Joel Wigren tvåmålsskytt. Foto: Kenta Jönsson

Uddamålsförlust i genrepet

Idag spelade Bollnäs den sista träningsmatchen innan Elitserien drar igång nästa vecka. För motståndet stod Edsbyn. Det blev en målmässigt jämn match som Edsbyn till slut vann med 5-4.

Ja idag var det alltså dags för den sista matchen på försäsongen och då även sista chansen att slipa på detaljerna i spelet inför att allvaret drar igång om cirka en vecka. Bollnäs kom senast från en tung 10-4 förlust mot Sandviken för en vecka sedan och ville nog gärna ha ett lite bättre resultat med sig från dagens match mot Edsbyn.

Bollnäs inledde matchen piggt, och Patrik Nilsson satte 1-0 för Bollnäs redan efter sju minuter. Det var ett misslyckat skottförsök från Mickelsson som istället friställde Nilsson som kunde placera in bollen vid bortre stolpen.

Edsbyns Simon Jansson såg väldigt pigg och spelsugen ut i dagens match, och det är också han som fixar straff till Edsbyn efter att han tråcklat sig igenom Bollnäsförsvaret. Straffen skjuter dock Hammarström rakt i magen på Bollnäs målvakt för dagen, Erik Persson.

Men kvitteringen kom ändå ett par minuter senare. Edsbyn pressar Bollnäs försvar högt, vinner bollen och Hammarström får revanschera sig från straffmissen och sätta kvitteringen.

Bollnäs studsar dock snabbt tillbaka. Bara ett par minuter efter Edsbyns kvittering drar Mickelsson in en stenhård passning in i straffområdet från högerkanten, och Casper Ekström kan styra in bollen i öppet mål. Riktigt snyggt! Då visade matchklockan på 14 spelade minuter.

2-2 kom efter ett bolltapp när Bollnäs var på väg att anfalla. Edsbyn kontrade och Simon Jansson satte kvitteringen.

Efter 2-2-målet gick matchen ned i tempo rejält. Det märktes att man var försiktiga och inte ville dra på sig onödiga skador så här tätt inpå seriestarten. Man gick inte direkt ”all in” i närkamperna för att vinna boll, och det är väl klokt. Edsbyn var det lag som hade mest tryck i slutet av första halvlek. De skapade många hörnor (9-5 i hörnor i första halvlek till Edsbyn) men de flesta fastnade på en alltid rättrusande Jens Wiik. Men på Edsbyns åttonde hörna kunde Bollnäs inte stå emot längre, utan Jesper Öhrlund kunde sätta 3-2. Joel Wigren kvitterar strax efteråt efter en misslyckad rensning från Edsbyförsvaret. Öhrlund sätter sedan sin andra boll för dagen, frispelad av Simon Jansson, strax innan halvtidsvilan. 4-3 till Edsbyn i halvtid alltså.

Andra halvlek blev en ganska sömning historia. Lågt tempo under ganska långa perioder. Edsbyn vaskar ändå fram en hel del fina lägen, men Erik Persson i Bollnäs mål gör en otroligt bra match och gör många fina räddningar på klara Edsbylägen. Bollnäs hade svårt att komma till några riktigt farliga målchanser även om de hade en hel del fina inspel i Edsbyns straffområde som med lite mer flyt i volleyspelet hade kunnat resultera i några mål.

Med kvarten kvar sätter Edsbyn 5-3 genom Mattias Larsson. Bollnäs fortsätter att försöka skapa lägen och med två minuter kvar av matchen kommer också reduceringen. 5-4 genom Joel Wigren som snappar upp en retur på ett skott från Mickelsson. Mickelsson får också ett litet läge att kvittera innan domaren blåste av matchen, men matchen slutar 5-4 till Edsbyn.

Även om det var långt ifrån full fart från något av lagen idag var denna match en bra genomkörare inför Elitserien. Defensiven fungerade mycket bättre idag än i matchen mot Sandviken. Wiik gjorde en mycket bra match. Han stod i vägen för många hörnor och stod även för en del fina offensiva utflykter. Erik Persson hade också en av sina bästa matcher i Bollnäströjan. Utan hans storspel i målet hade nog Edsbyn vunnit med några bollar till.

Oskar Westh saknades idag på grund av en fraktur på ett finger som han fick efter en smäll i träningsmatchen mot SAIK.

Men nu stänger vi denna extra långa försäsong och ser fram emot starten på Elitserien nästa fredag, den 13/11, då vi möter Tellus hemma på Sävstaås.

Anders Gårdestig