Foto: Kenta Jönsson
Stark första halvlek av Philip Flodstam ikväll som lovar gott inför framtiden. Foto: Kenta Jönsson

Tung derbyförlust

Broberg har sin borg, som i kväll framkallar sorg. Nä, nu tar vi och firar jul, så att det blir lite kul.

Ja, det känns lite surt med en förlust ikväll, som alltid i ett derby, men nu är det så och det måste hanteras och bearbetas. Livet måste gå vidare.

Årets första derby för giffarna i årets elitserie spelades i Söderhamn mot Broberg. På förhand en väldigt oviss match mellan två lag som av olika omständigheter fortfarande inte riktigt hittat fram i den spelidé som man har och vill prestera. Matchen i kväll började småpiggt där Bollnäs försökte att trycka på lite mer. Och visst skulle väl Bollnäs haft en straff där i tredje minuten när Anton Dahlberg trampade in i straffområdet och blev fasthållen? Ju längre halvleken gick så jämnade spelet ut sig och lagen tog ut varandra rätt väl. Försök gjordes åt båda hållen men bara ett fåtal chanser skapades, bl a ett antal hörnor. Bollnäs tog ledningen med cirka kvarten spelad då Samuli Helavouri plockade upp bollen i en andravåg efter hörna, drev in i straffområdet och serverade Casper Ekström som styrde in 1-0. Dryga halvtimmen spelad kvitterade Broberg genom Vadim Arkhipkin efter en fin åkning, men där han kanske lite för lättvindigt får trycka in 1-1, ett resultat som står sig halvleken ut. Patrik Nilsson som precis innan Brobergs kvittering hade missat helt fri med Brobergs målvakt.Philip Flodstam, riktigt pigg i första halvlek med ett par fina aktioner, visade att han alltmer växer in i rollen.

Några minuter in i andra halvlek så anger Broberg tonen genom att göra 2-1 då Arkhipkin, återigen, målar för Broberg. Han blir sopren efter ett lyft och har evigheter på sig att bestämma hur han ska leverera sitt mål. Det dröjer dock inte länge innan Bollnäs tar sig tillbaka och kvitterar på hörna genom Patrik Nilsson. Men känslan är att Broberg ju längre halvleken går har lite mer energi att sätta in. Broberg tar ledningen i den 66:e minuten genom Mattias Brolin Munter som kommer fri i misstänkt offsideläge, men där Bollnäs är ruggigt nära att redan i anfallet efter åter kvittera. Istället så lyckas Brobergs lagkapten Magnus Fryklund trycka in en hörnretur till 4-2 en stund senare och som kändes väldigt tungt i det läget. Fryklund som någon minut senare drar på sig en onödig utvisning för snack och ger lite yta för Bollnäs att kunna leverera en reducering till 4-3 signerad Patrik Nilsson. Målet skapar dramatik på slutet, det blir straffsituationer och målchanser i parti och minut, och Bollnäs lyfter in allt vad de äger och har och det är inte alls långt borta att de lyckas kvittera.

Men denna kväll vinner Broberg. Det är inte orättvist. Och det hade väl inte varit orättvist med oavgjort heller.

Plus i kväll till Philip Flodstams första halvlek där han visade att han har stor potential som kommer att visa sig mer med ökat självförtroende. Plus också till Samuli Helavouris andra halvlek där han var drivande i att skapa energi i offensiven.

Nä, nu tar vi helg och firar jul och skinkan griljerar, så får Edsbyn sedan på annandagen lida för att giffarna briljerar.

God jul på er!

Roger Henningsson