Westh om annandagen

Så här i juletider så har jag kontaktat Andreas för att höra mig för vad han har för tankar om annandagsbandyn. Men jag har samtidigt läst lite själv så vi inleder med lite historisk tillbaka blick.

Under 30-talet spelade Rödtomtarna (IF Göta) mot Blåtomtarna (Slottsbrons IF) en träningsmatch som i folkmun kallades ”tomtedansen”. 1957 var annandagen säsongspremiär för högsta divisionen, men redan 1963 så spelades premiären tidigare i december. Från 1966 så var starten redan i november, det innebär att det endast var under sex år som seriepremiären var på annandagen.

Av de nio matcher som haft störst publik så har Bollnäs mot Edsbyn rekordet sex gånger och fyra av dessa har spelats på Sävstaås. Inte illa att vara innehavare av fyra av nio matcher med mest publik på annandagen.

Andreas Westh som spelat ett antal annandagsmatcher i högsta serien berättar, att det är en väldigt speciell match att spela. Det är en vanlig serie match och derby, men betonar att det är mer känslan av en final. Mycket mer känslor och nerv i matchen fortsätter Andreas.

Det finns med som en del av julfirandet och man har det i tankarna hela tiden, så uppladdningen börjar redan på julafton säger Andreas. En fundering som ploppar upp hos mig är vilken match som sitter starkast i minnet. ”Det är inte svårt, år 2000 på Sävstaås 8151 på läktaren. Vi vinner med 6 – 4 och jag gjorde två mål” säger Andreas och man hör att det är både med glädje och stolthet i rösten.

Morgondagens match kommer bli tuff tror Andreas, Edsbyn får väl stå som favoriter. De har spelat bra och ligger tvåa i serien, men annandags matchen är inte en vanlig match som sagt det kan hända mycket. Vi har ett bra lag så får vi ihop det så vinner vi, det är inte lätt att ta oss på Åsen avslutar Andreas.

Det har till denna match sålts 1000 biljetter mer på förköp än senast det begav sig på Sävstaås, så det verkar bli välbesökt. Ytterligare en match upp på topplistan kanske?
Prognosen lovar 8 till 10 minusgrader med lite vind, men ingen nederbörd. Oavsett så är det upplagt för en annandagsfest på Sävstaås. Och vi tror väl att de orange går segrande ur denna tomtedans.

Klas ”Boråsarn” Ström