Samuli Helavuori tvåmålshörnskytt mot VSK. Foto: Micael Kolsmyr

Tufft läge för Bollnäs i Svenska Cupen

På lördagsmorgonen mötte Bollnäs Västerås i sin andra gruppspelsmatch i Svenska Cupen. Bollnäs var i stort behov av poäng då man förlorade gårdagens match med uddamålet mot Sandviken. Det blev en jämn och spännande tillställning som tillslut slutade med ett oavgjort resultat. Nu hänger allt på eftermiddagens resultat om Bollnäs ska gå vidare till slutspel eller ej.

Vi börjar med en snabb sammanfattning av gårdagens match mot Sandviken. SAIK inledde med ett tidigt hörnmål redan i matchminut fyra och utökade sedan ledningen till 2-0 efter en kvart. En snygg genomåkning av Daniel Mossberg. Sandviken kändes tyngre och vassare, men strax innan halvtidsvilan reducerade Joel Wigren för Bollnäs.

Kvarten in i andra halvlek kom också kvitteringen genom Patrik Nilsson som fick in bollen efter en stökig situation framför mål. Bollnäs höll ihop det bra och matchen såg ut att sluta oavgjort, men i matchens slutskede fick SAIK en tveksamt dömd straff. Christofer Edlund satte den säkert och SAIK gick segrande ur striden.

Tidigt på lördagsförmiddagen, redan klockan 10, spelade Bollnäs den andra gruppspelsmatchen. För motståndet stod Västerås som kom från en uddamålsseger mot Vetlanda. Den tidiga matchstarten syntes på spelet i inledningen av första halvlek. Ganska segt tempo och många felpassningar från båda lagen. I den 17:e minuten blir Mikael Olsson i VSK frispelad i Bollnäs straffområde och sätter 1-0. Lite ovaket agerande i Bollnäs där.

Västerås ledningsmål fick dock fart på hela tillställningen. I anfallet efter skapar Bollnäs en hörna som Samuli Helavuori sätter i mål. En studsande boll som går in mellan benen på Kjellsson i VSK-målet. Efter kvitteringen blir Anton Dahlberg utvisad och Hellmyrs, som startat matchen på mittfältet till vänster, tar plats på Dahlbergs högerhalvsposition. Bollnäs börjar då äga mer och mer boll och tar över matchbilden allt mer. Det blir dock inga fler mål under första halvleken men Bollnäs går in i halvtidsvilan med en god känsla.

Bollnäs börjar andra halvlek som man avslutade den första och bara ett par minuter in i halvleken går Hellmyrs på attack. Skottet styrs utanför till hörna och på hörnan håller sig Helavuori åter igen sig framme och drar in bollen i nättaket. Riktigt snyggt och Bollnäsledning med 2-1. Men lika snabbt som Bollnäs svarade på VSK´s ledningsmål i första halvlek svarar VSK på detta mål. Åter igen ett hörnmål och 2-2 på resultattavlan.

Med 20 minuter kvar tar Bollnäs åter ledningen. Joel Wigren får in bollen på en tredjeretur. Efter 3-2 målet blir det en tydlig tempohöjning från VSK´s sida och några minuter senare ringer det igen bakom Niklas Prytz i Bollnäsmålet. Och det är ytterligare ett hörnmål. 3-3 och det resultatet står sig matchen ut. Efter matchen blev det straffläggning för att eventuellt kunna skilja lagen åt i ett senare skede. Anton Dahlberg lade första straffen men Kjellsson räddade. Bollnäs andra straff sköt Patrik Nilsson strax utanför. VSK satte sina två första straffar och avgjorde straffläggningen.

Nu väntar match i eftermiddag/kväll mot Vetlanda klockan 17:15. Chansen finns fortfarande att gå vidare till slutspel.

Anders Gårdestig