Foto: Kenta Jönsson

Timo får landslagsuppdrag

Timo Oksanen, under många år given förstemålvakt i Bollnäs och nu tränare för Snoddas, går nu in som assisterande förbundskapten för finska landslaget.

Berätta hur du fick detta uppdrag.

-Jag fick en förfrågan om jag var intresserad av uppdraget och det var jag. Det är ett ärofyllt uppdrag från sitt eget land så jag var såklart intresserad från första början. Det var i juli vi började prata om det här så det har varit klart ett tag egentligen men vi har väntat lite med att tala om det.

Det är Ari Holopainen som är förbundskapten och Olli Manninen som är assisterande. Är det några du har jobbat med tidigare?

-Jag har inte jobbat med dem tidigare men jag har spelat ihop med Ari i landslaget och känner honom någorlunda bra. Det känns bra.

Har ni pratat något om rollfördelningen er emellan?

-Nej vi har inte hunnit prata så mycket om det. Just nu fördelar vi ansvaret lite med att scouta spelare i Sverige och att prata med dem och jag har pratat med en hel del spelare redan nu. Första uppdraget blir i Åby när vi samlas. Det är där det kommer att tydliggöras lite mer hur jag ska avlasta Ari med min roll. Sedan har jag ju en hel del rutin eftersom jag har varit med i ganska många VM-turneringar och vet vad det går ut på att vara där och hur man känner sig som spelare. Det är en bra grej att ha med sig.

Hur många samlingar har ni innan VM?

-För våran del är det den där Åbyturneringen strax före jul i den nya hallen och sedan har vi en annan turnering i Finland i slutet av januari och sedan är det VM efter säsongen i Ryssland. Så ser det ut. Så sakta men säkert så trappar vi upp. Ari har ju ett eget klubblag att hålla reda på så det känns bra att jag kan avlasta honom lite med att scouta och prata med spelare.

Spelar de flesta av landslagsspelarna i Sverige?

-Ja ser man på truppen i stort så kan man nog säga att de flesta spelarna säkerligen kommer att vara spelare som spelar i Sverige, men det finns såklart några spelare i Finland också som är aktuella.

Du är huvudtränare för Snoddas nu. Kommer det uppdraget att påverkas av ditt landslagsuppdrag?

-Nej det här uppdraget kommer inte att störa mitt uppdrag som tränare för Snoddas.

När vi ändå är inne på Snoddas, hur är läget och känslan där?

-Vi fick pisk i lördags av Nitro Nora så det påverkar ju stämningen just nu såklart, men annars känns det som att vi har ett bra lag och det finns utvecklingspotential. Samtidigt går det inte med en knapptryckning, man får jobba med olika delar. Men det känns inspirerande att jobba med de här grabbarna som vill utvecklas och gå framåt. Vi inledde säsongen med två vinster mot Vox och Västanfors och så åkte vi dit i lördags mot Nitro Nora.

Har ni som mål att gå upp till Allsvenskan eller vill ni ligga kvar?

-Ja vi har blivit en egen förening nu och målet på sikt är att ta det klivet men det finns många olika saker som påverkar i det med ekonomi och sådana saker. Det känns inspirerande att tänka att vi skulle kunna ha ett allsvenskt lag häromkring också. Att få folk att stanna kvar och kunna spela bandy på sin hemort istället för att söka sig härifrån.

Är det det som har gjort det svårare för a-lagsspelare att gå mellan Snoddas och a-laget? Att Snoddas har blivit en egen förening?

-Ja precis. Det är både för och nackdelar med det. I det här fallet blir det såklart svårare för spelare i a-laget som ”blir över” att få matcher. Men å andra sidan så finns det ett helt lag som vi har nu i Snoddas som tränar tillsammans och försöker skapa egna målsättningar. Som det var förra året så kunde det komma ned sex stycken a-lagsspelare och ta positioner i laget och då fick gänget som tränat ihop hela veckan kliva åt sidan under matchen på helgen. Sedan när måndagen kom så hade man inte grabbarna som spelat matchen på helgen med på träningen så det fanns ingen möjlighet att bygga någonting. Det blir ingen gruppdynamik då. På det sättet så är det bättre nu, framför allt för grabbarna som spelar i Snoddas nu. Men då kan det istället bli som det blivit nu att grabbar som Ståhl och Dahlberg hamnar lite mellan stolarna.

Webbredaktionen önskar Timo stort lycka till med det nya uppdraget!

Anders Gårdestig