Svenne Olsson Foto: Micael Kolsmyr

Svenne summerar säsongen

I maj för snart ett år sedan presenterade Bollnäs bandy Svenne Olsson som deras nya tränare. Webbredaktionen ringde upp Svenne för att höra hans reflektioner och tankar efter sin första säsong som tränare för Bollnäs.

Hur ser du på din första säsong i Bollnäs?

-Det har varit väldigt inspirationsrikt och väldigt roligt att lära känna en ny förening med alla dessa människor runt omkring. Grabbarna i laget, företagare, och det intresse som finns kring klubben. Det har varit väldigt kul. Jag kom ju in rätt så sent, i mitten av maj, men vi påbörjade en process kring spelsätt och hela den biten. Det tog ju ett tag innan det började sätta sig. Försäsongen gick väldigt upp och ned för oss där vi varierade en hel del i vår prestation. Vi gjorde en hel del bra saker men vi dippade också rejält lågt. Men sedan tycker jag att vi överlag gör en stark grundserie sett till hur vi vill spela bandy och med det material som vi har. Vi gjorde ett väldigt starkt november tycker jag fram till landslagsuppehållet i december där vi hade en del väldigt starka matcher med vinster mot Villa, Edsbyn, Vänersborg och Broberg. Sedan hade vi tyvärr en liten dipp där från mitten av december fram till årsskiftet ungefär. Vi var inte på vår högsta nivå och då tappade vi några poäng som vi kanske hade behövt i slutändan. Men jag tycker ändå att vi är starka i avslutningen där vi slår Västerås hemma och gör en hel del bra fighter fram till slutspelet.

-Vi är en poäng ifrån topp fyra. Det tycker jag är starkt. Vi var ju rankade som lag sex eller sju och enligt många experter skulle vi bli en besvikelse. Ur den synvinkeln gör vi en stark grundserie och är en poäng ifrån topp fyra. Sedan kommer vi in i slutspelet och inför första kvartsfinalen har vi en väldigt tuff träningsmiljö där det var väldigt varmt. Vi hade ingen riktig träning innan första kvartsfinalen mot Edsbyn och det får vi lida av under framförallt första halvlek där Edsbyn är klart bättre än oss och får spela på en 2-0 ledning. Sedan blir vi lite bättre i andra halvlek men överlag är Edsbyn lite hetare och bättre än oss i första kvartsfinalen.

-Sedan är vi klart bättre i andra kvartsfinalen och den ska vi vinna sett till både spelmässigt och chansmässigt men vår ineffektivitet fäller oss i den matchen. Vi ska egentligen vinna med några mål. Vinner man inte sådana matcher i ett slutspel, när ska man då vinna? Det var 22-8 i chanser och 13-3 i hörnor till oss. Kan vi inte förvalta det spelmässiga övertaget, då blir det svårt att vinna slutspelsmatcher.

-Tredje matchen mot Edsbyn är det en helt jämn första halvlek. Innan Edsbyn gör 1-0 har vi två-tre riktigt vassa lägen men vi sätter tyvärr inte dit bollarna under hela kvartsfinalserien och det gör ju att vi aldrig får leda matcherna utan hamnar i underläge hela tiden och Edsbyn får spela på ledning och hålla i bollen och vara defensivt starka. Så innehållet i matchserien är inte 3-0 i matcher men Edsbyn sätter sina lägen och det gör inte vi. Det är det som drar ned helhetsintrycket för säsongen.

När man inte får in bollen, är det något som sätter sig i skallen på spelarna?

-Ja det blir parodi där ett tag i fredagsmatchen, kvartsfinal två. Varken taktiskt eller spelmässigt kan vi inte göra mycket mer men gör vi inte något mål på 13 hörnor och Edsbyn sätter en av tre… Vi hade så solklara lägen, men får man inte in de bollarna då börjar det sätta sig i skallen. Spelmässigt så var det stora stunder spel mot ett mål. När vi då sedan kommer in i tredje matchen så sitter det där i skallen på spelare. Jag tror att vi vann chanserna och hörnorna även i tredje matchen, men vi fick inte in bollen. Det är en väldig skillnad att kliva in i tredje matchen med 1-1 i matcher kontra 2-0 till Edsbyn.

