Ville Aaltonen skriver ”livstidskontrakt”

Mitt under brinnande bandy-VM passar Bollnäs på att bygga vidare på lagpusslet inför framtiden. Finske landslagsspelaren Ville Aaltonen, som förutom en säsong i Ryssland 07/08 varit Bollnäs trogen sedan 2004, har skrivit på ett ”livstidskontrakt” med Bollnäs bandy. Det innebär att han kommer att spela i Bollnäs så länge hans bandykarriär varar och att han efter det går in i någon ledarroll inom föreningen.

Webredaktionen ringde upp Ville för att kolla hur tankarna gått kring beslutet.

-Det har inte varit några större funderingar kring det här, säger Ville. Vi trivs ju bra och har trivts väldigt bra alla år i Bollnäs så det fanns inget att tveka på där. Det känns ju skönt att föreningen vill fortsätta med mig och att de tycker att man kanske har något att ge även efter att man slutat med att spela bandy.

-Det har ju som sagt aldrig varit någon tvekan. Att flytta på sig inom Sverige har aldrig funnits på kartan utan det har väl mer varit tankar på om man skulle åka tillbaka till Finland då. Men den frågan får komma i ett senare skede helt enkelt.

Ja, ni har ju pratat mycket om det tidigare att tankarna har funnits på att flytta hem till Finland igen. Vad är det som fått er att ändra er i den frågan?

-Nej, det är väl bara det att åren har rullat på helt enkelt. Tiden har gått alldeles för fort. Vi har en dotter nu som ska börja i sjuan nästa år så man kan inte bara flytta heller. Det krävs att man har en plan för det med arbete vid sidan om och sådant. Det funkar inte att komma på vid vårkanten att man ska flytta hem till Finland.

Är familjen med på noterna att stanna kvar i Bollnäs också?

-Ja, det hoppas jag. Vi trivs bra och än så länge har det känts jättebra och sedan får tiden utvisa hur det blir framöver helt enkelt. Nu känns det i alla fall inte som att det är något problem.

Hur känns det rent bandymässigt nu? Känner du att du har många fler år kvar som spelare?

-Ja absolut. Nu när man fick skadan i höstas så fanns inga tankar på att man skulle börja tänka på att sluta med bandyn utan första tanken var att komma tillbaka så fort som möjligt och börja spela igen. Och det gav ju också ett tecken åt mig själv att det verkligen är det som man vill göra fortfarande. Sedan nu när jag kommit tillbaka på nivå igen så känner jag att jag är viktig för laget och kan bidra med saker och ting och så länge man känner så behöver man inte tveka över om man ska fortsätta spela. Jag har fortfarande suget och det är fortfarande roligt att komma till omklädningsrummet och att spela. Inga problem med motivationen och så länge man har den så kan man fortsätta. Sedan gäller det ju att kroppen håller också. Det var ju den första skadesmällen som jag fick i höstas så nu får man hoppas på 16 skadefria år igen.

Du har varit med i Bollnäs länge, sedan 2004. Hur tycker du föreningen och laget står sig i år jämfört med tidigare?

-Organisationen har blivit starkare. Den blev det nu efter turbulensen som var för några år sedan. Man har insett att föreningen är lika stark som organisationen är. Känslan man får är att det är under byggnation. Det är inte färdigt än, men föreningen måste stå på en stabil grund innan man kan förvänta sig att laget ska nå långt. Det var väl det som hände senast vi tog oss till final. Jag tror inte att vi var riktigt förberedda på vad som skulle komma att krävas att stanna där på toppen. Det var därför det kom en liten dipp därefter också. Men nu tror jag att vi är bättre förberedda och har mer riktlinjer kring var vi vill vara och befinna oss under flera år framåt. Men det bygget är inte klart än. Det fortsätter hela tiden.

Känns det som att ni har möjlighet att gå hela vägen i år?

-Vi är tillräckligt starka för att nå hela vägen tycker jag. Det är bara att se på vilka spelare vi har. Det vore att ljuga att säga något annat än att vi har chansen i år. Men sedan händer inget per automatik. Det krävs oerhört mycket arbete. Det måste vi i laget inse, hur mycket det krävs och sedan börja tro på det också. Men det har vi väl visat under säsongen att när vi är ”där” allihop samtidigt så är vi svårstoppade. Men det krävs att alla är där hela tiden. Så jämnt är det i serien nu. Det gäller att pricka nivån så att alla är på samma ställe vid samma tidpunkt. Då kan vi nå hela vägen.

-Vi har tre ”träningsmatcher” kvar nu efter VM innan slutspelet börjar. Det är då vi ska leverera, avslutar Ville.

Bollnäs sportchef Robert Lindgren är såklart mycket nöjd med kontraktet.

-Vi ser Ville som en stor Bollnäsprofil som vi vill ska få en roll i föreningen den dagen han slutar som spelare. En spelare som fortfarande vill bli bättre och som har ett stort hjärta för föreningen, säger Robert.

Webredaktionen tackar Ville och önskar lycka till under fortsättningen av VM.

Anders Gårdestig