Svenne Olsson ny huvudtränare för Bollnäs

Idag blev det klart med ny huvudtränare för Bollnäs bandy. Svenne Olsson, som var med som spelare i laget som tog upp Bollnäs till högsta serien 1997, gör nu 21 år senare comeback, som tränare.

Välkommen tillbaka till Bollnäs Svenne!

-Ja tack så mycket. Det var några år sedan kan man väl säga.

Du gjorde ju en liten comeback redan i vintras då du skrinnade ut på Sävstaås tillsammans med en stor del av laget som tog upp Bollnäs till högsta serien 1997. Vad har du för minnen från den säsongen?

-Det var ett bra gäng. Vi hade ett riktigt vasst lag med många bra spelare. Om jag inte minns helt fel så gjorde vi ett tränarskifte där i början av säsongen.  Jag tror Bosse Skarps klev in och blev ledare. Ett klassiskt gäng. Vi spelade riktigt bra bandy och gick välförtjänt upp. Det var ett jäkla drag på matcherna. Jag tror det var mot Sirius borta som det blev klart att vi skulle gå upp och det var riktigt många Bollnäsbor där och stöttade oss.

-Vi hade ju några år där då vi var nära att gå upp. Jag tror min första säsong i Bollnäs var 90/91 och vi hade en riktigt het kvaldrabbning mot Ljusdal där det var 3500 personer på Sävstaås. 

Du var med och tog Bollnäs upp till högsta serien och nu kommer du tillbaka och ska leda laget som tränare. Hur har tankarna gått kring ditt beslut?

-Jag är ju starkt förknippad med Broberg och Söderhamn och har jobbat väldigt länge i den klubben. Jobbat stenhårt där under en lång, lång tid. Nu under de senaste åren när jag har haft hand om landslaget har jag saknat hetluften. Det vardagliga att få jobba med en grupp spelare fyra-fem kvällar i veckan och vinna och förlora bandymatcher tillsammans. Att få jobba mer med ledarskapsbitar och utveckling. Robban (Bollnäs klubbchef Robert Lindgren, reds.anm.) har ju legat på en hel del i några år och trägen vinner väl. Det kändes som rätt läge för mig att testa en helt ny miljö för mig som tränare och få träffa nya människor och se vad det innebär. Jag är riktigt sugen och inspirerad.

Du ska fortsätta som förbundskapten för landslaget över nästa säsong. Hur kombinerar du det?

-Det var egentligen en förutsättning för att det här skulle kunna gå i lås. Där har landslagskommittén tänkt till lite och man ser att det ska kunna gå att kombinera. Vi har ju tre träffar per år i landslaget och i Ryssland gör man så att man kombinerar. Likaså i handbollen. Det ser jag inte som något större problem faktiskt.

Kontraktet med Bollnäs är på tre år. Har du redan nu hunnit dra upp några planer framåt för vad du vill göra med laget? 

-Nej, jag får väl sätta mig in i det hela nu. Jag och Robban har ju haft kontakt under en längre tid och jag har väl uttryckt lite åsikter kring vilka spelartyper och områden på planen där jag känt att Bollnäs behöver vässa lite. Sedan har Robban och sportgruppen jobbat efter de delarna och fått in en del spännande nyförvärv. Sedan finns det redan bra spelare i gruppen. Det finns unga hungriga spelare. Jag tycker Bollnäs har en jättebra mix där det både finns spets, bra elitseriespelare och många unga lovande spelare. Det finns en hel del att jobba med. Dock så är det en bit kvar till de allra bästa lagen.

Att du skriver just tre år, är det för att du vill ha tid att kunna jobba mer långsiktigt med ett lag?

-Ja så är det ju naturligtvis. Sedan får vi se vart det bär någonstans. Att jobba in ett ledarskap och ett sätt att spela, det tar sin lilla tid. Men vi ska successivt förbättra oss för varje år.

-Det är ett fantastiskt engagemang och intresse kring bandyn i Bollnäs bland supportrarna. Det ska bli jätteroligt och jag hoppas att människorna i staden ställer upp runt föreningen även fortsatt.

Har du någon hälsning du vill skicka med till Bollnäsfansen?

-Upp och stötta grabbarna och laget i med- och motgång. Laget kommer att jobba hårt för att bli bättre i vinter.

Robert Lindgren är nöjd över att ha fått in Svenne som tränare.

-Vi är väldigt glada över att det gick att lösa det praktiska så att vi kunde få in Svenne. Det betyder mycket att få in honom i ledarstaben. Vi ser det som en långsiktig satsning över tre år och Svenne kommer in med mycket rutin och kunskap.

Anders Gårdestig