Andreas Westh, tillsammans med sina söner Oskar och Linus, kan äntligen andas ut. Foto: Kolsmyr

Vilken enorm lättnad!

Det har varit kämpigt och slitsamt. Det har varit en kamp mellan hopp och förtvivlan. Men nu, efter en gastkramande kvalserie, kan vi andas ut. Vi flyttar in i den nya hallen som ett elitserielag!

Det här har varit en bandysäsong som vi sent kommer att glömma. Vi gick in i den med nya förutsättningar. En kraftigt bantad plånbok innebar en helt ny situation och ett på många sätt nytt bandylag. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli men självklart kunde inte den sportsliga målsättningen ligga på samma nivå som vi vant oss vid, åtminstone under 2010-talet. Ett ungt, nytt och hungrigt lag har visat upp ett spel som i många delar har varit positivt men där heller ingenting har varit gratis. Känslan är att vi har fått kämpa hårt för varje poäng. Vi har vunnit för få matcher men spelat oavgjort i hur många som helst. När elitserien skulle summeras efter 30 omgångar så var vi på kvalplats. En tabell ljuger aldrig och över hela säsongen så räckte det inte till mer. När vi sedan gick in i kvalserien så var det återigen helt nya förutsättningar och med en annan kravbild. Nu handlade det om att spela för existensen som ett elitserielag med all den press som detta innebar. Och det har varit oerhört jobbigt för alla inblandade, såväl spelare, ledare, alla runt laget som publik. Pressen har känts i luften och jag tror många legat sömnlösa. Båda matcherna mot Åby/Tjureda har tagit hårt och fått många att tveka på hur bandyframtiden skulle bli för Bollnäs bandy.

Men ikväll så skulle då allt avgöras. En god grund lades i tisdags i segern mot Frillesås som medförde att vi ändå hade hyfsat bra förutsättningar. Men jobbet skulle göras. Och föreningens val att flytta matchen till Edsbyn visade på allvaret i situationen. De bästa sportsliga förutsättningarna behövde ges till laget för att lösa uppgiften. Och som grabbarna gjorde det! Ett enormt fokus på uppgiften gav kvällens 11-1 på Lidköpings AIK. Och med det resultatet så spelade det ingen som helst roll hur den andra matchen mellan Frillesås och Åby/Tjureda slutade (Frillesås vann med 4-1). Bollnäs lämnade ingenting åt slumpen.

Undertecknad har följt Bollnäs bandy i dryga 40 år och vi som gillar det här laget och den här föreningen andas verkligen ut ikväll. Det är många tankar som far genom huvudet. Om jag ska summera så vill jag lyfta fram följande:

Jag tycker att det nästintill är bragdartat hur laget efter en motig inledningen på kvalspelet vänder tillbaka och, framförallt i de två sista matcherna, visar ett enormt fokus. En kampvilja i hela laget. Vi släpper in ett mål i de två sista matcherna och det målet kommer när vi leder med 11-0 mot Lidköping. I det sammanhanget så går det inte att blunda för den betydelse målvakt Erik Persson har för laget och den trygghet som hans målvaktsspel ger. Även den rutin som Hans Andersson har är ovärderlig och betyder mycket för den ungdomliga entusiasm som också finns i laget, och där vi kan se att det finns förhoppningar inför framtiden. I sammanhanget så måste också den tolfte spelaren nämnas. 1303 var publiksiffran i Edsbyn ikväll och stämningen var fantastisk. Ikväll levde vi upp till devisen “Vi gör det tillsammans”.

Jag vill också nämna tränare Andreas Westh. I många år har han varit lagkapten och burit laget som spelare. I den prekära situation som föreningen hamnade i ekonomiskt så tog han ansvar och gick in som huvudtränare inför den här säsongen. En på inget sätt enkel uppgift. Men som den urgiffare han är så tog han sig an den uppgiften med all den press som finns från bandyälskande människor i den här bygden. Han tog ansvar. Att han gjorde det visar på ett oerhört stort driv och ett stort hjärta för klubben och det ska du, Andreas, ha ett enormt stor tack för.

Vill till sist också nämna styrelsen för Bollnäs bandy. De har haft att hantera en oerhört svår ekonomisk situation som inneburit en rad tuffa och obekväma beslut. Vi kan nu se att ekonomin är på rätt väg och att elitlicensen för nästa säsong är bärgad. Utan elitlicens så hade resultatet i kvalspelet saknat betydelse. Så därför måste styrelsens utförda arbete också lyftas fram då en god grund inför framtiden nu finns.

Som sagt, nu kan vi andas ut och vi kan sova gott. Vi kan se fram emot en skön vår och sommar. Bollnäs bandy spelar i elitserien nästa säsong och vi gör det i en bandyhall. Visst är det fantastiskt!

Tack alla inblandade! Vi gör det tillsammans!

Roger Henningsson