod matchuret på fyra minuter.

Bollnäs replikerade dock snabbt och visade att släkten är värst. Fagerström, som förra säsongen spelade för just Hammarby, får bollen av Wigren som drivit upp i mitten. Skottet tar Fagerström från distans och bollen går förbi Filip Mörkdal i Hammarbys mål. 1-1. Bollnäs trycker på och 2-1 kommer några minuter efter kvitteringen. Helavuori avslutar snyggt från höger efter ett fint Bollnäsanfall. Då stod klockan på 16 minuter och isen var fortfarande helt OK.

De sista 20 minuterna av halvleken blir isen märkbart sämre. Bollen hoppar och studsar och båda lagen börjar istället att mata lyror in mot respektive motståndarlags straffområde. Båda lagen vaskar fram farliga lägen men Hammarby har de hetaste chanserna och sätter också 2-2. Ett mycket underligt mål då en boll slås in i Bollnäs straffområde som alla slår bom på och nästan ställer Virtanen i Bollnäsmålet som ändå får ut ett benskydd och räddar. På returen håller sig dock Ivan Lebedev framme och slår in kvitteringen. Ett resultat som står sig till halvtid.

Andra halvlek inleds lika anfallsglatt som den första. Aaltonen är nära att ge Bollnäs ledningen åter på en hörnvariant men både Bollnäs och Hammarby har det fortsatt väldigt svårt med att sätta hörnor. Inget lag lyckades med den uppgiften idag.

3-2 till Bollnäs kommer istället i den 53:e minuten och det är Fagerström igen som håller sig framme. Mossberg får en felträff som tar på en Hammarbyförsvarare och ut till Fagerström som sätter bollen. Men Hammarby bryter tillbaka dryga tio minuter senare. Virtanen gör en jätteräddning på ett distansskott men ingen i Bollnäs kan rensa undan bollen. Istället gör Jonas Söder 3-3. Bollnäs replikerar sedan omedelbart. Bara en minut efter Hammarbys kvittering gör Milerud 4-3. Ett riktigt konstnummer där han tar emot bollen i straffområdet och bollar in den i mål.

Med kvarten kvar av matchen tar Hammarby time-out och lyfter sedan fram många spelare i anfallen. Det börjar samtidigt bli väldigt grinigt i Hammarbyleden. De börjar klaga på varje avblåsning och känner sig berövade på några hörnor. Detta leder dock bara till en utvisning på Jonas Söder för spelsabotage. Istället för Hammarbykvittering kliver Mickelsson fram och gör två mål inom loppet av ett par minuter. 5-3 i minut 87 är en styrning av ett pass från Helavuori. 6-3 i minut 89 då Helavuori åter igen serverar Mickelsson som snyggt trixar in bollen i mål. Det sista som sedan händer i matchen är att Fagerström får sätta sin tredje strut. Denna gång på straff efter att Flodstam fällts inne i straffområdet. Bollnäs vinner med 7-3 och tar med sig två sköna poäng hem till Bollnäs.

Sammanfattningsvis får man väl säga att det här var en mycket jämn match. Jämnare än vad slutresultatet ger sken av. Hammarby hade en hel del vassa lägen som hade kunnat tippa över matchen till deras fördel. Men ett starkt försvar och en storspelande Virtanen i Bollnäsmålet höll emot. Fagerström nämnde i halvtidsintervjun att han varit krasslig under stora delar av säsongen men nu kände sig frisk igen. Och det syntes direkt i målprotokollet med tre mål. När också anfallskollegan Mickelsson också sätter sina bollar, ja då blir det några mål. Värd att nämna är också Helavuori med sina tre assist plus ett mål ikväll. Och hela laget ska ha en eloge för en väl genomförd match.

Nu väntar match redan i övermorgon då Frillesås kommer till Sävstaås.

Anders Gårdestig