Christian Mickelsson var ikväll tillbaka efter sin hjärnskakning men fick tyvärr inte fira en seger. Foto: Kolsmyr

Tung förlust i jakten på slutspel

Vinna eller försvinna var lite av temat för kvällen. Slutspel eller inte. Och det är väl inte tvärkört. Men det känns efter ikväll väldigt avlägset.

De yttre förutsättningarna var goda för att utöva bandy på Sävstaås denna onsdagsafton. För motståndet stod Sandvikens AIK och i potten låg det enormt mycket för Bollnäs. Matchen behövde vinnas för att chansen till slutspel skulle finnas kvar. Och som så många gånger denna säsong så börjar Bollnäs starkt och skapar en mängd chanser och hörnor. Man visar energi och att man vill sätta en tydlig prägel på matchen. Och i sanningens namn så måste åtminstone ett par mål bli frukten av de lägen vi skapar. Och när inte så sker så upprepas historien. Den energi ett mål kan ge går oss förlorad till motståndaren som förvaltar sina lägen via omställning. Vi har sett det förr denna säsong, tyvärr. Och med det mål som SAIK får så får de också matchen dit de vill. De jobbar stenhårt i defensiven, går hem med mycket folk, och har bra tryck i omställningarna. 0-3 i paus kanske inte direkt speglar målchanserna men är inte direkt ologiskt heller eftersom SAIK var mer rejäla i avgörande situationer.

För att vända en sån här match krävs ofta individuella prestationer av bärande spelare. Och Samuli Helavouri gav oss hopp i inledningen av andra halvlek när han elegant gjorde några gubbar, inklusive målvakten, och la in bollen i öppen kasse. Men tyvärr så blev glädjen över detta bara ett par minuter gammal innan SAIK utökade ledningen till 1-4. Och återigen fick SAIK den trygghet de behövde för att kontrollera matchen. Bollnäs försökte men fick inte till den där riktiga kraften i anfallen för att hota på allvar. Det kändes farligare när SAIK anföll och Patrik Aihonen, speciellt i andra halvlek, var väldigt stark och räddade oss från flera baklängesmål.

Matchen slutar 3-5 efter ytterligare ett mål av Helavouri och en säker straff av Patrik Nilsson.
Slutspelet känns avlägset även om chansen ännu finns i teorin. Därför känns det lite dystert ikväll. Men låt oss komma ihåg att vi har gjort en nystart och att vi bygger för framtiden. Och att vi i många matcher i år varit väldigt nära värdefulla poäng. Det finns mycket att ta med sig.

Extraplus ikväll till Patrik Aihonen framförallt för hans andra halvlek där han stod för en mängd svettiga räddningar.

Nästa match blir hemma mot IFK Vänersborg på fredag.

Roger Henningsson