Timo Oksanen blir nu en del av Elitgruppen. Foto: Kenta Jönsson

Timo in i Elitgruppen

Efter många år som spelare och sedan tränare för Bollnäs bandy går nu Timo Oksanen in i ett nytt uppdrag då han blir en del av Elitgruppen.

Timo, du går nu in i Elitgruppen för Bollnäs bandy. Vad kommer du att få för roll där?

-Jag ska väl gå in där och avlasta de övriga i Elitgruppen. Tanken är att jag ska försöka ha en dialog med en del av laget. Hur fördelningen mellan oss blir är väl ingenting som är spikat än. Vi ska ha ett möte nu under veckan kring det. Men jag ska väl ha lite den rollen att jag ska prata med spelare om allt annat som sker i livet, som inte är bandy. Hur de har det med jobb eller studier eller om man går i tankar kring vad man vill göra i framtiden efter bandyn. Lite sådana saker.

-Det handlar om att man ska trivas i livet, och även om man är inne i sin bandykarriär just nu så är ju den trots allt en ganska kort tid i livet. Sedan har man mycket liv kvar efter att bandyn är slut.

-Hur vi kommer att fördela jobbet mellan oss i Elitgruppen är som sagt inte spikat men jag kommer ju inte att ha hand om alla spelarna själv utan vi kommer väl att dela upp det på något vis. Men det är väl rätt naturligt att jag tar hand om de finska spelarna i laget i alla fall.

Jag misstänker att du har varit lite delaktig i Elitgruppens arbete redan nu under våren i samband med värvningarna av våra nya finska spelare.

-Ja eftersom jag pratar språket så faller det sig ganska naturligt. Jag har varit delaktig under hela den resan och hjälpt dem med diverse saker nu i början, utan att curla för mycket. För det vill jag inte göra, utan de måste såklart ta lite egna initiativ också, för då blir det lättare för dem att integreras.

Ja vi har ju haft en tradition i Bollnäs att just finska spelare verkar trivas väldigt bra här.

-Ja. Jag är väl en av dem som kan skriva under på det. Det sättet som föreningen har jobbat kring oss har ju gett bra resultat. Sedan är det ju upp till grabbarna att leverera också. Så det är ömsesidigt. 

Ligger det lite på ditt ansvar att du ska scouta den finska spelarmarknaden också?

-Ja, alltså eftersom jag kan språket så hör jag ju vilka spelare som är framträdande och jag har lite kontakter i Finland. Jag kan ju lätt få information genom gamla spelare som varit här och jag känner många ledare. Det är inga problem för mig att ha den kontakten. Det underlättar ju att jag kan språket. Skulle jag göra samma sak mot Norge till exempel så skulle jag stupa direkt. Språket är en jättefördel. Jag kan läsa i finska medier och sådant.

De tre vi har fått in från Finland nu då. Vad kan vi räkna med att få in för typer av spelare i dem?

-Jag skulle väl säga så här att Ere är den som är mest färdig av de tre. Han kommer säkerligen att ta en bra plats i laget. Han har en del defensiva kvalitéer också och det är bra, för vi har inget direkt överskott på defensiva spelare i den här truppen. Sedan vilken roll han kommer att få i laget, det är upp till tränarna att bestämma. 

-Bröderna Hämäläinen är födda -98 och -99 och de är långt ifrån färdiga. Jag kan väl säga så här att jag hoppas att de genom miljö och bra träning kan maximera sin utveckling och då kommer de att bli bra spelare för Bollnäs. Man skulle kunna likna dem med vad Samuli Helavuori var när han kom till Bollnäs. De är råtalanger, sedan är det upp till omgivningen och tränarna och de själva att förädla fram deras bästa jag. Men de är bra, träningsvilliga grabbar som kan få en brant utvecklingskurva uppåt. Då kan vi få riktigt bra nytta av dem redan under den kommande säsongen.

Hur ser du på laget i stort?

-Jag tycker det ser otroligt spännande ut. Jag tyckte det såg spännande ut redan förra säsongen och någonstans hade jag ju velat fortsätta som tränare, men nu var det andra orsaker till att jag inte hade den tiden. Men jag har stora förväntningar på laget. Jag räknar inte med att de lyfter SM-bucklan den här kommande säsongen för då överraskar de mig. Men jag har förväntningar på att de kommer att göra en jättebra säsong och de kommer att ha en utvecklingskurva som pekar uppåt. Det finns en stor utvecklingspotential i laget.

När man pratar med spelarna så verkar alla uttrycka att de känner att det är en bra grupp där alla vill framåt och att det är en bra sammanhållning.

-Under alla år som jag har varit i Bollnäs omklädningsrum som både spelare och ledare så har jag aldrig upplevt att det varit dålig stämning i laget. Sammanhållningen i Bollnäs, den sitter i väggarna. 

Tidigare i vinter fick du ett pris hemma i Finland. Berätta lite om det.

-Ja, jag fick ett pris som kallas för karriärspris. Det är för att de vill hedra och tacka personer som härstammar från landskapet Satakunta, som jag kommer ifrån. Personer som har lyckats bra i sina idrottskarriärer. Det är regionens idrottsförbund som delar ut priset och det är folk från alla sporter som får det. Vanligtvis har de en gala där de samlar in personer från olika sporter som har lyckats. En fin galamiddag, ungefär som idrottsgalan men i ett lite mindre format. Nu var det jag tillsammans med bröderna Väkiparta som fick pris och det var väl VM-guldet som låg till grund för att vi fick priset. Ville Aaltonen kommer att få samma pris när han har slutat. Det här priset får man bara när man har avslutat sin idrottskarriär. Nu kunde man inte ha den här galan i år så det blev en digital version av den istället via Teams. Jag var till Finland i somras och hämtade ut priset, en form av minnestallrik och ett diplom. Har man mottagit det här priset en gång så har man sedan en plats på galan varje år som hedersmedlem. 

-Det var en rolig sak att få när det är över 20 år sedan jag flyttade därifrån. Det visar att man inte har blivit glömd. Att de har följt ens karriär trots att man inte har spelat i samma land.

Jocke Olsson kommenterar Timos intåg i Elitgruppen såhär:

-Vi från Elitgruppen känner en stor glädje och stolthet att kunna utöka vår grupp med Timo Oksanen. Vi behöver kompetens för att verkligen kunna bygga vidare på både föreningens elitverksamhet men även kunna gå en egen väg i att bygga på våra egna ungdomar. Timo har en lång erfarenhet av sporten efter att ha spelat i landslag samt klubblag i Sverige, Finland och Ryssland. Timo brinner verkligen för att Bollnäs Bandy ska ta nästa steg tillbaka mot toppen igen.

Anders Gårdestig