Bollnäs-Edsbyn i kvartsfinal

Ja det blir en repris av förrförra säsongens kvartsfinalserie. Edsbyn, som efter dagens sista elitserieomgång slutade tvåa, valde Bollnäs som sin kvartsfinalmotståndare. En häftig kvartsfinalserie väntar alltså, med start redan på fredag.

Men vi tar väl dagens händelser i rätt ordning. Ikväll var det som sagt avslutande omgång i Elitserien. Bollnäs hade som avslutningsmatch Vetlanda på bortais. Denna match var för båda lagen rätt så ointressant rent resultatmässigt. Vetlanda kunde inte bli annat än sexa och det enda som kunde hända Bollnäs var att halka ned till en åttondeplats. Således blev syftet med denna match för båda lagen att slipa på slutspelsformen.

Bollnäs var närmast att ta ledningen då Patrik Nilsson fick på en kanon från höger som Borvall i Vetlandaburen räddade. Returen gick rakt ut till Markus Ståhl som precis missade att raka in bollen på volley. Vetlanda var dock laget som tryckte på mest och bäst under första halvan av halvleken. 1-0 kom efter en hörnretur av Philip Lindqvist och 2-0 efter ett fantastiskt pass av Niklas Gälman fram till Daniel Johanson som kunde runda Prytz i Bollnäsmålet. Bollnäs höll i och vårdade bollen bra men hade väldigt svårt med att ta sig fram till några farligheter. Därför kom Bollnäs reducering rätt oväntat. Oskar Westh flippar fram bollen till Patrik Nilsson som styr ut bollen åt sidan till Oskar Olsson som i trängt läge placerar bollen i mål. Bollnäs fick också till en kvittering innan paus. Anton Dahlberg väljer att göra en offensiv räd och får åka relativt ostört fram och ta skott strax utanför straffområdet. 2-2. Riktigt snyggt.

Andra halvlek börjar piggt från Bollnäs sida. Bara fem minuter in i halvleken sätter Helavuori ut en boll till Patrik Nilsson långt ned till vänster. Patrik hittar Ville Aaltonen som står helt omarkerad i straffområdet och kan styra in 2-3. Vetlanda tar dock över matchen mer och mer efter Bollnäs ledningsmål samtidigt som Bollnäs börjar slarva en hel del i uppspelsfaserna och ger bort många bollar lite onödigt lätt. Bollnäs, och då framförallt Niklas Prytz, lyckas ändå att freda målet ända till matchminut 70 då Johan Löfstedt går på attack och sätter bollen i krysset till 3-3.

Bollnäs bröt tillbaka några minuter senare. Ett riktigt snyggt mål. Hellmyrs passar fram Helavuori som kommer med fart och far igenom hela Vetlandaförsvaret, rundar Borvall och ger åter ledningen till Bollnäs. Innan domaren blåste av matchen hann Vetlanda ändå kvittera matchen igen, denna gång genom Philip Lennartsson som styr in en hörnretur. Matchen slutade 4-4.

Några reflektioner från matchen:

-Patrik Nilsson kom till en hel del vassa avslut. Hade inte Borvall i Vetlandamålet gjort några svettiga räddningar där så hade Nilsson noterats för åtminstone ett par mål.

-Ville Aaltonen visar fortsatt fin målform med fyra mål på de tre senaste matcherna.

-Samuli Helavuori med bra fart, särskilt i andra halvlek med målet som höjdpunkt.

Det om det. Elitserien är över. Bollnäs nådde sitt uttalade mål att ta sig till slutspel. Nu är alla resultat nollade och ett slutspel väntar där allt kan hända.

Anders Gårdestig