Foto Kolsmyr
Samuli Helavouri krigade in 2-2 och som betydde en poäng i hemmapremiären. Foto: Kolsmyr

Stark poäng mot AIK i hemmapremiären!

Hemmapremiären avklarad i årets elitserie! Vi fick se en match med anfallsglädje, fart och frejdighet. Åtminstone tills himmelens skyar ville spola isen.

Det är väl svårt att få ett tuffare motstånd i hemmapremiären än årets upplaga av AIK. Men ett respektlöst Bollnäs fixar en pinne och det hur rättvist som helst.

Det ska direkt sägas att AIK saknade Erik Pettersson och Daniel Andersson. Och åtminstone Pettersson innebär förtås ett stort tapp. Men AIK har en mycket bred trupp med många alternativ att välja på. Bollnäs går in i matchen respektlöst och är nära att redan i första minuten ta ledningen när Patrik Nilsson missar helt ren framför mål. Det som fascinerar är att Bollnäs anfaller med fart, fläkt och frejdighet där många deltar i anfallen. I den 13:minuten kommer så belöningen när Bollnäs gör 1-0. Per Hellmyrs slår en långlyra till Oskar Westh som via ett inspel från vänster når Christian Mickelsson som sätter dit bollen. Riktigt stiligt! Bollnäs skapar flera chanser att utöka under halvleken. Det ska också sägas att AIK inte alls är dåliga. Även AIK har ett flertal lägen men det är också tydligt att det finns ett stort engagemang i Bollnäs defensiv. Bollnäs uppträder som ett lag över hela banan. AIK äter sig dock in i matchen mer och mer men det dröjer fram till den 41:a minuten innan den rättvisa kvitteringen (William Arvidsson) kommer. Och lite typiskt att målet kommer efter en tilltrasslad situation då matchen så långt hade präglats av fartfylld bandy med många öppna chanser.

I den andra halvleken så kopplar AIK tidigt ett stadigt grepp om matchen och anger tonen. De blir stora och starka och Bollnäs får inte någon arbetsro i att bygga ett eget spel. AIK får ett antal hörnor där i början av halvleken varav en sitter stenhårt någonstans på målramen. Per Hellmyrs sa i halvtid att Bollnäs i den andra halvleken behöver visa en hänsynslöshet i försvarsspelet och samtidigt våga anfalla med flera spelare som vågar gå på mål. Och Bollnäs kändes också många gånger farliga när de vågade gå framåt med mycket folk. I den 70:e minuten blev dock målis Erik Persson avblåst för att ha hållit bollen för länge. Tror jag i alla fall. Detta blev ödesdigert då efterföljande frislag sattes dit av Alan Dzhusoev efter ett något tveksamt ingripande av Persson i målet. Där och då kändes det väldigt onödigt. Om än inte orättvist sett till hur matchbilden sett ut så långt.

På förhand fanns det en stor oro för hur isen skulle vara denna afton. Den var, sett till väderomständigheterna helt okej, dock rätt så mjuk förstås. Men i den 68:e minuten, ungefär, så bestämde sig himmelens skyar för att isen skulle spolas. Och det rejält! Matchen bytte skepnad och taktik pga av vattendjupet. Och det var förstås svårt att få flyt i spelet… Hur som helst så kämpade sig Bollnäs tillbaka in i matchen. Väderförhållandena innebar att taktiken var att försöka få in bollen framför mål till varje pris. Och i den 86:e minuten så är det AIK:s målis Andreas Bergvalls tur, att göra en tveksam aktion. Ett slarvigt utkast plockas upp av en krigande Samuli Helavouri som skjuter stenhårt då Bergvall inte hunnit tillbaka i balans i målet och 2-2 är ett faktum. Och det är oerhört nära att Bollnäs också gör 3-2 då Per Hellmyrs, i halvmeterdjupt vatten, driver bollen från höger in i straffområdet och gör bort ett antal AIK:are och lyckas sånär sprätta in 3-2. Hur gör karln!? Men det kanske hade varit för bra denna afton på Sävstaås.

Matchen slutar 2-2 och det är helt rättvist. Bollnäs är starka i kväll och spelar som ett kollektiv. De spelar med fart och frejdighet och det är många som deltar i spelet såväl offensivt som defensivt, men där förstås Per Hellmyrs bidrar med enorm energi i sin roll som härförare.

Bollnäs Aik

Bollnäs härförare
Per Hellmyrs avgjorde sånär matchen i slutminuterna.
Foto Kolsmyr

Kan tänka mig att många Bollnäströjor gick att vrida ur ikväll, och inte bara av regnvatten. Insatsen ikväll av Bollnäs imponerar och ger stort hopp inför framtiden!

Bollnäs-AIK 2-2 (1-1)

1-0 (12) Christian Mickelsson, 1-1 (40) William Arvidsson,
1-2 (72) Alan Dzhusoev, 2-2 (86) Samuli Helavouri

 

Roger Henningsson