Anton Dahlberg omringad av SAIK-spelare. Foto: Anders Gårdestig

Uddamålsförlust mot SAIK

Elitserien går mot sin upplösning. För Bollnäs del gällde det ikväll att slå Sandviken för att kunna nå den eftertraktade fjärdeplatsen i tabellen om Villa samtidigt gjorde jobbet mot Edsbyn.

Villa slog Edsbyn men Bollnäs räckte inte riktigt till mot SAIK trots en mycket väl genomförd insats.

Sandviken har varit i mycket blåsväder efter turerna kring SAIK-loppet som arrangerades i somras i syfte att samla in pengar till Axel Jonssons Minne. Men inför kvällens match hölls en fin minnesstund för Axel och Axels föräldrar fick ta emot en check på 103 384 kronor till minnesfonden. Många av spelarna var märkbart berörda av stunden.

Pengar från SAIK-loppet överlämnas till Axel Jonssons minnesfond. Foto: Anders Gårdestig

Sandviken borta är nog en av de på förhand svåraste bortamatcherna under säsongen. Förutsättningarna blev inte bättre utav att Bollnäs fick klara sig utan både kapten Andreas Westh och Jens Wiik. Lösningen på det blev en fyrbackslinje med Ville Aaltonen och Jesper Larsson som ”mittbackar”. En lösning som visade sig fungera väldigt bra.

Sandviken gick ut hårt direkt i inledningen av matchen och hade inte Niklas Prytz i Bollnäs mål storspelat hade nog Sandviken kunnat leda med både två och tre bollar. Bollnäs skapade också ett par riktigt vassa lägen. Först ut var Samuli Helavuori som spelade sig fri på högerkanten i den 17:e matchminuten men där Joel Othén i SAIK-målet gjorde en fin räddning. Nästa läge blev Christan Mickelssons då han frispelad på vänsterkanten försökte styra bollen förbi Othén, men även denna gång stod Othén i vägen. Bollnäs hade nog behövt få utdelning på chanser som dessa i den här matchen.

Istället var det Sandviken som tog ledningen i matchen med dryga kvarten kvar av halvleken. Inspel framför mål där Daniel Mossberg håller sig framme och styr in bollen. Tio minuter senare kom också mål nummer två. Dennis Henriksen slår in en målvaktsretur. 2-0 till Sandviken stod sig till paus. Ett rättvist resultat sett till chanserna men ändå med en känsla av att Bollnäs var bra med i matchen.

Andra halvlek inleds med ett jätteläge för Sandviken men Niklas Prytz gör en fantastisk match idag och räddar även denna boll. Efter ytterligare några svettiga räddningar av Prytz är det Bollnäs som får in en kvitteringsboll. Kasper Milerud driver upp bollen och slår en fin passning till Christian Mickelsson som smäller in bollen. Några minuter senare är Bollnäs riktigt nära en kvittering efter en frislagsvariant, men istället gör Sandviken 3-1 i anfallet efter på en målvaktsretur och misstänkt offside.

Bollnäs biter sig dock kvar i matchen. Med 20 minuter kvar får Bollnäs frislag strax utanför SAIK´s straffområde. Marcus Ståhl flippar bollen över muren fram till Ville Aaltonen som sätter 3-2. Någon minut senare var Bollnäs åter igen nära att kvittera på hörna men icke. Istället, igen, är det SAIK som strax efter gör 4-2. Denna gång på hörna.

Med tio minuter kvar av ordinarie tid driver Oskar Westh upp bollen på vänsterkanten och passar in bollen till Mickelsson som gör sitt andra mål för matchen. 4-3 och Bollnäs vädrar poäng. Bollnäs trycker på i slutet av matchen och är det laget som för spelet mest de sista minuterna. Efter en situation bredvid Othéns mål startas ett litet bråk där flertalet spelare är med och vevar. Det resulterar i två utvisningar per lag och båda lagen får spela klart matchen med två man mindre på plan.

Domaren hade lagt till sex minuter på halvleken och när Hannes Edlund satte 5-3 för Sandviken i 94:e minuten kändes matchen avgjord. Men Bollnäs ville annat. Helavuori sätter 5-4 minuten efter och Bollnäs lyckas även skaka fram en hörna som blir det sista som sker i matchen. Skottet tar dock i muren och Sandviken vinner matchen med 5-4.

Bollnäs gör en riktigt bra och gedigen insats mot Sandviken. Niklas Prytz gör en mycket bra match i Bollnäs mål och försvaret sköter sig bra i Wesths och Wiiks frånvaro. Bollnäs hängde med bra hela matchen och hade mycket väl kunnat ta både en och två poäng ikväll. Nu blev det dock noll poäng och då både Bollnäs och Edsbyn förväntas vinna sina respektive avslutningsmatcher pekar allt mot att det blir Edsbyn som slutar fyra och Bollnäs som slutar femma när serien summeras på tisdag.

Anders Gårdestig