Sirius spräckte förlustsviten

Förutsättningar. Några minus, hör siffror mellan -4 och -6 figurera. Mörk himmel, upplyst bandyparkett. Trio Aidesjö ska officiera isdansen. Undertecknad har lånat toaletten på gula huset och Axman från bandypuls har sedvanliga tekniska problem. Sekretariatet har delat ut den sedvanliga informationen och inoficiella desinformationen. Förutom målvaktsbyte, så spelar hemmahjältarna med exakt samma manskap som sist mot Västerås SK.

Här var det tänkt att ett sedvanligt referat skulle följa, men jag hemsöks av Winston Churchills ord efter Slaget om Storbritannien. ”Aldrig har så många, haft så få, att tacka för så mycket”. Sällan är en spelare så oerhört viktig för ett lag som Henrik Kjellsson var för sitt Sirius ikväll.

Första hälften (åtminstone) av andra halvlek var spel mot ett mål. Isen var nästan lika blank och fin på Bollnäs planhalva som den var direkt efter spolning, medans den blev nednött i Sirius straffområde. Bollnäs som försatt sig i halvtidsunderläge (1-2), efter en mycket medioker första halvlek hade bestämt sig för att köra. Och det gjorde man. Men… Fastnade man inte i köttmuren som bortalaget ställde upp i eget straffområde (alla 11), så var denne Henrik Kjellsson omutlig. Han lyckades stå i vägen för allt Bollnäs pepprade honom med. Självklart utnämndes han till bäste spelare i Sirius, men han medgav att det här nog var hans livs match. Jag kan bara hålla med. Vilken bjässe han växte ut till, alltid på rätt plats, och när han var överspelad så fick han dit en labb och kunde avstyra. Absolut landslagsklass ikväll.

Som så ofta sker i lagidrotter när ett lag dominerar så stort som Bollnäs gjorde nästan hela andra halvlek, så kan motståndarna utnyttja kontringar. I det här fallet kunde Kalle Mårtensson styra in en halvchansboll (som följd av en missad hörna) in i straffområdet med (och jag måste säga som det är) hög klubba. Kolla in bandypuls höjdpunkter från matchen.

Förlust med 2-3
Foto Micael Kolsmyr

Bollnäs fortsätter att stånga sig blodiga, och inte förrän i 88 minuten kan Ville Aaltonen för andra gången denna kväll överlista Kjellsson. Men då var det för lite, för sent. Bollnäs som drog på sig ett par i mina ögon mycket onödiga frustrationsutvisningar (Westh och Olsson) får helt enkelt en för brant uppförsbacke att bestiga.

Sirius kämpar sig igenom 5 minuters övertid och kan för första gången i modern historia kamma hem två poäng från en bortamatch mot Bollnäs. Undrar om det är för tidigt att ge Kjellsson epitetet Bollnässpökdödare? Hur som helst ska de blåsvarta från Uppsala ha en eloge för en väl genomarbetad spelidé och en heroisk kämpainsats.

De lilla skara hängivna Siriussupportrar som tagit sig till Bollnäs firade den länge efterlängtade bortasegern mot Bollnäs, och det faktum att man trodde sig ha säkrat sig från negativt kval. Tyvärr har inte Uppsalalaget riktigt säkrat nytt kontrakt. Men att Motala ska stå emot SAIK, ens på hemmaplan kräver att ett större mirakel än kvällens behöva ske. I och för sig har SAIK inte mycket att spela för, eftersom Edsbyn behöver 20 plusmål för att ta sig förbi i tabellen och sno åt sig förstaplatsen. Och nog för att Edsbyn med största säkerhet besegrar Vänersborg hemma i sista omgången, så lär man inte göra det med de siffror som behövs. Bollnäs GIF vill nog för den delen gärna se en Edsbyseger i sista omgången, annars riskerar man att förlora sjundeplatsen till Vänersborg som har 18 plusmål på Bollnäs och bara ligger en poäng efter.

Matchen slutar med ett frustrerande 2-3 för hemmalaget, som i slutet får ett kvitteringsmål bortdömt för just hög klubba.

Trots att det inte var Bollnäs dag, så är ändå slutspelsplatsen säkrad, då Broberg inte mäktade med att stå emot Edsbyns lagmaskin och därför nu är utan chans att nå kvartsfinal. Men någonting fattades i laget. När fixstjärnorna neutraliseras så behöver fler våga lite mer. Ikväll hade jag hoppats mycket på Marcus Ståhl som i stora stunder spelade både rappt och inspirerat, men ändå aldrig riktigt riktigt tog den där sista chansen.

Tvärstopp för Nilsson och Bollnäs.
Foto Micael Kolsmyr

Målen då. Ville Aaltonen gör Bollnäs bägge assistpoäng till Hellmyrs och Spinnars. Båda riktigt kvalitativa prestationer. Sirius mål varav de två första var riktigt snygga gjordes av Janne Rintala, Markus Kumpuoja och redan nämnde Kalle Mårtensson. Assistpoäng till Tobias Andersson, Jakob Jenefeldt och Nils Bergström.

Publik 1329

Tommi Karppanen