-Målbilden var att vi skulle vinna kvartsfinaler och ha ett eget spel för att klara av det och det hade vi men vår ineffektivitet i de avgörande lägena blev avgörande för hela kvartsfinalserien. Det är ju lite jobbigt.

Du kom till Bollnäs med en tanke om en ny, lite mer offensiv, spelidé. Tycker du att ni nådde fram där eller är det något som behöver fortsätta utvecklas nästa säsong?

-Det finns en hel del att jobba vidare på där, och  man ska ha klart för sig att många utav spelarna har haft en annan spelidé under många år och det är inte helt lätt att ändra på det hos spelare som varit med under så lång tid. Men jag tycker att vi gjorde det bra till stora delar. Sen när man väl kommer till slutspel… Edsbyn vinner ju inte kvartsfinalen för att de hade en offensivare spelidé än oss utan det var för att de förvaltade sina chanser bättre.

-Visst finns det mer att jobba med nästa säsong, både med offensiven och defensiven, men vi tog stora steg den här säsongen. Jag tror att vi gjorde 20-25 fler mål den här säsongen jämfört med förra, och släppte in färre.

Du pratade tidigare om skillnaden mellan Bollnäs och Broberg, att i Broberg var alla påkopplade direkt från första matchen på försäsongen medan spelarna i Bollnäs kom igång mer framåt seriestarten.

-Det har ju att göra med att det är så många som är rutinerade och har varit med så väldigt länge och klarar av att se säsongen i stort. Där börjar vi ju på en annan nivå nu till nästa säsong. Jag känner spelarna mer, och de känner mig mer, och vi hinner synka lite mer från början. Nu kan vi börja tidigare med att se hur vi kan förfina vår offensiva spelidé och ta det vidare, och även defensiven självklart. Vi tappade Anders Spinnars inför den här säsongen. Vi har spelat in Jesper Larsson. Philip Flodstam och Oskar Westh får ytterligare år på sig så det finns mycket att bygga vidare på. Vi ser fram emot fortsättningen med tillförsikt. Sen kanske vi ska prova helt nya metoder för att komma vidare. Videoanalyser i halvtid? Hur ska vi träna? Det gäller att väcka nya idéer och se framtiden an. Vi vet ju att det blir ett år till utomhus men sedan kommer vi förmodligen att kunna gå in i en helt ny arena och all den energi som kommer in i klubben då när det börjar grävas. Det är många spännande saker som är på gång utan att behöva avslöja någonting.

-Vad gäller kommande säsong så är det Robbans sak vad gäller den trupp vi ska ställa upp med men jag har ju pratat med honom om mina idéer kring vad vi behöver göra för att ta oss vidare förbi kvartsfinal. En hallbyggnation skulle underlätta väldigt mycket, både när det gäller spelare och fortsatt utveckling. En byggstart för hall kommer att genomsyra hela föreningen, allt ifrån anställda till ideella krafter. Det blir som ett korsdrag av energi rätt igenom föreningen.

Din egen roll nu då? Nu har du avslutat ditt landslagsuppdrag och blir klubbtränare på 100 %. Hur har det påverkat dig under säsongen att du haft dubbla uppdrag?

-Ja det är klart att det periodvis varit lite splittrat. Jag har behövt lägga kraften på Bollnäs men har samtidigt haft ett uppdrag som förbundskapten att scouta spelare för landslaget och hålla dialog med många av de spelarna. Nu kommer jag att kunna lägga 100 % fokus på Bollnäs och det kommer ju spelarna att märka av, och min egen energi kommer att bli ännu mer mot klubblaget.

En sista fråga: Vad tror du om finalen mellan Västerås och Villa?

-Det är spännande. Den stora pressen ligger på Villa med deras satsningar, och så Västerås med sin erfarenhet från att vinna finaler och kommer in med en ”allt att vinna”-känsla. Jag tror det är ett riktigt lurigt läge för Villa. Jag tror på en helt jämn final. Och jag hoppas på en positiv final med en böljande bandy och att man som åskådare får puls av matchen. Ska Villa äntligen vinna sitt guld eller är traditionens makt stor? Det ska bli spännande att se. Västerås har en otroligt bred trupp. Många säger att det är en sensation att de är i final, men de har många bra bandyspelare. Jag tror på oavgjort och sudden.

Anders Gårdestig