Svängig dragkamp när Bollnäs vann första semifinalen

Det blev en svängig, rolig och välspelad match när reprisen på föregående säsongs semifinalserie drog igång ikväll då Bollnäs tog sig an Villa Lidköping på bortaplan i semifinal nummer ett.

Båda lagen började matchen piggt och anfallsglatt. Man såg direkt i matchinledningen att Bollnäs taktik med långa lyft mot anfallare, som fungerade så bra mot Hammarby, var melodin även i dagens match. Villa får dock en drömstart i matchen. Redan i matchminut fyra drar Daniel Andersson till från distans och sätter bollen till höger om Aihonen. Misstänkt styrning på Bollnäsförsvarare där då Aihonen såg ställd ut.

Bollnäs replikerade dock snabbt. Villa visade upp ett mycket slarvigt passningsspel i inledningen av matchen och det var ett av dessa felpass som Berlin snappade upp. Skottet från Berlins klubba tar på en Villaförsvarare och friställer Oskar Olsson som påpassligt kan sätta kvitteringen.

Men bara minuter senare var det dags för Villa igen. Johan Esplund blir snyggt framspelad av Martin Karlsson och drar in bollen högt bakom Aihonen. Då hade det gått knappt en kvart av matchen.

Efter den intensiva inledningen händer det inte så jättemycket mer under första halvleken. Båda lagen spelar riktigt bra bandy men inget av lagen skapar några riktigt vassa chanser. Bollnäs skapar en hel del på Villas högerkant där de kommer runt ganska ofta och ganska enkelt men det resulterar inte mer i någon enstaka resultatlös hörna och halvleken slutar med 2-1 ledning för Villa.

Bollnäs inleder andra halvlek lika frejdigt som den första. Per Hellmyrs får ett läge tidigt i halvleken då han tar bollen på egen kortlinje efter en Villahörna och kör själv hela vägen fram till Villas straffområde men skottet täcks.

Några minuter senare kommer en viktig sekvens för matchen. Villa sätter bollen i mål men domaren blåser offside under stora protester från Villaspelare och publik. Istället anfaller Bollnäs snabbt. Helavuori frispelar snyggt Oskar Olsson på högerkanten och Oskar sätter säkert sitt andra mål för kvällen. 2-2 och matchen var kvitterad igen. Två minuter senare skapar Bollnäs en hörna som Andres Spinnars sätter som sista skytt. Så istället för en 3-1 ledning för Villa hade Bollnäs helt plötsligt en 3-2 ledning på ett par minuter. Det kan gå fort i bandy.

Tio minuter senare var det dags för en liknande sekvens fast denna gång för Villa. Tim Persson får bollen på mitten och spelar ut till vänster där Daniel Andersson kommer som en raket och sätter bollen i mål. Två minuter senare blir Daniel åter igen frispelad, nu på högerkanten, med samma resultat som föregående läge. Mål igen och Villa hade nu vänt från underläge till ledning på två minuter.

Bollnäs, som jämfört med förra årets semifinalmatcher uppträdde med mycket mer kraft, ork och energi, gav inte upp. Med knappa 20 minuter kvar av matchen slår Samuli Helavuori en fantastisk långboll upp till Patrik Nilsson som sätter kvitteringen från sitt favoritläge från höger.
Halvleken avslutas med ett jätteläge för Villa och ett par vassa lägen för Bollnäs varav det sista var ett skott av Patrik Nilsson rakt framför Villamålet som Thimfors räddade.

4-4 efter full tid och matchen gick till förlängning. Bollnäs kom i förlängningen ut som det klart bättre laget och skapade många bra lägen men Villa hotade ständigt med sina snabba anfallsförsök. Första förlängningshalvleken på 10 minuter blev mållös men tidigt i andra förlängningen får Daniel Berlin bollen. Han passar ut till höger till Patrik Nilsson som drar iväg ett skott en bra bit utanför straffområdeslinjen. Bollen letar sig dock in vid Thimfors högra stolpe och Bollnäs stod som segrare i den första semifinalen.

Detta var en mycket bra match av Bollnäs. Bra anfallsspel samtidigt som försvaret höll bra mot Villas spelskickliga anfall. Berlin jobbade mycket bra i defensiven liksom hela laget. Laget kändes piggt och inspirerat vilket ger en bra känsla inför kommande matcher. Nu har vi vänt hemmafördelen till vår favör, men segern idag är ändå bara en match och Villa kommer nog taggade och revanschsugna till nästa drabbning. Så skippa melodifestivalfinalen på lördag och kom upp till Sävstaås istället och heja fram grabbarna till ytterligare en seger! Observera att matchen börjar klockan 20 på lördag.

Anders Gårdestig