Andreas Westh inför säsongen

Säsongen 16/17 närmar sig med stormsteg och om bara några veckor spelas den första träningsmatchen. Webredaktionen når Bollnäs och landslagets lagkapten Andreas Westh via telefon från Karlstad där han är på fotbollscup med yngste sonen.

-Sommarhalvåret består mest av träning för egen del och att åka runt på matcher och fotbollscuper med sönerna, berättar Westh.

Första isträningen för laget gick av stapeln i Edsbyn i tisdags och det känns alltid lite ringrostigt efter en sommar utan skridskor på fötterna.

-Det var skönt att var på is men det är gräsligt ovant. Man är inte direkt på den nivå som man avslutade säsongen om man säger så. Det är segt och timingen är inte bra. Samarbetet mellan hjärnan och skridskorna funkar inte så bra såhär i början. Det är tur att det är en lång försäsong. Man får bli lite bättre för varje träning. Fysiken är man så gott som färdig med. Det är resten som ska slipas in. Att få spelet ihop att fungera och komma ihåg vad det var man var bra på.

Bandyhall är på gång, det är hög kompetens i laget, hur är känslan i truppen?

-Vi är på jakt såklart. Vi vill vinna till varje pris, det är inget snack om det. Det är det vi tränar för. Sen vet väl jag om någon att det är svårt att vinna ett SM-guld för jag har aldrig gjort det. Det är många lag som är bra. Vi var ju nära men samtidigt inte så nära ifjol. Villa var ju starkare än oss, så var det ju bara. Först ska man ta sig igenom en kvartsfinal och sen är ju semifinalen ytterligare en bergstopp att ta sig över. Det krävs mycket. Du måste ha en skadefri trupp och ha många spelare som är i bra slag när det väl gäller så det är det som vi får jobba för i år. Men först måste vi placera oss bra i serien.

Hur ser du på svensk bandy i stort? Många lag har tagit in många ryssar nu och många svenska spelare som har spelat i Ryssland har kommit hem.

-Det blir ju en väldigt intressant serie, helt klart. Lite som det var längre tillbaka när ryssar spelade i Sverige och alla de bästa svenska spelarna spelade i Sverige. Det blir en hög idrottslig nivå på matcherna i vinter.

Hur ser du på utvecklingen inom svensk bandy. Var är vi på väg?

-Det man är lite rädd för är att bandyn blir smalare och smalare. Är du bäst i Sverige i fotboll och är 18-19 år så är du med och spelar i Allsvenskan. I bandy är det en svaghet att de som är bäst i Sverige i 18-19 års åldern inte har en plats i Elitserien och då är det något som är fel. Det måste man titta lite extra på varför det är så. Det är ett alldeles för stort steg in för dem och risken då är att man tappar dessa spelare till andra sporter. En relativt medelmåttig spelare i 26-28 års ålder ska inte ta platsen för en 18 åring som kanske är bästa 18 åringen i Sverige.

Vad tycker du om den trupp vi har nu? Har den bredden och spetsen för att nå hela vägen i år?

Visst kan vi gå hela vägen. Det tvivlar jag inte alls på. Sen är det ju svårt att säga. Det är ju en ny säsong och man vet inte hur de andra lagen är. De kan ju ha en väldig utveckling på sina spelare. Det händer ju alltid saker över sommaren. Men jag tycker att det känns relativt bra. Det kommer att vara upp och ned i år också naturligtvis. Förra säsongen hade vi en tuff start där vi var borta tre dagar per vecka och med svåra matcher där vi var nära poäng många gånger men inte fick dem. Sen hade vi en lättare vändning av serien och då började poängen trilla in. I år blir det också en ganska tuff start, men det är bara att köra på, avslutar Westh.

Anders Gårdestig