Hjältarna tackar Flames för stödet. Foto: Micael Kolsmyr

Skön derbyseger mot Edsbyn

Fredag kväll. Sista matchen innan ett två veckor långt landslagsuppehåll och ett derby mellan Edsbyn och Bollnäs. Det var med andra ord upplagt för feststämning. Och feststämning blev det.

Fredag kväll. Sista matchen innan ett två veckor långt landslagsuppehåll och ett derby mellan Edsbyn och Bollnäs. Det var med andra ord upplagt för feststämning. Och feststämning blev det. De 2 533 personer starka publiken höll igång hela matchen och ramade in derbyt som de ska göra. Även på isen bjöds det på fest. Två lag i bra form bjöd på en väldigt underhållande match.

Matchen kickade igång direkt på avslag. Christian Mickelsson får ett bra läge direkt i matchens första anfall. Edsbyn svarar med ett skott i ribban i anfallet efter. Och så fortsatte det. Även om lägena inte blev lika vassa som i inledningen så var det giftiga lägen åt båda hållen och både Anders Svensson och Patrik Aihonen fick visa sina kvalitéer som målvakter.

Trots två anfallsglada lag kom inte första målet förrän efter en halvtimme. Per Hellmyrs slår en passning som skär igenom hela Edsbyförsvaret och når Christian Mickelsson som fri med Svensson kan sätta 1-0 till Bollnäs. Lite dålig vaksamhet i Edsbyförsvaret där kanske. Bollnäs tar över spelet mer och mer efter ledningsmålet och skapar chanser i nästan varje anfall känns det som. 2-0 kommer i minut 37 efter ännu en frispelning. Denna gång kommer passningen från Joel Wigren som, nästan från eget straffområde, hittar en framrusande Patrik Nilsson som fri med målvakten sätter 2-0. Bollnäs skapar några fler fina lägen men resultatet står sig till halvtidskaffet.

Edsbyn går ut hårt i andra halvlek och vaskar raskt fram ett par hörnor som dock inte resulterar i något mål. Istället får Anton Dahlberg bollen på högerkanten och drar på ett hårt distansskott som Svensson släpper retur på. Returen går ut till Joel Wigren som ganska enkelt kan slå in 3-0. Edsbyn fortsätter att trycka på och skapa chanser men Aihonen är riktigt bra i Bollnäs mål idag. När så Patrik Nilsson gör 4-0 för Bollnäs tio minuter in i andra halvlek kändes det som att Bollnäs skulle glida ifrån. Men som historien har lärt oss kan man aldrig räkna bort Edsbyn. Edsbyn tar en time-out efter 4-0 målet och påbörjar sin jakt.  Med cirka 25 minuter kvar av matchen får Edsbyn till slut utdelning på sina hörnor. Hasse Andersson, som gjorde comeback idag efter en tids skadefrånvaro, smäller upp hörnan i nättaket. Otagbart för Aihonen.

Efter reduceringen tar Edsbyn över matchen mer och mer samtidigt som Bollnäs känns lite mer stressade. De andrabollar som Bollnäs vunnit tidigare i matchen börjar nu studsa till Edsbyn. Med 20 minuter kvar händer något märkligt. Aihonen står för ännu en bra räddning när han nyper bollen på ett skott. Han lägger ned bollen till Wigren som ramlar omkull vilket friställer Marcus Persson i Edsbyn som bara behöver rulla in bollen. 2-4 och Edsbyn var ordentligt på gång. 3-4 kom också som ett brev på posten några minuter senare. Åter igen en hörna som Tommie Määtä sätter. När Wigren sedan blir utvisad minuten efter kändes det som att Edsbyn skulle vända matchen. Men Bollnäs tar en time-out och börjar försiktigt äta sig tillbaka in i spelet. När Mickelsson styr in en hörnretur av Marcus Ståhl till 3-5 med knappa tio minuter kvar kändes segern säkrad. Och så blev det. Bollnäs hade bud på ytterligare ett par mål. Oskar Olsson kostar på sig att missa ett friläge (Svensson räddar) och strax innan slutsignalen visar domaren lite dålig fingertoppskänsla när han blåser av för frislag för Hellmyrs när Helavuori hade fritt läge att rulla in bollen i mål. Nu blev det inte matchavgörande som tur var utan Bollnäs kan gå in i två veckors matchvila som tabelletta, lite beroende på vad som händer i helgens matcher.

Ska man sammanfatta matchen så kan man väl säga att Bollnäs fina form håller i sig. Lite synd att det kommer ett uppehåll just nu. Våra anfallare Mickelsson och Nilsson levererar. Helavuoris fina form håller i sig. Han stod för många fina uppåkningar på sin vänsterkant idag. Wigren är riktigt bra. Aihonen storspelar i målet. Vi har just nu två målvakter med väldigt bra form! Man skulle kunna fortsätta att plussa. Hela laget gör en gedigen insats och vinner helt rättvist dagens match mot Edsbyn. Jens Wiik saknades i dagens match efter smällen mot huvudet i förra matchen.

Nästa match spelas den 14:e december hemma på Sävstaås mot Hammarby.

Anders Gårdestig